A betegségek okai

A hasra hízás mint betegségek okozója!

Miről van szó?

A hasüregen belül a zsigeri szervekben és azok körül lerakódott zsírré­tegről. Erre utal férfiaknál a 94, nőknél a 80 cm-t meghaladó derékbőség. A hasra hízás (hordóhas, körtehas, pocak) akkor is veszélyes, ha a testmagassághoz viszonyított testsúly különben a normális tartományon belül van. A derékbőség megméré­séhez tekerjük körbe a centit a törzsön, a köldök magasságában; a mérőszalag ne legyen szoros, és mérés közben ne húzzuk be a hasat.

Mi okozza?

A mozgásszegény élet­mód és a hizlaló étrend: az állandó tunyulás, tespedés a tévé előtt, ülőmunka, folytonos autó­használat, zsíros ételek mindennapi fogyasztása (például gyorséttermek látogatása). A krónikus stressznek is szerepe lehet, főleg a nőknél, mert a kortizol nevű stresszhormon elősegíti a hasüregi zsírlerakódást.

Miért veszélyes?

Míg a faron, csípőtájon, combon, sőt közvet­lenül a deréktáji bőr alatt képződő zsírréteg („hájhurka”, „úszógumi”) aránylag veszély­telen, addig a hasüregi szerveken lerakódott zsír olyan vegyületeket bocsát ki, amelyek cukorbaj, magas vérnyomás, infarktus, stroke, vastagbélrák, sőt amnézia előidézői is lehetnek. Hatásukra a vér besűrűsödik, ráadásul szabad zsírsavak keletkeznek, melyek fokozott vércukortermelésre és káros LDL-koleszterin előállítására serkentik a májat.

A hasra hízás folyamata

  1. A zsíros táplálkozás, a test­mozgás hiánya és a krónikus stressz együttes hatására ve­szélyes zsírréteg rakódik le a belső szervek, például a máj és a hasnyálmirigy körül.
  2. A hasüregben felhalmozó­dott zsír szabad zsírsavakat és gyulladáskeltő vegyületeket pumpál a májkapuérbe. Ez a fontos bevezető ér (régebbi nevén kapuvisszér) látja el vér­rel a májat, a hasnyálmirigyet és a többi zsigeri szervet.
  3. A zsírsavak beáramlásának hatására a máj fokozza a káros LDL-koleszterin és a vércukor előállítását, ám a jótékony HDL-koleszterin és az adiponektin nevű hormon termelődése csökken; ez utóbbi a vércukor felhasználását és az éhségérze­tet szabályozza. Mindez szív­es érrendszeri problémákhoz és cukorbajhoz vezethet.
  4. A zsírsejtek által termelt gyulladáskeltő vegyületek elősegítik az erekben a plakk-képződést, ami érszűkületet, hipertóniát és trombózist okoz: könnyen kialakulhat a szívin­farktus vagy az agyi érkataszt­rófa. Inzulinrezisztenciát is elő­idézhetnek, ami a cukorbeteg­ségtől az Alzheimer-kóron át a rákig további súlyos bajok eredője.

A megelőzés fő lépései

  • TÖBB gyümölcsöt, zöldséget, egészséges (teljes kiőrlésű) pékárut, cereáliát és sokkal kevesebb telített zsiradékot fogyasztani.
  • AKTÍV TESTMOZGÁS, legalább félórás, lehetőleg a hét minden napján.
  • RELAXÁLAS a hét minden napján.
  • ORVOSOLNI KELL AZ ERŐS HORKOLÁST, amelyet alvási apnoé (légzéskimaradás) okoz.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.