Fájdalom enyhítése

A finomenergiákra ható terápiák

Csak részben fizikai elven működő terápiák, amelyeknek működési folyamatait a hagyományos orvoslás még nem teljesen fogadja el.

Az energiaáramlást segítő haté­kony terápiák fájdalomcsillapításra

  • akupresszúra
  • reflexológia
  • homeopátia spirituális gyógyítás
  • virágterápia

Életenergia

Nagyon sok terápia nemcsak a testi energiákat – amelyeket például a megfelelően összeválogatott ételekből szerzünk – hanem az úgynevezett láthatatlan energiákat serkentve is ösztönzi a testet önmaga gyógyí­tására. Ezt a bizonyos láthatatlan energiát titokzatos en­ergiának is nevezik, és különbözik az előbb említett testi energiától. Gyakran használják rá az életenergia vagy életerő kifejezést is. A szóban forgó láthatatlan energiát fájdalomcsillapításra hatékonyan felhasználó terápiák a következők: akupunktúra, akupresszúra, reflexológia, homeopátia és spirituális gyógyítás.

Nincs tudományos bizonyíték a működésére!

Mivel az életenergiát tudományosan még sohasem mérték, létezésének nincs meggyőző bizonyítéka, és elfogadottsága is ellentmondásos: némelyek esküsznek rá, míg mások a képzelet szüleményének tartják. Mind­ezek ellenére az olyan terápiák, mint az akupunktúra, a homeopátia vagy a spirituális gyógyítás, régóta sikere­sen működnek, széles körű tudományos kutatás áll a hátterükben, és egyre több orvos alkalmazza őket.

Nincs konkrét tudományos bizonyíték hatásukra, mégis sok terapeuta használ drágaköveket és kristá­lyokat a gyógyításban. Az elv az, hogy a kristályok (például a rózsakvarc) áthangolják az ember rejtett „vibrációját”.

A fájdalomcsillapításra szintén gyakran használt további módszerek: kristályterápia, drágakő-terápia és sugárzásterápia. Jóllehet tudományos kutatás még ezeket a módszereket sem támasztotta alá, a kristá­lyok és drágakövek határozottan tetszetősek, és ha ráadásul működnek – márpedig sok ember esetében működnek -, akkor gyógyítani is képesek. Nincs bi­zonyíték arra, hogy káros hatást fejtenének ki, ezért a legrosszabb, ami történhet, az, hogy alkalmazásukkor semmilyen hatást sem észlelünk.

Figyelmeztetés!

Bizonyos országokban – bele­értve az Egyesült Államok némely tagállamát is – törvénybe ütköző tevékenységnek minősülnek az életenergia-terápiák, még akkor is, ha szakképzett egészségügyi dolgozók végzik őket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.