Stresszkezelés

Bemutatjuk a kapcsolatápolás tíz módját

Ismerjen meg tíz ötletet, hogyan teheti igazán hangulatossá, örömtelivé és emlékezetessé a szeret­teivel, barátaival együtt töltött időt.

  1. Újra tanuljanak meg játszani. Időnként dobják le komolykodó, felnőtt személyiségüket, s váljanak fiatalossá. Nem gyerekessé – az mást jelent, és nem ez a cél -, hanem gyermekivé, azaz megint egy ifjú szemével nézzenek a világra, kíváncsisággal, rácsodálkozással, önfeledt örömmel és lelkesedéssel.
  2. A kártyacsata vagy a társasozás frissítik az elmét, és erősítik a generációk közötti kapcsolatot.
  3. Jó időben sétáljanak egy szép, füves parkban vagy a belvárosban, és közben fagylaltozzanak.
  4. Rendszeresen kapcsolódjanak ki a hétközna­pokból, kirándulásokat téve a természetben. Ne otthon, a tévé előtt töltsék az időt. A családdal, barátokkal fedezzenek föl egy festői helyet, amely aztán kedvelt túracélponttá válhat. Egy gondozott városi park is jótékony felüdülést nyújthat. Tokiói kutatók kimutatták, hogy a rendszeresen kiránduló idősek tovább élnek, mint a városok betonrengete­gében tartózkodó és onnan alig kimozduló társaik.
  5. A legközelebbi tónál béreljenek a párjával vagy gyermekeivel csónakot, vízibiciklit, és töltsenek el néhány kellemes órát a vízen.
  6. Kint a zöldben álljanak meg néha, és vegyék szemügyre a természet csodáit, a fákat, virágokat, madarakat, naplementét. Feledjék el a napi gondo­kat, s adják át magukat az élménynek. Az egyszerű örömök közös átélése legalább olyan hangulatjaví­tó hatású, mint egy költségesebb szórakozás.
  7. Olvassanak fel egymásnak. Kedvenc gyerek­könyvük talán a legjobb választás, de egy szép vers, gondolatébresztő írás vagy humoros novella is feledhetetlen szórakozást nyújthat.
  8. Ha kocsival hordja a gyerek(ek)et az iskolába, énekeljenek útközben. Leköti a figyelmet, jókedvre hangol, és még az utazási hányinger ellen is hat.
  9. Ha tud vagy tudnak hangszeren játszani, a leg­közelebbi családi, baráti összejövetelen koncertez­zenek. Muzikális emberek számára a közös zené­lés, éneklés mindennél többet ér.
  10. Sötétedés után is menjenek ki sétálni, és tekintsenek föl az éjszakai égboltra. Szemléljék meg a csillagokat és a holdat, s törekedjenek elmé­lyedni a látványban, az űr szédítő végtelenségében. Felemelő közös élményben lesz részük.

A kapcsolatápolás mindenkinek a javára válik, íme, pár megszívlelendő tanács:

  • Emlékezzen meg barátai születésnapjáról, névnapjáról, egyéb dátumairól. Küldjön üd­vözlőlapot, virágot, gratuláljon telefonon.
  • Fejezze ki feléjük köszönetét írásban vagy telefonon. Ezzel érzékeltetheti, hogy számon tartja őket, és nem veszi magától értetődő­nek a létezésüket.
  • Szervezzen rendszeres ünnepi összejöve­teleket. Ez a baráti kapcsolatok erősítésének talán a leghatékonyabb módja, nem beszélve arról, milyen örömteli egy ilyen esemény.
  • Panaszkodó jó ismerősét is türelemmel, megértéssel hallgassa végig – ez igazi baráti gesztus. Emellett törekedjen rá, hogy minél kevesebbet rágódjanak lehangoló témákon.
  • Amikor a barátja idegesíti, gondoljon arra, mit szeret vagy méltányol benne. Ha pedig összevesznek, Ön kérjen először bocsánatot.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.