A ház körül

Ismerje meg a vízszűrők típusait és tulajdonságaikat!

Még a kristálytiszta, szagtalan és jóízű csap víz is ártalmas lehet az egészségre. Egy felmérés során 25 amerikai város közül 22-ben találtak gondokat a vízminőséggel kapcso­latban, többek között magas ólom-, klór- vagy bakté­riumszintet. Az ivóvíz tisztaságát a régi csövek, a túlzott vagy elégtelen tisztítás, valamint a mezőgazdasági földek­ről, az utakról és az ipari övezetekből származó szennye­ződések veszélyeztetik. Szakértők szerint a palackos víz sem mindig biztonságosabb. Mi a megoldás? A vízszűrő, feltéve, hogy megfelelőt választ.

Biztonságosabb a megszűrt csapvíz?

IGEN Egyes szűrők az ólom, mások a betegségeket okozó mikrobák eltávolítására jók. A lényeg, hogy tudja, melyikre van szüksége.

Sokféle vízszűrő berendezés létezik, az aktívszén szűrővel ellátott kancsóktól az egész házat behálózó rendszerekig. A vizsgálatok szerint a leg­többjük hatékony. Ám nincs olyan szűrő, amely képes volna minden szennyeződést, rossz ízt és kellemetlen szagot eltá­volítani a vezetékes vízből. Ezért meg kell tudnia, mit tar­talmaz körzetében a csapvíz, és annak megfelelően kell szűrőt választania.

Felmerül a kérdés, hogy mennyire fontos a megfelelő szűrő használata?

Csak egy példa: amikor Milwaukee városában 1993-ban súlyos fertőzést okozott a csapvízben lévő Cryptosporidium nevű parazita, azok a lakosok, akik igen apró nyílású (ún. szub-mikronos) szénszűrőn szűrték át az ivóvizet, 96 százalékkal kevesebb esetben kaptak has­menést, mint azok, akik szü­retien vagy nagyobb nyílású szűrővel szűrt vizet ittak. Egy másik vizsgálatban arról szá­molnak be a szerzők, hogy a meggyengült immunrendszerű emberek közül azok, akik szén­szűrővel és ultraibolya fénnyel tisztított vizet ittak, háromszor kisebb valószínűséggel kaptak valamilyen emésztőszervi be­tegséget, mint azok, akik keze­letlen csapvizet fogyasztottak.

A vízügyi szolgáltatók jelen­tést tesznek közzé a vízminő­ségről. Ha ehhez nem jut hoz­zá, vagy saját kútból nyeri az ivóvizet, érdemes azt szak­értővel megvizsgáltatni. Olyan vizsgálatot rendeljen meg, amely kimutatja az arzént, a baktériumokat, a klórt, a rezet, az ólmot, a mangánt, a nitrátokat és nitriteket, valamint a nátriumot. Évente ellenőriztesse a baktériumtar­talmat és a nitrátok és nitritek szintjét. A többi szennyeződést elegendő háromévenként, a radont és a benzinből és ipari oldószerekből származó illékony vegyületeket pedig 3-5 évenként ellenőriztetni.

Ha a tesztek valamilyen problémát jeleznek, válassza ki az annak leginkább megfelelő szűrőt. Ha mindent rendben találnak, de a víz íze vagy szaga nem megfelelő, akkor csak aktívszén szűrőre van szükség. Vegyi szennyeződé­seket fordított ozmózissal működő tisztítóberendezéssel, baktériumokat pedig szubmikron méretű nyílású szűrő­vel vagy UV-fertőtlenítővel lehet a vízből kiszűrni.

A vízszűrők típusai

Aktívszén szűrő

 • Hogyan működik? A pozitív töltésű, nagy adszorbeáló képességű szén magához vonzza és megköti a szennyeződéseket.
 • A berendezés típusa Szűrővel ellátott kancsók és üvegek, csaptelepre szerelhető berendezé­sek, a mosogató alá szerelt szűrők.
 • Mit távolít el? Kellemetlen ízt és szagot, klór­szagot. Némelyik kiszűri a nehézfém-szennye­ződéseket (réz, ólom, higany), a parazitákat (Giardia és Cyptosporidium), a növényvédő szereket, a radont és az illékony szerves vegyü­leteket (metil-terc-butil-éter, diklór-benzol, tri klór-etilén).
 • Hátrányok A baktériumok felszaporodhatnak a szűrőn, még az olyanon is, amelyik állítólag „bakteriosztatikus”, azaz megakadályozza a baktériumok szaporodását. A gyártó utasításait követve rendszeresen kell mosni a szűrőt.

Anioncserélő

 • Hogyan működik? A víz gyantaágyon halad át, amely eltávolít belőle bizonyos ásványi anya­gokat.
 • A berendezés típusa Az egész rendszert ki­szolgáló egység, azaz a bejöveteli ponton tisztít­ja a vizet, mielőtt az a háztartásban található csaptelepekhez érne.
 • Mit távolít el? Nitrátokat, nitriteket, fluoridokat, szulfátokat és bikarbonátokat.
 • Hátrányok A víznek sós ízt adhat.

Kationcserélő vízlágyító

 • Hogyan működik? „Lágyítja” a vizet azáltal, hogy az erősen pozitív töltésű ásványi anyago­kat alacsonyabb töltésűre cseréli.
 • A berendezés típusa Az egész rendszert ki­szolgáló egység.
 • Mit távolít el? A csövekben és szerelvények­ben lerakódó, vízkövet képző kalciumot és magnéziumot, továbbá báriumot.
 • Hátrányok Növeli a víz nátriumtartalmát.

Desztilláló

 • Hogyan működik? A vizet forrpontig hevíti és összegyűjti a lecsapódó párát.
 • A berendezés típusa Az egész rendszert kiszolgáló egység.
 • Mit távolít el? Kórokozó mikroorganizmusokat, nehézfémeket és számos vegyületet (illékony szerves vegyületek, például benzin, továbbá radon maradhat a vízben).
 • Hátrányok íztelenné teszi a vizet, mert eltávo­lítja az ásványi anyagokat.

UV-fertőtlenítő

 • Hogyan működik? A vizet egy higanygőzlámpa ultraibolya sugaraival kezeli.
 • A berendezés típusa Mosogató alá szerelt egység, gyakran szénszűrővel kombinálva.
 • Mit távolít el? Baktériumokat és parazitákat, például Cryptosporidiumot és Giardiát.
 • Hátrányok Szűrőre is szükség van az üledék, a nehézfémek, a növényvédő szerek és az illé­kony szerves vegyületek eltávolítására.

Fordított ozmózis

 • Hogyan működik? Féligáteresztő hártya szűri ki a vízből a szennyeződéseket.
 • A berendezés típusa Mosogató alá szerelt egység és az egész rendszert kiszolgáló egység.
 • Mit távolít el? Növényvédő szereket, nehéz­fémeket, például kadmiumot, rezet, ólmot és higanyt, egyéb szennyeződéseket, többek között arzént, báriumot, nitrátokat és nitriteket, perklorátokat és szelént.
 • Hátrányok Sok vizet használ el, amelynek csak 10-30 százalékából lesz tisztított ivóvíz. Nem távolítja el a kórokozókat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.