Masszázs

Hogyan masszírozzuk a nyakat?

A nyak ápolása

A nők többsége a szem körül megjelenő szarkalábaktól fél a legjobban, mint az öregedési folyamat első jelétől. Pedig az öregedés első jelei – a ráncok – , nem az arcon, hanem a nyak bőrén jelennek meg először.

Nyak bőre

A nyakon a bőr finom, érzékeny s a kozmetikai hibák is gyorsabban megmutatkoznak rajta, mint máshol. Mivel akadályozhatjuk meg a ráncok keletkezését? Pakolással, masszírozással, tornával.

Nyaktorna

Néhány hatásos tornagyakorlat is alkalmas a nyak szépségének megtartására. Hajtsuk előre lassan a fejet, majd hirtelen mozdulattal vessük hátra és fordítsuk jobbra-balra, Feszítsük az állunkat olyan erősen előre, hogy az izmok megfeszüljenek. Ismételjük meg jobb és bal irányba is.

Nyaktorna

Feszítsük előre az állunkat jó erősen, tátsuk ki a szánkat, majd zárjuk össze. Kulcsoljuk össze kezünket a tarkón, és feszítsük a nyakat hátra, Könyököljünk le, helyezzük állunkat a két tenyerünkbe, majd szorítsuk állunkat erősen a tenyerünkhöz. Végezzünk fejünkkel jobbra-balra körözést. Húzzuk fel a vállakat erősen, majd ejtsük le. Fordítsuk a fejet energikusan jobbra-balra.

Hetente legalább egyszer tegyünk a nyakra olajpakolást

A langyosított olajhoz adjunk egy kis mézet és pár csepp citromlevet. Az előzőleg letisztított nyakra kenjük fel ecsettel, hagyjuk rajta fél óráig. Utána hideg vízzel mossuk le, és kenjük be bőrtápláló zsíros krémmel. Másik módszer: tegyünk a nyakra langyos olívaolajos borogatást, majd váltsuk fel kamillateás borogatással. Ezek a pakolások puhítják és telítik a bőrt.

A napi néhány perces masszázs is segít a bőr üdeségének megtartásában

Masszírozás előtt langyos olívaolajba mártott vattával töröljük át a nyakat, vagy krémezzük be zsíros krémmel, utána körkörös mozdulatokkal az álltól a fül és a kulcscsont irányába masszírozzuk meg. Majd simítsuk végig a nyak bal oldalát az alsó állkapocstól a kulcscsontig jobb tenyerünkkel, aztán bal tenyérrel a másik oldalt. Az áll alatti részt pár percig kézháttal ütögessük alulról fölfelé, megakadályozva a toka kifejlődését. Kitűnő hatású a kefemasszázs is, amelyet puha kefével végezzünk körkörös mozdulatokkal az álltól a fül és a kulcscsont irányába. Utána hideg-meleg váltófürdőt alkalmazzunk, ami üdévé teszi a bőrt.

Nyak masszírozása

A nyak fontos testrészünk, nyakizmaink befolyásolják a fej vérellátását. A gyenge nyakizmok fejfájást is okozhatnak.

Érdemes tehát a következő egyszerű nyakmasszázst megtanulni és alkalmazni:

  • A koponya tetejéről kiindulva végezzünk gyengéd, de határozott, apró körözéseket ujjheggyel. Fokozatosan haladjunk a nyak felé.
  • Az ujjvégekkel nyomogassuk a legfelső nyaki csigolya – a fejgyám – mindkét oldalán a nyakizmokat.
  • Tegyük a kezünket a nyakra és határozottan nyomogassuk a feszült, görcsös pontokat. Majd csipkedjük finoman a bőrt a váll mentén, a nyak felé haladva.
  • Ujjainkat fűzzük össze a tarkónkon, könyökünk előre néz. Az így „satuba fogott” nyakat mozgassuk előre-hátra és jobbra-balra 20 másodpercig, majd lazítsunk.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.