Betegségek és megelőzésük

Cukorbetegség megelőzése és kezelése

Tünetek

Miért nő manapság rohamosan a cukorbetegek (diabéteszesek) száma? Az örökletes tényezők mellett főleg a mozgásszegény, elkényelmesedett életmód és a túl sok édességet tartalmazó, hizlaló étrend áll a háttérben. Diabéteszjárványról szerencsére még nem beszélhetünk, de a prediabétesz, vagyis az az állapot, amikor a vércukorszint enyhén, de tartósan magas (éhomi érték: 6,1-6,7 mmol/l, 110-120, mg/dl), lassan aggasztó méreteket ölt.

Mivel az orvosok sajnos ma sem figyelnek oda eléggé a prediabéteszre, noha az éhomi vércukorszintből egyszerű vérvétellel kimutatható (normál éhomi érték: 3,6-6,0 mmol/l, 64,8-108 mg/dl), ki-ki maga tegyen meg mindent az állapot, illetve a belőle kifejlődő cukorbaj megelőzése érdekében.

Tipp! Hétszázalékos fogyás hatására 58%-kal csökken a felnőttkori cukorbaj (diabétesz) kialakulásának kockázata.

Prevenció első körben

Súly kontroll. A szinte járványszerű elhízás az első számú oka annak, hogy manapság egyre több embernél alakul ki az ún. 2-es típusú, azaz felnőttkori cukorbetegség – amely korántsem csak a felnőtteket érinti. A hízás eredményeképpen nemcsak a bőr alatt, hanem a hasüregben elhelyezkedő, zsigeri szerveken is lerakódik a háj, főleg, ha rendszeres stresszhatások érik a szervezetet (a stresszhormonok elősegítik ezt a folyamatot). A hasra hízás, mint az utóbbi években kiderült, roppant veszélyes, mert a hasüregi hájból szétáramló vegyületek testszerte érzéketlenné teszik a sejteket az inzulin iránt (ez a hormon utasítja a sejteket a vércukor felvételére).

Kutatási eredmények! Reménykeltő eredményt hozott azonban egy klinikai vizsgálat, melynek során több mint háromezer prediabéteszes személy egészségét követték nyomon három éven keresztül. Kiderült, hogy már 7 százalékos fogyás (tehát például 85 testsúly-kilogramm esetén 6 kiló leadása) hatá­sára is több mint a felével (58 százalékkal) csökken a cukorbaj kialaku­lásának kockázata.

Ez azt jelenti, hogy fogyással hatékonyabban meg­előzhető a diabétesz, mint az ún. inzulinszenzitizáló gyógyszerekkel.

Kutatási eredmények! Az amerikai Syracuse Egyetem kutatói szerint bármely fogyókúránál hatékonyabban apasztja a hordóhasat, ha heti 3-5 alkalommal cardio gépen edzünk; ugyanilyen jó a tempós gyaloglás (napi félóra elég) is.

Naponta három-öt adag zöldség, három-hat adag gyümölcs. Egy adag zöldség, illetve gyümölcs 10-15 dkg. Ennyi bevitelére feltétlenül töre­kedni kell, sőt naponta legalább három adag teljes kiőrlésű gabonát vagy hántolatlan szemes terményt is együnk (egy adag körülbelül 3-6 dkg). Kerülendő viszont a fehér kenyér, a fehér rizs, a finomlisztből készült sütemények és mindenféle cukros szénhidrát fogyasztása.Az ilyen alacsony glikémiás étrend hatására tartósan egészséges szinten marad a vércukor, sőt a kutatások szerint azt a kis intenzitású, de testszerte jelentkező krónikus gyulladást is csillapítja, amely kedvezőtlenül befolyásolja az inzulinérzékenységet, tehát a vércukor felvételét.

Tíz alacsony glikémiás indexű élelmiszerfajta

Alacsony glikémiás indexűnek nevezi a szaknyelv azokat az élelmiszereket, amelyek csak mérsékelten vagy alig befolyá­solják a vércukorszintet. Kutatások szerint ritkábban alakul ki inzulinrezisztencia azok körében, akiknek az étrendje több alacsony, mint magas glikémiás indexű élelmiszert tar­talmaz. Általában kevéssé hatnak a vércukorszintre a rostos, fehérjedús és zsíros élelmiszerek.

Vigyázat! Az utóbbiakból csak a „jó” (azaz telítetlen) zsírsavakat tartalmazók egészsé­gesek, ám még ezeket sem ajánlatos kizárólag a vércukor karbantartása érdekében fogyasztani!

  • Alma (héjastul)
  • Korpás keksz, teljes kiőrlésű pirítós mogyoróvajjal
  • Mini sárgarépák sovány tejföllel leöntve
  • Kis marék dió, mandula, mogyoró
  • Zsírszegény natúr joghurt friss gyümölccsel, korpás gabonapehellyel vagy müzlivel
  • Pita (lepénykenyér, lehetőleg korpás vagy durumlisztből sütve) babsalátával vagy babpürével
  • Szójabab
  • Szárazon pattogatott kukorica
  • Aszalt kajszibarack (naponta maximum 60 g)
  • Kemény tojás
Kutatási eredmények(1): Az amerikai Harvard Egyetem a közelmúltban mintegy félezer nő bevonásával végzett kutatást, melyből kiderült, hogy akik a legtöbb gyümölcsöt fogyasztják, azok körében 34 százalékkal, akik a legtöbb zöldséget, azoknál 30 százalékkal ritkább a metabolikus szindróma (diabéteszre hajlamosító rizikófaktorok tünetcsoportja, amely magában foglalja a magas vércukorszintet). Kutatási eredmények(2): Német kutatók több mint huszonöt­ezer férfi és nő egészségi állapotát követték nyomon hét éven keresztül; a vizsgálati eredmények szerint a legtöbb rostot (pl. teljes kiőrlésű gabonaféléket) fogyasztók körében 27 százalékkal csökkent a cukor­betegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akiknek étrendje nem vagy alig tartalmazott ilyen táplálékokat.

Életveszélyes „folyékony édességek”. Ezentúl csak sima vízzel, szódával (pár csepp citromot tehetünk bele), ásványvízzel, édesítőszer-mentes teával vagy sovány tejjel oltsuk szomjunkat. Mellőzzük a cukros üdítőket, édes gyümölcsnektárokat és gyümölcsitalokat, szörpöket, zsíros tejet, turmixokat.

Kutatási eredmények! A Bostoni Orvostudományi Egyetem (USA) kutatói a média figyelmét is fel­keltő vizsgálatban kimutatták, hogy már az is 44 százalékkal növeli a meta­bolikus szindróma (lásd fent) kialakulá­sának kockázatát, ha naponta csak egy pohár cukros üdítőt fogyasztunk.

A pontos ok még nem ismert, de több elmélet is felmerült. Elképzelhető pél­dául, hogy aki ilyen italokat fogyaszt, az az átlagnál gyakrabban eszik hizlaló gyorsételeket; ezek energiatartalma pedig összeadódik. A kutatók arra is bizonyítékokat találtak, hogy a rendsze­res üdítőfogyasztás erősen összefügg az elhízással, talán mert az agy az innivaló kalóriatartalmát nem veszi „figyelembe”, így elmarad a kompenzáló mechanizmus: nem utasítja a szervezetet kevesebb szilárd táplálék felvételére.

A tea nagyon egészséges ital, édesítő­szer nélkül persze. Készítsünk egy nagy kancsóval, hűtsük be, és egész nap iszo­gassuk. Hasonlóan egészséges a sovány tej.

Kutatási eredmények! Angliai kutatások szerint 62 száza­lékkal csökken a metabolikus szindróma kialakulásának kockázata, ha mindennap elfogyasztunk egy adag zsír­szegény tejet (joghurt vagy sovány sajt is jó). A kedvező hatás valószínű­leg a kalciumnak, D-vitaminnak és ásványi anyagoknak köszönhető.

Tévézés helyett edzés. A testmozgás véd a cukorbetegségtől, mert a meg­dolgoztatott izmok sejtjeinek fokozott energia-utánpótlásra van szüksé­gük; így javul az inzulinérzékenységük, és több vércukrot vesznek föl.

Kutatási eredmények! Egy negyvenezer nő bevonásával végzett amerikai vizsgálatból (Harvard Egyetem) kiderült, hogy 43 százalékkal kevesebb a cukorbeteg azok közt, akik naponta félórát fürge sétával töltenek, és heti tíz órában limi­tálják a tévézést.

Aki unja a sétát, menjen úszni, pattanjon biciklire, túrázzon a hegyekben, futkározzon a kertben az unokákkal – sőt az is jó, ha táncra perdül: a táncos lábú idősek ritkán betegek.

Kevesebb gyorsételt! Cukorbaj a gyorséttermektől? Könnyen lehet.

Kutatási eredmények! A Minnesotai Egyetem kutatói egy évtizeden át közel tízezer, 45-64 éves személy egészségét és táplálkozási szokásait követték nyomon. Az eredmény: bő negyedével több embert sújtott a metabolikus szindróma azok közül, akik minden héten megettek két marhahúsos hamburgert; a zsírban kisütött burgonya közel ugyanilyen mértékben (10-25 száza­lékkal) növelte a tünetcsoport kockázatát.

Ezek az élelmiszerek (ez az összes vörös húsra igaz) tele vannak telített zsírsavakkal és transzzsírok­kal, melyek szinte bársonyszőnyeget terítenek a diabétesz elé. A hal-burger valamivel egészségesebb, de a halpogácsát is zsírban sütik ki.

Vaj helyett extra szűz olívaolaj. A vaj szintén telítettzsírsav-tartalmú zsiradék. Ez a vegyületcsoport egyrészt eltömíti az ereket, másrészt prediabéteszhez vezet, harmadrészt sejteket károsító gyulladásokat idéz elő, ami akadályozza a vércukor sejtekbe való felvételét. Az olívaolaj ez­zel ellentétes hatású, tehát véd a cukorbetegségtől. Ugyanez igaz a rep­ceolajra, a diófélékre (köztük a földimogyoróra) és a zsíros húsú tengeri halakra, melyek jótékony hatású omega-3 zsírsavakat tartalmaznak.

Azért ezeket a zsiradékokat se vigyük túlzásba, mert magas az energiatartal­muk. Az össz-zsírbevitel korlátozása (tehát nem csak a telített zsírsavaké) az amerikai diabéteszmegelőzési program eredményei szerint jelentősen mérsékli a cukorbaj kialakulásának kockázatát. A nagyszabású vizsgálatba bevont részt­vevők a telített zsírsavak bevitelét a napi energiabevitel 7 százalékában limitál­ták: ez napi 2000 kalória esetén körül­belül 60 g sajtnak és egy késhegynyi vajnak felel meg.

A hagyományos magyar konyha egyik fontos alapanyaga sokáig a zsír volt. Az egészségmegőrző programok, a mediterrán konyha stb. hatására azonban a zsírhasználat ma már itthon is visszaszorulóban van – szeren­csére: akármilyen ízletessé teszi ugyanis az ételt, a zsírral való sütés-fő­zésnél egészségtelenebb alig akad. Sajnos a zsíros kenyeret is el kell felej­tenünk!

Prevenció második körben

Reggelizzünk mindennap!

Kutatási eredmények! Egy kimutatás szerint 35-50 százalékkal rit­kább az elhízás és a prediabétesz azok körében, akik rendszeresen regge­liznek, mint akik elhagyják ezt az étkezést.

Hogy lehet ez? Éjszaka, alvás közben az anyagcsere takarékon van, a test gyakorlatilag böjtöl. Ha elmarad a reggeli, a máj a glikogén formájában tárolt glükóz egy részét kénytelen a vérbe pumpálni, hogy szinten tartsa a vércukrot. Ezzel párhuzamosan olyan biokémiai reakciók indulnak be, amelyek hatására romlik az inzulinválasz, a vérben pedig felszaporodik a főként a gyomorban termelődő grelin nevű étvágyfokozó hormon; ennek kö­vetkeztében egész nap éhesebbek leszünk, mint ha reggeliztünk volna. Egy bostoni gyermekkórház kutatóorvosai nem véletlenül mondják te­hát, hogy törvényszerűen hízni kezd, aki rendszeresen nem reggelizik.

S hogy mit együnk reggelire? Lehetőleg ne szénhidrátdús kalória­bombát, vagyis túrós batyut, lekváros buktát, hájastésztát, vajassüte­ményt vagy sajtos rolót (ezekben még keményített zsiradékok is van­nak): jóval egészségesebb egy tál zabpehely sovány tejbe áztatva és bogyós gyümölcsökkel megszórva.

Kutatási eredmények! A Torontói Egyetem kutatói kiderí­tették, hogy a prediabéteszben szenvedőknél a rostdús gabonafélék hatá­sára javul az inzulinválasz, a rostszegény élelmiszereket reggelizőknél viszont nincs javulás. A zsírszegény natúr joghurt friss vagy mirelit eper­rel, málnával, ribizlivel, áfonyával megszórva ugyancsak kitűnő reggeli.

Depressziómentesen. A depressziós ember nem mozog eleget, és nem eszik rendesen. Ez azonban csak a felszín: az amerikai Stanford Egyetem tudósai azt sejtik, hogy a depresszió önmagában olyan mélyreható biokémiai változásokat okoz a szervezetben, amelyek súlyosbítják a diabéteszes hajlamot, illetve a már fennálló cukorbetegséget.

Kutatási eredmények! Egy vizsgálat szerint a depressziós nők körében közel negyedével gyakoribb a predia­bétesz, mint azoknál, akiknek jó a lelkiállapotuk. Az arány független a kortól, testsúlytól és életmódtól. (Lásd még: Depresszió)

Pihentető alvás. A krónikus kialvatlanság elhízáshoz vezet, és rontja az inzulinválasz hatásfokát. Az amerikai Yale Egyetem kutatói által több mint ezerhétszáz férfi bevonásával végzett vizsgálatból kiderült, hogy akik éjszakánként csak öt-hat órát alszanak (az optimális nyolc helyett), azok körében kétszer annyi a cukorbeteg. A nők esetében hasonló ered­ményre vezettek a vizsgálatok.

Összefoglalás

Okai. A 2-es típusú (felnőttkori) cukorbaj kialakulásában kétség­kívül szerepet játszik az örökle­tes hajlam, de rendszerint az elhízás és a mozgásszegény életmód idézi elő. A túlsúly (külö­nösen a hasüregi szervek elhájasodása) és a testmozgás hiánya együttesen oda vezet, hogy a sejtek nem engedelmeskednek többé a vércukor felvételére uta­sítást adó inzulinnak; válaszkép­pen a hasnyálmirigy egyre többet pumpál a vérbe ebből a hormon­ból.

A hasnyálmirigy sejtjei azon­ban egy idő után kifáradnak, s ha az inzulintermelés kritikus szint alá süllyed, a szőlőcukor veszé­lyesen felhalmozódik a vérben és a szövetekben.

Figyelmeztető tünetek. Kezdetben a beteg rendszerint tünetmentes, olyannyira, hogy a felnőttkori diabétesz éveken át észrevétlen maradhat. Előre­haladtával azonban nagyfokú és szinte állandó szomjúságérzet, gyakori és bőséges vizelés, mar­dosó éhség, fogyás és fáradé­konyság lép fel, emellett látásza­varok, nehezen gyógyuló kelések, fekélyek, a nőknél gyakori húgyúti és hüvelyfertőzések jelentkeznek.

Új fejlemények. A cukormen­tesnek mondott „light” üdítők sem biztonságosak. A közelmúlt­ban végzett vizsgálatok kimutat­ták, hogy ezek az italok is jelen­tősen, 34 vagy 40 százalékkal növelik a metabolikus szindróma kockázatát: ehhez elég naponta csak egy dobozzal meginni. Ha csakugyan nem tartalmaznak cukrot, a jelenség nehezen magyarázható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.