Az ajkak ápolása

Egyik legfontosabb tanácsunk: soha ne feküdjünk le rúzsos szájjal!

Rúzsos ajkak

Nemcsak azért, mert egy idő múlva az ajkak bőre petyhüdtté válik, hanem azért is, mert érzékeny bőrűeknél a festék gyulladást okozhat. Ezenkívül nem jó látvány egy rúzsos ajkakkal lefekvő nő, mert azonnal látszik hogy elmulasztotta az esti mosakodást.

A rúzs eltávolítására zsíros lemosókrémet vagy arclemosót használjunk.

Az ajkak megtisztítása után tápláló krémmel kenjük be a bőrt. Ne feledkezzünk meg a száj körüli bőr gondos krémezéséről, mert megfelelő kezelés nélkül a ráncok ezen a bőrfelületen is hamar megjelennek.

A sápadt ajkak vérellátása javítható, ha naponta puha fogkefével vagy frottírkendővel egy percig masszírozzuk. Utána kevés mézzel kenjük be az ajkak bőrét, néhány percig hagyjuk rajta, majd hideg vízzel mossuk le, és krémezzük be.

Rossz szokás az ajkakat nyelvünkkel gyakran megnedvesíteni.

A nedves bőr szeles, hideg időben kicserepesedik, a bőrön apró, szabad szemmel nem látható repedések keletkeznek, ezért könnyen elfertőződhet.

Ugyanígy megreped a bőr az ajkak rágásakor

Ajkak rágása

Ez főleg fiataloknál fordul elő, mert szeretnék, hogy szájuk piros legyen. Nem helyes módszer. A fiatalokon az ajkak természetes pírja a legszebb. Előfordulhat azonban, hogy az ajkak rágása idegesség jele, és nem tudjuk leszoktatni róla. Ebben az esetben sürgősen forduljunk orvoshoz. Abban az esetben is forduljunk mielőbb szakorvoshoz, ha az ajkak bőre gyulladásos, ha a szájzugban hámlik vagy bereped a bőr, ha az ajkakon seb van, és körülötte a bőr megpirosodik. Ha az ilyen bőrpanaszokat elhanyagoljuk, hosszadalmas lehet a kezelése.

Nátha esetén

Előfordul, hogy ha náthásak vagyunk, nem az orrunkon át vesszük a levegőt, hanem a szájon keresztül. Ilyenkor az ajkak bőre kiszárad, kicserepesedik, ugyanígy láz esetén is. Ezen segíthetünk, ha többször vékonyan bekenjük zsíros krémmel vagy ajakírral. Szeles, hideg időben is ajánlatos az ajkak bőrét ajakírral bekenni, védi az időjárás viszontagságaitól.

Kapcsolódó cikkünk:  Az ajkak problémái

Nátha

Nyáron napozásnál vagy télen szoláriumban az ajkak bőrét is védeni kell a leégéstől, a kiszáradástól. Kenjük be tehát az ajkakat is fényvédő krémmel.

Veszedelmesen öregítenék a szájzugnál lévő függőleges (nevető) ráncok is, sőt, előrehaladott korban már alattuk, az áll két oldalán is megjelennek kisebb ráncok a bőr feszességének csökkenésével. Figyeljük csak meg magunkon vagy másokon. Tehát az esti krémezéskor a száj körüli alsó bőrrészeket is nagy gonddal kell ápolnunk.

Ráncsimító masszázs az ajkak körül

Ezen a bőrterületen a legfáradtabbak a mimikai izmok (beszéd, rágás, nevetés, cigarettázás [szívó mozdulatok], stb.). Masszírozásnál nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű lágy krém legyen ujjainkon. Ezzel elkerülhetjük, hogy masszázs közben meghúzzuk az ajkak igen érzékeny, finom bőrét. Az önmasszázst körkörös vagy ütögető mozdulatokkal végezzük. Utána gyengéd mozdulatokkal simítsuk át az ajkakat.

A szájüreg ápolása, a rendszeres fogmosás a mindennapi rutintevékenységek része

Fogmosás

A fogíny masszírozásához ajánlható a szájzuhany, amit fogínygyulladás esetén kerülni kell, mert az erős vízsugár ronthat a helyzeten. Ha puha fogkefével végzünk fogínymasszázst, akkor használjunk az öblítéshez enyhén citromos vagy ecetes vizet, esetleg cserszömörcés szájvizet.

Tibor Griffel

A cikket írta: Griffel Tibor

Szakterületeim a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és  tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.

Címkék: Katgória: Masszázs

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

12 − nyolc =

Read previous post:
Nyak torna
Hogyan masszírozzuk a nyakat?

A nyak ápolása A nők többsége a szem körül megjelenő szarkalábaktól fél a legjobban, mint az öregedési folyamat első jelétől....

Close