Masszázs

Hogyan masszírozzuk az arcot? Ránceltüntetési tanácsok.

Masszázs előtt az arcbőrt először arcvízzel letisztítjuk, majd masszázskrémmel bekenjük. A masszázskrém lehet bármilyen zsíros krém.

Arc kezelése masszázs előtt

Az arcmasszázs a homlok függőleges és vízszintes irányú simításával kezdődik, majd a szem körüli izmokon simítunk, felfelé félkört írva le. A szem alatt csak finom ütögetést célszerű alkalmazni. A külső szemzug szarkalábai ellen körkörös simításokat végzünk az óramutató járásával megegyező irányban, de nagyobb erőt csak a halántéktáj felé eső oldalon szabad kifejteni.

Az orrot alulról felfelé és felülről lefelé masszírozzuk, ujjhegyeinkkel kis köröket írva le. Fontos a száj körüli izmok elsimítása félkör alakú sávokban, és az állkapocsszéltől a szájzugon az orrszárnyig terjedő árok finom ütögetése. Az arcot felfelé és a fülek irányában masszírozzuk részben simításokkal, részben vibrációval (rezegtetés). A kezeléseket ajánlatos másod-harmadnaponként végezni, egy-egy kezelés ideje 10 perc legyen.

Az öregedő bőr anyagcseréjét és nedvkeringését igen jól elősegíti a gőzölés

Arc gőzölése

Mivel a párolgást és a verejtékezést gátolja, így a bőrben pangásos vérbőséget okoz, a szövetek hőmérséklete emelkedik, az erek fala átjárhatóbbá válik és a bőr szövetei nedvdúsabbak lesznek.

Gőzöléssel feltűnően jó eredményeket érhetünk el a rugalmasságában csökkenő, ráncosodni kezdő arcbőrnél. Ne hanyagoljuk

Minimasszázs

Napi néhány percet a legelfoglaltabb nő is el tud lopni az idejéből.

  • Az arcot és a nyakat testmeleg vízzel, finom, körkörös mozdulatokkal úgy mossuk meg, mintha masszíroznánk. Ez a vízmasszázs nem kerül külön időbe, hatása mégis kitűnő. Alvás után az arcot felfrissíti, felüdíti. Aztán puha törülközővel leitatjuk a vizet, és bőrtípusunknak megfelelő hidratáló nappali krémmel kenjük be a bőrt.
  • A krémet apró, ütögető mozdulatokkal dolgozzuk a bőrbe. Ez a művelet mindössze két percet vesz igénybe. A nappali krém hamvassá teszi a bőrt, védelmet nyújt a szennyeződések és káros környezeti hatások ellen. Zsiradékanyaga révén véd a hideg és a szél, valamint az erős napsugárzás ellen („felöltözteti” a bőrt), jó alapot képez a díszítő kozmetikázáshoz,

A gőzölést, hetente egy-két alkalommal végezzük el.

Érdemes. A gőzölést kamillateával végezzük.

Gőzölés előtt a száraz arcbőrt enyhén kenjük be zsíros krémmel, a szem körül pedig paraffin- vagy olívaolajjal. Az arc gőzölését néhány percig végezzük, utána langyos, majd hideg vízzel öblítsük le a bőrt, a vizet hagyjuk rajta megszáradni. Aztán zsíros krémmel enyhén masszírozzuk meg az arcot és a nyakat.

Az esti bőrápolást az arc- és a nyakbőr gondos letisztításával kezeljük.

Arc lemosása

Erre a célra használjunk arclemosó emulziót, amely tökéletesen letisztítja a nap folyamán a bőrre rakódott szennyeződést és a szépítőszerek maradványait. Utána langyos, majd hideg vízzel öblítsük le a bőrünket, és tápláló éjszaki arckrémet vigyünk fel a bőrre simító mozdulatokkal, majd apró ütögető mozdulatokkal segítsük elő beszívódását.

Az arc masszírozására különös gondot fordítsunk

Ugyanis az arc különböző részein reflexpontok vannak (ez kevéssé közismert), s így a masszírozással nem csak az arcbőr feszességét, szépségét segítjük megőrizni, hanem egész szervezetünkre hatást gyakorolhatunk.

Az arc néhány reflexzónája: a keringés reflexzónája a homlok közepén van, a szívé az orr hegyén, a nemi szervek zónája közvetlenül az orr alatt helyezkedik el, míg a gyomor kezelési területe a felső ajkakon található, a vese és a hólyag kezelési területe a szem alatti finom bőrrészen helyezkedik el, a méh és prosztata reflexzónája az állon található. Az ajkakon és az ajkak körüli részen az emésztőszervek reflexzónája található, tehát érdemes az ajkakat is, a körülötte lévő területet is gondosan és kíméletesen megmasszírozni.

A szem környékét pedig nagyon finom mozdulatokkal kenjük be kollagén tartalmú szemránckrémmel.

Szem krémmel ápolása

Amely táplálja a szem körüli érzékeny bőrterületet. A szem körüli bőr azért ráncosodik legkorábban, mert itt a legcsekélyebb a zsírszövet.

A homlok kezelése

Ne ráncolja a homlokát, mert rossz szokás, és öregít! Még a fiatalokat is pár évvel idősebbnek mutatja a ráncos homlok, a szemöldök összeráncolása pedig „szigorú” kifejezést kölcsönöz az arcnak. Tudatosan harcolnunk kell a ráncok ellen.

A ráncok elleni küzdelemben néhány alapvető ismeretre van szükségünk. Kétféle ráncosodásról beszélhetünk:

  • A kor előrehaladtával megjelenő ráncokról.
  • A mimikai ráncokról.

Az előbbi egy bizonyos kor után, az utóbbi már fiatal korban is jelentkezhet.

A kor előrehaladtával a bőr vérellátásában zavarok keletkezhetnek, szárazabbá válik, mert a zsírnemű anyagainak mennyisége csökken, a rugalmas rostok lassan sorvadásnak indulnak, kevesebb a vízmegkötő anyag, ezért a bőr vízhiányos (dehidratált) lesz. Az öregedés tüneteit megakadályozni nem tudjuk, de lassítani a folyamatot igen. Ésszerű bőrápolással többé-kevésbé „megállíthatjuk az időt”.

Nagy szerepe van a ráncok elleni küzdelemben a masszázsnak

Ránctalanító masszázs

Ezt szakszerűen kozmetikus végzi, de otthon is vállalkozhatunk rá. Bekrémezett bőrünket simító, lágy mozdulatokkal arcközéptől a fül felé, a homlokot pedig középen kissé erőteljesebb körkörös mozdulatokkal masszírozzuk.

A mimikai ráncok már fiatal korban is jelentkezhetnek, rossz szokásból keletkeznek. A megszokott arcmimikáról nehéz leszokni. Tulajdonképpen a megelőzés a leghatásosabb. A fiatalokat fel kell világosítani, mennyire káros a homlok vagy szemöldök ráncolása. S mennél inkább előrehalad az idő, annál mélyebbek lesznek a ráncok, és annál nehezebb kezelni! A helytelen arcmimikáról önfegyelemmel le lehet és le is kell szokni! Gondoljunk arra, hogy éveket öregít, ennek egyetlen nő sem örül, még bakfisként sem. A kialakult mimikai ráncok kezelése lényegében megegyezik a korral jelentkező öregedési (degenerációs) ráncok kezelési módjával.

Nem volna teljes a tanácsunk, ha nem foglalkoznánk pár szóval a korai ráncosodást előidéző egyéb tényezőkkel is

Az egészségtelen életmód, mértéktelen dohányzás, szeszes italok, erősen fűszeres ételek, éjszakázás, betegségek elősegítik a korai ráncosodást.

A dohányzást kerüljük!

A negatív lelki hatások ugyanígy. Nyomot hagy az arcbőrön a gond, a bánat, az idegesség, indulatosság stb. Előidézheti a korai ráncosodást az is, ha sminkelt arccal fekszünk le esténként. Tehát bármilyen későn kerüljünk is ágyba, a szokásos tisztálkodást ne hagyjuk ki egyszer sem!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.