Gasztroenterológia

Pilonidalis ciszta tünetei, kezelése

A farpofák közt a középvonalban az os coccygeum fe­lett elhelyezkedő subcutan üreg (sinus), amelynek hámbélése van. Legtöbbször szőrszálakat is tartalmaz. Fe­lülfertőződése nyomán gennyes tályoggá alakul, kitör a felszínre, és egy vagy több perzisztáló fisztula marad vissza.

Etiología

Keletkezésére két elmélet létezik. Egyik szerint veleszü­letett: embrionális korban ectopias helyen maradó hámszövetelemek burjánzása okozza a betegséget. A másik szerint szerzett: nedves környezetben dörzsölésnek kitett helyen a bőr macerálódása és a szőrszálak befelé fordult növekedése miatt keletkezik. Férfiakon, obesitásban gyakoribb.

Klinikai tünetek

Nyugalmi állapotban kis tömött csomó tapintható, vagy 1-2 piciny, behúzódott fisztulanyílás látható a farpofák között, gyakran állnak ki a sipolyokból vaskos szőrszá­lak. Rányomva 1-2 csepp purulens váladék ürülhet. Felülfertőződésekor igen nyomásérzékeny, feszes, erythe­mas, fluktuáló tályog alakul ki, ami spontán megnyílhat, ilyenkor genny csorog az üregből. Lázat is okozhat. Már lezajlott gyulladásra utalhat atípusos helyen, a középvo­naltól távolabb elhelyezkedő gennyesen váladékozó egy vagy több aktív sipolynyílás.

Diagnózis

A típusos lokalizáció alapján könnyű felismerni. Szon­dázva a sipoly nem vezet a rectum felé. Gyulladt állapotban a periproctalis régióban gyakran kialakuló, más eredetű tályogoktól kell differenciálni, ezek felsorolása a periproctalis tályog fejezetben történt.

Kezelés

Végleges megoldást a ciszta tartalmának maradéktalan exstirpatiója jelent. Erre nyugalmi periódusban van le­hetőség. A műtét során az üreget metilénkékkel feltölt­jük egy fisztulanyíláson keresztül, és babérlevél alakú bőrmetszésből a cisztát egészben kimetsszük. A sebüre­get, vérzéscsillapítást követően nyitva hagyjuk, esetleg a sebszéleket az alapjához leoltjuk, marsupializáljuk. Ambuláns sebkezelés keretében az üreget dezinficiens oldattal átitatott steril gézlappal lazán tamponáljuk, a bőrsebet nem engedjük záródni.

Az üreg másodlagos sebgyógyulás során kötőszövettel feltelődik, és a bőr rá­kúszik. Ez gyakran hetekbe telik, de a sebfájdalom ha­mar megszűnik, és ez a legbiztosabb módszer a recidíva elkerülésére. Ha a ciszta tályoggá alakult, akkor csak a tályog megnyitása, kiürítése és drenázsa lehetséges, akár ambuláns körülmények között. A fertőzött tartalom ki­ürülése után a ciszta megnyugszik, de általában kis fisztulával gyógyul, és a tünetek visszatérése várható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.