A ház körül

Számítógépes agytorna – Töltse hasznosan az időt a számítógép előtt!

A klippszerű, pörgős vagy a kisbabák szemének és fülének is kellemesen halk, lassú számítógépes programok és videók azt ígérik, hogy játszva fejlesztik az ember agyát. A kutatások szerint az idősebbeknek hasznára lehetnek, de nem jobban, mint a rendszeres testmozgás, az aktív társasági élet vagy a szellemi erőpróbák. Ugyanakkor szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a számítógépes szórakoztatás a kisbabáknak nem tesz jót.

Fejleszti a gondolko­zást és az emléke­zést a számítógépes agytorna?

IGEN Ám arról már eltérőek a vélemények, hogy mekkora hatékonysággal.

Ahogy öregszünk, a legtöb­bünk nem bánja, ha a hétköz­napi élet tempója kissé lelassul. Nem vonatkozik azonban ez a szellemi teljesítményre. Egyre több „agytornáztató” számító­gépes játék és honlap jelenik meg a piacon, amelyek mind azt állítják, hogy frissen tartják az elmét és megakadályozzák az emlékezetvesztést, valamint a gondolkodás zavarossá válá­sát. Némelyik, ha nem is so­kat, de valamennyit segít.

Az Észak-Karolina állambeli Wake Forest Egyetem Orvosi Karának kutatói 23 idősebb ember agyáról készítettek fel­vételeket, és úgy találták, hogy azok, akik agyfejlesztő trénin­gen vettek részt, kevésbé vol­tak szórakozottak és jobban tudtak összpontosítani. Egy másik vizsgálat során pedig, a 10 hetes agyfejlesztő tréningen átesett személyeknek öt évvel később jobb volt a memóriája, gyorsabban tudták feldolgozni az információkat és hatéko­nyabban tudtak érvelni.

Az agy dolgoztatása megakadályozhatja a mentális hanyatlást?

Még mindig nem egyértelmű azonban annak az elképzelés­nek a megítélése, hogy az agy dolgoztatása meg tudja-e aka­dályozni a korral járó mentális hanyatlást. Sok adat mutatja, hogy az aktívabb emberek, akik a társasági megmozdulá­soktól a hobbikon át a felnőtt­képzéseken való részvételig sokféle módon dolgoztatják agyukat, jobban megőrzik el­méjük élességét. Ám a Virgi­niai Egyetem idegtudományi kutatói, az e témában fellelhe­tő publikációk áttanulmányo­zása során arra a következte­tésre jutottak, hogy nincs számottevő bizonyíték arra, hogy a szellemi kihívások las­sítanák a korral járó agyi le­épülést. Mindazonáltal az élet alkonyán senkinek sem árthat, ha karbantartja és sokfélekép­pen megdolgoztatja az agyát.

Okosabb lesz az agy fejlesztő videókat néző kisbaba?

NEM A marketinghírekkel szemben, amelyek azt állítják, hogy a bébik könnyebben ta­nulnak nyelveket, ha agyfejlesztő számítógépes programo­kat és videókat néznek, az igazság az, hogy ezek még kárt is okozhatnak. A Washingtoni Egyetem kutatói 1000 szülőt kérdeztek ki gyermekeik szó­kincséről és arról, hogy a ki­csik mennyi időt töltenek gye­rekvideók nézésével.

Kiderült, hogy a 8-16 hónapos kisgyer­mekek minél többet néztek videót, annál kevesebb szót ér­tettek meg azokhoz a kortár­sakhoz képest, akik nem néz­tek ilyet. Az ok: a gyerekek nem szövegek passzív hallgatá­sával tanulnak beszélni, hanem aktívan, amikor a szülő beszél hozzájuk vagy mesél nekik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.