Wellness otthon

South Beach diéta – életmódváltás

A South Beach diéta egyike a legnépszerűbb amerikai diétáknak. Három fázisból áll. Az első fázis két hétig tart, amelyben öt étkezést kell bizto­sítani nap mint nap. A három főétkezés között egy tízórait és uzsonnát is fontos közbeiktatni. Az étrendben leginkább a húsok, halfélék és a párolt zöldségek, friss saláták dominálnak. A saláták mindegyike olívaolaj hozzáadásával készül. Mindemellett a folyadékbevitelre is nagy szerep hárul, amelynek alapja az ásványvíz. A tea-, ül. kávéfogyasztás megengedett.

Milyen ételeket mellőzzünk?

Nagyon fontos, hogy a következő ételek mellőzésre kerül­jenek: burgonya, rizs, tészta, kenyér, cukrozott élelmiszerek, csokoládék, torták, jégkrémek és egyéb édességek és az alkoholos italok. A diéta második fázisának időtartama igen változó, az egyéni érzékenységtől függ. Ebben a fázisban remélhető a legtöbb fogyás.

A diéta második fázisa

A második fázisban gyakorlatilag mindenféle étel szerepelhet az étkezésben, csak a mér­tékletességre kell nagyon odafigyelni. Például ha dobostorta-szeletre vágyunk, akkor természetesen bűnbe eshetünk, de arra figyelni kell, hogy utána lehetőség szerint néhány hétig ne ismételjük meg mindezt, másrészről pedig emeljük a fizikai aktivitást.

Mennyire hatékony a South Beach diéta?

Ez a diéta nem vezet gyors testtömeg-csökkentéshez, viszont tartós, kiegyensúlyozott fogyás érhető el általa. A harmadik fázis akkor kezdődik, amikor elértük a kívánt testtömeget, vagyis a kialakított testtömeg megtartása a cél. Ekkor az anyagcsere-folyamatok nagy átalakuláson mennek keresztül, ezért gyakorlatilag bármit elfogyaszthatunk, csak a mértékletességre, az arányok megtartására célszerű figyelni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.