Wellness otthon

Távol-keleti stresszoldó masszázstechnikák

Thai masszázs

Az Indiából származó thai masszázs az ájurvédán és a jógán alapul. Alapítója egy indiai orvos, Jivaka KumarBhaka volt, Buddha kortársa. Úgy ismert, hogy Thaiföldre több mint 2500 évvel ezelőtt került, Shivago Komarpaj jóvoltából.

Ezt a típusú masszázst könnyű öltözetben, egy földre helyezett mat­racon végzik. Ez egy egész testre kiterjedő masszázs, melynek során a masszőr határozott, pontosan irányított mozdulatokkal nyomást fejt ki a test főbb pontjaira. Ezt aztán passzív, nyújtó mozdulatokkal kombinálják. Ezeknek a nyomáspontoknak az érintése az ízületekben, gerinctájékon és izmokban felgyülemlett energiablokkokat oldja, így enyhíti a fájdalmat. A masszázs növeli az izmok és ízületek mozgé­konyságát, rugalmasságát, élénkíti a vér- és nyirokkeringést.

Shiatsu

A shiatsu a japán shi (ujj) és atsu (nyomás) szavakból származik és Japánban hivatalosan engedélyezett orvosi gyógymód. Gyökerei a kínai orvosláshoz vezetnek vissza. A modern shiatsu kifejleszté­sét Tokujiro Namikoshi-nek tulajdonítják, aki 1940-ben alapította meg a Japán Shiatsu főiskolát. Ez a technika úgy született, hogy Namikoshi ízületi gyulladásban szenvedő édesanyja fájdalmát próbálta csök­kenteni, mutatóujjával és tenyerével nyomó mozdulatokat végezve.

A dagasztó és dörzsölő mozdulatokra épülő masszázsokkal ellentétben ez a módszer nyomást és nyújtást használ. A terapeuta tenyerével, ujjaival, mutatóujjával, könyökével, térdével és lábfejével nyomást gyakorol a test akupunktúrás pontjaira (melyek mentén a test ener­giacsatornái, meridiánjai helyezkednek el).

A shiatsu úgy tartja, hogy a betegség az ezekben blokkolt vagy nem egyensúlyban lévő energia következménye, tehát a rajtuk alkalmazott masszázs segít a blokkolt energia felszabadításában. A shiatsu amellett, hogy segít a fájdalmat és stresszt legyűrni, hatékonyan kezeli a fejfájást, a légzőszervi és emésztőrendszeri problémákat is.

Reiki

A reikit, (ahogyan ma ismerjük), Mikao Usui fejlesztette ki, 1922-ben, egy meditációs és böjtölési időszak után. Arra a hitre épül, hogy létezik egy, gyógyításra is használható, spirituális, univerzális életenergia. Úgy tartják, hogy az erő a terapeuta kezein keresztül átáramlik bármire, amihez közel helyezi azokat. Egy reiki foglalkozás azzal kezdődik, hogy először a terapeuta készíti fel magát arra, hogy meditativ álla­potba kerüljön. A páciens általában lefekszik egy masszázsasztalra, és ruhában ellazul.

Ezek után a terapeuta a kezét ráteszi a páciensre vagy csak hozzá közel helyezi, különböző pozíciókat alkalmazva. Általában 3-5 percet tölt egy adott pozícióban. Kb. maximum 20 pozíciót lehet egy kezelés alatt használni, amely 45-90 percig tarthat. Néha a páciens meleget vagy bizsergető érzést tapasztal azon a ponton, amelyet éppen ke­zelnek. A kezelés után a páciens „jó érzéssel” és nyugalommal töltve távozik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.