Cukorbetegség

Szénhidrát fogyasztása, tippek cukorbetegeknek

Amikor azt hallotta, hogy a tányérja egynegyedét szénhidrát­tartalmú ételekkel töltse meg, remélhetőleg nem azt gondolta, hogy ezen a részen sütik és kekszek lesznek. A cukros finom­ságoknak minimális a tápanyagtartalma, miközben jókora adag energia van bennük.

Szénhidrátok emésztése, feldolgozása

Még nagyobb gond a cukorbetegek szempontjából, hogy a szénhidrátok különböző fajtáit a szervezet más-más módon emészti meg. A finomított szénhidrátokat, amilyenek például a cukros italokban, a fehér kenyérben, a főként rizsből és kukori­cából készített gabonapelyhekben, valamint a pékáruk többsé­gében és az édességekben találhatók, nagyon könnyen meg­emésztjük

Így általában rövid idő alatt glükózzá alakulnak, s emiatt a vércukorszint az egekbe szökik. Szervezete ilyenkor több inzulint termel, hogy meg tudjon birkózni a hirtelen cukoráradattal, aminek eredményeként a vércukorszint hirte­len leesik, ön pedig rosszul érzi magát, és hamar megéhezik.

Finomított helyett teljes kiörlésűt!

A tányérján a szénhidrátoknak fenntartott helyet olyan ételek­nek kell elfoglalniuk, amelyek alacsony GI-jű szénhidrátokat vagy teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaznak, olyanokat, amelyeket nem szabadítottak meg a rostoktól és a tápanyagok­tól. Ezeket tovább tart megemészteni, ezért nem emelik meg olyan látványosan a vércukorszintet, mint a feldolgozott szén­hidrátok. Emellett sokkal több bennük a vitamin és az ásványi anyag is.

Sokan nincsenek hozzászokva a teljes kiőrlésű gabonakészít­mények fogyasztásához, és talán azt sem tudják, milyen terméket vásároljanak.

Zsömle, kenyér

Olyan kenyeret és zsömlét vegyen, amelyet teljes kiőrlésű lisztből sütöttek, és magvakat tartalmaz. Az összetevők lis­táján ennek szerepelnie kell. Ez a legegyszerűbb módszer arra, hogy az egyensúlyt a magas GI-jű szénhidrátoktól az alacsonyak felé vigye. Ne tévesszék meg azok a kifejezések, amelyeket a gyártók szívesen használnak arra, hogy termé­keiket a valóságosnál egészségesebbnek láttassák.

Ha példá­ul egy kenyér tésztáját sötétebbre színezik, és azt „barna” vagy „félbarna” kenyérként árusítják, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy teljes értékű lenne. Vagy a „búzalisztből készült” kifejezés ugyanúgy igaz lehet egy teljes kiőrlésű kenyérre, mint a legfehérebb kalácsra. Ha egy termék való­ban teljes kiőrlésű lisztből készült, azt fel kell tüntetni a címkén.

Öt dolog, amit az árpával kezdhet

Az árpa a koleszterinszint csökkentésére alkalmas oldható rostok egyik legkiválóbb forrása, a legtöbben mégsem gondolnak rá, hogy helye lehetne az étrendjükben. Talán ön sem tudja, hogyan lehet felhasználni.

Nos, kezdetnek itt van néhány ötlet:

  • Adja levesekhez és ragukhoz, a tészták táplálóbb alternatívájaként!
  • Készítse el az alábbi köretet: dinszteljen zöldségeket (például hagymát, fok­hagymát és sárgarépát), majd adjon hozzá árpát és zöldfűszereket (mondjuk kakukkfüvet és zsályát), végül főzze vízben alacsony hőfokon a csomagoláson jelzett ideig!
  • Kóstolja meg az árpasalátát egy kevés parmezán sajttal megszórva!
  • A csilihez adott árpa kellemes állagot kölcsönöz az ételnek. Ilyenkor kevesebb hús is elég lehet.
  • Töltött paprika készítésekor rizs helyett használjon árpát!

Ha csökkenteni szeretné vércukorszintjét, figyeljen oda, mit iszik! Egyes italoktól villámgyorsan hízhat, míg mások segítenek kiegyenlíteni a vércukorszint ingadozá­sait – és ugyanerre képes egy bizonyos fűszer is, amelynek a használatát kifejezet­ten ajánljuk.

Kevesebb szénsavas üdítőt!

Ezeknek az italoknak semmi tápérté­kük sincs, miközben egy doboz (330 ml) kóla 135 kcal (565 kJ) energiát és 9 kiskanálnyi cukrot tartalmaz. Ráadá­sul nem olyan laktatók, mint a hason­ló kalóriatartalmú ételek, ezért többet fogyaszt belőlük.

Az emberek megszokásból vagy kényelemből megisznak napi 3 doboz kólát; már akkor jelentős mértékben – 450 kcal-val (1884 kJ) – csökkentheti a napi energiabevitelét, ha egyet más itallal helyettesít:

  • Víz. Nem tartalmaz energiát, és job­ban oltja a szomjat, mint a cukros italok. Ihat közönséges csapvizet vagy gyümölcsös ízesítésű ásvány­vizet is, csak ez utóbbinál ügyeljen rá, hogy cukormentes legyen.
  • Kalóriamentes édesítőszerrel ké­szült diétás üdítők.
  • Limonádé. Ha maga készíti el vízből és friss citromléből, az ízesítésére pedig mesterséges édesítőszert használ, itala több mint 100 kcal (419 kJ) energiával kevesebbet tar­talmaz, mint a bolti limonádék.

Igyon teát!

Amennyiben szeret teázni, kóstolja meg a zöld teát! A zöld teában lévő polifenoí nevű vegyületek is segíthet­nek a cukorbetegség elleni harcban. Egy, a közelmúltban végzett vizsgálat szerint a zöld teával itatott cukorbe- teg patkányokból nyert sejtek akár kétszer annyi cukrot is felvettek, mint vízzel itatott társaik sejtjei.

A mérték – érték

Ha orvosa nem tiltotta el az alkohol­tól, időnként nyugodtan megihat egy-egy pohár sört vagy bort. A mértékkel fogyasztott alkohol még segíthet is megelőzni a cukorbetegséggel együtt járó szív- és érrendszeri problémákat. De ne lépje túl a biztonságos határo­kat!

A cukorbetegeknek kiadott útmu­tatás a férfiak esetében legfeljebb heti 21 egység (pl. borból napi 2 dl), a nőknél legfeljebb heti 14 egység alko­hol (napi 1,5 dl bor) elfogyasztását engedi meg. Az alkohol csökkenti a vércukorszintet, ezért ne igyon, ha az érték már amúgy is alacsony. Emellett az alkohol kalóriatartalma magas, tehát ha fogyni szeretne, ne igyon töb­bet heti hét egység alkoholnál.

Csodafűszer

Amihez csak lehet, adjon egy csipet fahéjat! Kutatási eredmények szerint a fűszer az inzulin aktivitásának fokozása révén csökkenti a vércukorszin­tet. Már napi fél kiskanál őrölt fahéj is képes lehet akár 29 százalékkal lejjebb vinni vére glükózkoncentrációját.

Ízesítse fahéjjal a csirkeragut vagy a különféle süteményeket, vagy főzzön fahéjteát: for­raljon fel négycsészényi vizet, adjon hozzá négy fahéjrudat, és főzze 20 percig. Fogyasztás előtt szűrje át.

  • Egyen reggelire minél több gabonakészítményt! A teljes kiőrlésű gabonák legkönnyebben hozzáférhető (és legfino­mabb) forrásai közé tartoznak az olyan reggeli gabonaké­szítmények, mint a zabkása vagy a müzli. Olvassa el
  • a címkéket, és olyan készítményt válasszon, amelyben adagonként legalább 3 g rost van – de minél magasabb a rosttartalom, annál jobb.
  • A házi süteményeket is egészségesebbé teheti, ha a recept­ben szereplő finomlisztmennyiség egyharmadát teljes kiőrlésű liszttel helyettesíti.
  • Használjon teljes kiőrlésű lisztből (lehetőleg durumbúzából) készült tésztát! Manapság egyre több helyen kapható, akárcsak a kuszkusz, a bulgur és más teljes kiőrlésű gabo­natermékek.
  • Váltson barna rizsre! Ha mindig is fehér rizst fogyasztott, az átszokás eltarthat egy ideig, de hamarosan megkedveli a kissé diószerű ízt és az enyhén ropogós állagot.

A szénhidrátok rabja vagyok

Hogyan lehetnék úrrá a sóvárgásomon?

Vannak emberek, akik nem tudnak ellenállni a tésztának, a kenyérnek, a kekszek­nek és a csokoládénak. Ha ön is ilyen, ne ostorozza magát az akaraterő hiánya mi­att! Könnyen lehet ugyanis, hogy egy élettani reakció miatt vágyik oly hevesen a szénhidráttartalmú ételekre.

A keményítő hatására megnő a vérben a triptofán nevű aminosav szintje, ennek eredményeként pedig fokozódik a jó közérzetet oko­zó hormon, a szerotonin termelődése.

Íme, néhány módszer, amelyekkel enyhítheti vágyát:

  • Az étvágya csillapítása helyett javítsa a hangulatát! Elterelheti a figyelmét azzal, hogy kimegy a friss levegőre, meglátogatja egy barátját, sétál az unokájával, vagy a hobbijának hódol. Ezáltal nemcsak jobb kedvre derül, de azt is meggátol­ja, hogy a konyhába vigye a lába, és lecsillapodik az étel iránti sóvárgása.
  • Ha a csokoládé a gyengéje, tartsa a mélyhűtőben, hiszen sokkal nehezebb fa­gyottan nagy mennyiséget magába tömnie. A cukorbetegek pedig legjobb, ha nem tartanak otthon csokoládét.
  • Harcoljon étellel az étel ellen! Ha erős késztetést érez rá, hogy sós szénhidráto­kat egyen, próbáljon több kalciumhoz jutni tejtermékekből és más forrásokból. Kimutatták ugyanis, hogy a túl kevés kalciumot fogyasztók körében gyakrabban fordul elő a sós ételek utáni mohó vágy.
  • Egyen mindennap egy keveset a leginkább kívánatosnak tartott ételből. Ha telje­sen megtartóztatja magát, végül még ellenállhatatlanabbul fog vágyni arra a bi­zonyos ételre. De ha mindennap fogyaszt belőle pár falatot, az segíthet csillapí­tani a vágyakozást.
  • A cukros ételek, például a csokoládé vagy a kekszek teljes megvonása két héten át megoldhatja a problémát. Érdemes kipróbálni!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.