Egészségügyi kérdezz-felelek

Gyomorégés, éles fájdalom a hasban

Rossz az emésztésem és fáj a karom. Vegyek be fájdalomcsillapítót vagy savkötőt?

Haladéktalanul forduljon orvoshoz, és vegyen be egy aszpirint. Lehet, hogy infarktusa van.

Miért ég a gyomrom akkor is, amikor órák óta nem is ettem?

Gyomorfekély okozhat ilyen tünetet. Ha erről van szó, görcsök, hányinger, hányás is felléphetnek. Az égő, mardosó fájdalom evéskor erősödhet, attól függően, hogy hol van a fekély. Keressen fel szakorvost, aki felírhatja a megfelelő gyógyszereket. A gyógyulás feltétele, hogy abbahagyja a dohányzást, illetve ne fogyasszon alkoholt és az állapotát súlyosbító ételeket. Kerülje a nem szteroidos gyulladáscsökkentőket (például az ibuprofent), melyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját.

A tünetekre egy másik magyarázat lehet a gyomorhurut (gasztritisz), azaz a gyomor nyálkahártyájának gyulladása. Ezt kiválthatja az aszpirin, ibuprofen, naproxen és hasonló gyulladáscsökkentők rendszeres használata; a fekélyt okozó Helicobacter pylori baktériumos fertőzés; túlzásba vitt alkoholfogyasztás; esetenként sebészi beavatkozás. A tényleges diagnózis megállapítása érdekében keressen fel szakrendelést. A kezelés részeként általában kisebb, gyakoribb étkezéseket javasolnak, valamint szükség esetén a gyomor savtermelésének csökkentésére protonpumpagátlók, például pantoprazol, rabeprazol, ezomeprazol, lanzoprazol, vagy omeprazol szedését.

Éles fájdalmat érzek a hasamban. Lehet, hogy vakbélgyulladásom van?

Nem mindegy, hogy hol érzi pontosan a fájdalmat. A vakbélgyulladás általában tompa fájással kezdődik a köldök környékén, majd egyre élesebbé válik, ahogy a jobb oldalon lefelé halad. Gyakran kíséri láz, hányinger, hányás. Ha ez a leírás illik az ön tüneteire, azonnal forduljon orvoshoz, mert a vakbélgyulladás halálos is lehet.

A lázzal járó hasi fájdalom gyomor-bélrendszeri betegséget jelezhet, többek között diverticulitist, a vastagbélfal kis kitüremkedéseinek (diverticulumok) a gyulladását. Ilyenkor a fájdalom a has bal alsó részén jelentkezik. A diverticulitis nem kíván azonnali beavatkozást, de minél hamarabb el kell kezdeni a kezelését, ezért beszéljen orvosával.

Az élőkultúrás joghurtok segíthetik, a laktóz lebontását, és csökkenthetik a laktózintolerancia tüneteit.

Szeretem az olajban sült ételeket, de fél órával az elfogyasztásuk után időnként erős fájdalmat érzek a jobb bordaív alatt

Lehet, hogy soha többé nem ehetek ilyen ételeket?

Valószínűleg epekövei vannak, és sebészi beavatkozásra van szüksége. Ezek az epe, vagyis a zsír emésztésében szerepet játszó folyadék megkövesedett lerakódásai. Sokszor úgy vannak jelen, hogy az ember nem is veszi észre őket; ilyen esetekben nem kell tenni semmit.

Ha azonban az epehólyag ráfeszül az epekőre étkezés után, vagy egy apró kő elakad az epevezetékben, tüneteket okozhat, köztük hirtelen fellépő fájdalmat a has jobb felső részében, a lapockák között vagy a jobb váll alatt (ezt sokan szívinfarktus jelének hiszik). Életkortól és egészségi állapottól függően sor kerülhet műtétre vagy olyan gyógyszer szedésére, amely feloldja az epeköveket, amennyiben azok koleszterintartalmúak.

Valahányszor jégkrémet fogyasztok, rettenetesen felfúvódok és böfögnöm kell

Lehet ez ellen tenni valamit?

Ön minden bizonnyal laktóz érzékeny. Ez azt jelenti, hogy hiányzik, a szervezetéből a laktóz, vagyis a legtöbb tejtermékben megtalálható tejcukor lebontásához szükséges enzim. De ettől még nem kell lemondania a jégkrémről. Tejtermékek fogyasztásakor vegyen be valamilyen recept nélkül kapható étrend kiegészítőt, mely biztosítja, a laktóz megemésztéséhez nélkülözhetetlen laktóz enzimet. Háziorvosával vényköteles laktóz tablettát is felírathat. A legtöbb szupermarketben vásárolhatók laktóz mentes tejtermékek (így jégkrémek is).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.