Cukorbetegség

Cukorbetegség – Okosan az édességekkel!

Vajon szerepelhetnek a cukorbetegek étrendjében desszertek is?

A válasz határozott igen. Bármilyen fajta ételt fogyaszthat­nak, csak ügyelni kell a bevitt energiamennyiségre. Majdnem mindenki ismeri azt az általánosító vélekedést, hogy a cukor káros a cukorbetegeknek. A cukor a szénhidrátok egyik formá­ja, és önállóan – pl. cukorka formájában vagy teába, kávéba téve – nem javasolt a fogyasztása.

Ételekben kis mennyiségben alkalmazva azonban nem okoz gyors vércukorszint-növeke­dést, mivel az ételek lassan felszívódó szénhidrát-, zsír- és fe­hérjetartalma lassítja a cukrok felszívódását. A szakemberek szerint a nem túlsúlyos cukorbetegek nyugodtan használhat­nak ételeik elkészítése során cukrot, feltéve, hogy ezt egészsé­ges étrend keretében teszik, és hogy a cukor a szénhidrátok­ból származó energiabevitelnek, legfeljebb a 7 százalékát teszi ki.

A cukros csemegék és desszertek azért is emelhetik min­den más ételnél gyorsabban a vércukorszintet, mert rostmen­tesek – márpedig a rost lassítja az ételek megemésztését, s ez­zel mérsékli azoknak a vér cukortartalmára gyakorolt hatását.

A cukor csak kalóriákat tartalmaz, tápanyagokat nem

Ha ki szeretné elégíteni az édességek iránti vágyát, de nem akar túl sok kalóriát bevinni, használjon „cukormentes” édesítőszere­ket, amelyek egyáltalán nem hatnak a vércukorszintre. Noha a mesterséges édesítőszerek biztonságosságát többször is megkérdőjelezték, számos tanulmány igazolta, hogy a maxi­mális napi ajánlott mennyiségben fogyasztva ártalmatlanok:

Aszpartám:

Ez az édesítőszer 200-szor édesebb a cukor­nál. A cukor helyettesítésére, valamint főzés nélkül készülő ételek és italok ízesítésére használják (melegítés hatására ugyanis lebomolhat, és elveszítheti az édes ízét).

Aceszulfám-k:

Ez a szer nagyjából ugyanolyan édes, mint az aszpartám, de hő hatására nem bomlik le, ezért főként főzéssel készülő édes ételekben, pl. pudingok készítéséhez, valamint italokban és rágógumikban használják, de kapható cukorpótlóként is.

Szaharin:

Elsősorban feldolgozott ételekben, valamint cu­korpótló szerként használják.

Szukralóz:

Bár cukorból készül, olyan kémiai módosításo­kat hajtanak végre rajta, amelyek hatására a szervezet nem is­meri fel szénhidrátként, ezért nem szívódik fel. Különféle kaló­riaszegény ételek és italok készítéséhez használják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.