Fittség

Az életet meghosszabbító táplálékkiegészítők

Napjainkban minden második európai lakos szívinfarktushoz vezető szívkoszorúér-meszesedés vagy agyvérzést előidéző nyakiverőér-elmeszesedés következtében veszíti életét. A verőerek elmeszesedésének alapvető oka a krónikus vitaminhiány, amely az artériák meggyengüléséhez, végső esetben az érfal elszakadásához vezethet. Valamennyi verőér közül a szívkoszorúér van kitéve a legnagyobb megterhelésnek, következésképpen a legtöbb esetben itt lép fel legnyilvánvalóbban a károsodás, ami a szívinfarktus kiváltó oka.

Időskori betegségek megelőzése

Ez ahhoz a felismeréshez vezetett, hogy a szívinfarktus, a koszorúér-meszesedés és az agyvérzés valójában nem betegség, hanem a krónikus vitaminhiány következménye. A biológiai rozsdásodás, más néven oxidáció károsítja az érfalakat és sietteti az öregedési folyamatot.

Figyelem! A legfontosabb természetes antioxidáns a C-vitamin, az E-vitamin, a béta-karotin és a szelén.

Ezeket a természetes antioxidánsokat táplálékkiegészítők segítségével optimalizálhatjuk szív- és keringési rendszerünk védelmében. Mellesleg jó, ha tudjuk, hogy a dohányzás igen jelentős mértékben járul hozzá az érfalak „rozsdásodásához”.Infarktus

A stresszhormon, az adrenalin termeléséhez is igen nagy mennyiségű C-vitaminra van szükség, ez is fokozza a szervezet vitaminhiányát. Még kiegyensúlyozott és egészséges étrenddel sem tudjuk teljes mértékben biztosítani, hogy szervezetünk hozzájusson valamennyi fontos tápanyaghoz. Az pedig végképp reménytelen, hogy táplálékainkkal hozzájussunk valamennyi szükséges ásványi anyaghoz. A tudomány egyre inkább felismeri, hogy önmagában még a sokszínű, teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálkozás sem képes biztosítani a szervezet számára szükséges valamennyi létfontosságú anyagot.

Célunk nem csupán az, hogy elkerüljük a különféle hiányállapotokat, hanem az, hogy megteremtsük a hosszú és egészséges élet létfeltételeit. Ehhez a szervezetnek hatóanyagok széles skálájára van szüksége, s ha ezek közül akárcsak egy is hiányzik, az azonnal hatással van a többire is.

Egészséges tanácsok öregségünkre!

Aki továbbra is meg kíván maradni szokásos rossz egészségi állapotában, maradjon meg a korábban ajánlott vitamin-, ásványianyag- és nyomelemmennyiségnél. Aki azonban optimális egészségi állapotot szeretne a maga számára, annak sokkal többre van szüksége, akár ennek a százszorosára is. Csak így képesek a test sejtjei arra, hogy elérjék genetikai adottságaik maximális teljesítményét.

Idősebb korban a vitaminok kevésbé hasznosulnak a szervezetben, már csupán ezért is nagyobb mennyiségre van szükség a korábbi egészségi állapot fenntartásához. Számos fiziológiai változás és krónikus megbetegedés, amelyet a korábbiakban az öregségnek tudtak be, valójában az idő előtti öregedés egyik formája, ami a létfontosságú anyagok hiányának következménye.Öreg hölgy

Nincs egyetlen csodavitamin vagy csodát kiváltó ásványi anyag. Optimális hatást csak a hatóanyagok széles skálájával érhetünk el, ez az elengedhetetlen feltétele a hosszú, egészséges életnek.

Az erős megterhelés, mint a stressz, a sport, a terhesség, a növekedés vagy a krónikus betegségek növelik a vitaminszükségletet, de nagyobb mennyiségben van szükség ásványi anyagokra és nyomelemekre is, ugyanakkor az élelmiszerek romló minősége korlátozza, hogy természetes módon jussunk hozzá a létfontosságú anyagokhoz. Felvetődik a kérdés: ha valóban ilyen sokféle létfontosságú anyagra van szükségünk, miért nem biztosítja a természet, hogy élelmiszereinkkel hozzájussunk ezekhez?

Miért kell vitaminokat szednünk manapság?

Régen az emberek nem szedtek pirulákat, s mégis képesek voltak a túlélésre. Ez mind igaz, az emberek valóban sok mindent túléltek, azonban lényegesen rövidebb volt az élettartamuk, s rengeteg betegségnek voltak kitéve. Ugyanakkor nem voltak kitéve a környezetszennyezés, a gyomirtó és rovarirtó szerek, a savas eső károsító hatásának, táplálékaik viszont általában frissek és természetesek voltak. Nem ismerték napjaink stresszhatásait sem. Nekünk azonban, ha optimális életet szeretnénk élni és nem csak a túlélést biztosítani, mindenképpen több létfontosságú anyagra van szükségünk.

A régi korokban 35 év számított egy emberöltőnek, ennyi idő alatt az emberek már felnevelték és útjára bocsátották gyermekeiket, s nem vártak sokat az élettől. Napjainkban viszont az élet lényegesen meghosszabbodott, s ha ezt egészségesen és életerősen szeretnénk leélni, tennünk kell magunknak is ennek érdekében. Korunk minden lehetőséget megad ehhez, csak arra van szükség, hogy kezünkbe vegyük sorsunk alakítását.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.