Gyors felépülés

Hüvelyi fertőzések esetén mi a teendő?

A nők legtöbbje életében legalább egyszer átesik hüvelyi fertőzésen. A tünetek a fertőzés típusától függően változnak, de a többségük közös jellemzője a váladékozás és a viszketés. A probléma általában könnyen felismerhető, és rendszerint az orvoslása sem nehéz – megfelelő kezeléssel elég hamar megszüntethető a fertőzés.

Kérdezz-felelek!

Állandóan kiújul a hüvelygombám. Lehet, hogy cukorbeteg vagyok?

Részben igaz: Noha a hüvelygomba megtelepedésének többféle oka lehet, a kezeletlen cukorbetegség miatti magas vércukorszint különösen fogékonnyá tesz rá. Ez azért van, mert a vér magas cukortartalma bőséges táplálékot kínál a gombának, és segíti annak szaporodását. Ha évente négynél többször jelentkezik önnél a hüvelygomba, menjen el vércukorszintmérésre.

Nemi betegségek

Egyes hüvelyi fertőzések nemi úton terjednek, és a leghatékonyabban gumi óvszer használatával előzhetők meg. Ha úgy véli, hogy nemi úton terjedő fertőzése lehet, feltétlenül forduljon orvoshoz.

Candida-fertőzés

A leggyakoribb fajta fertőzés, a candidiasis vagy „hüvelygomba” okozója egy élesztőgomba, a Candida albicans. Sűrű, fehéres folyást okoz, a váladék túróra emlékeztető. Emellett jellemző a hüvely és a szeméremtest heves viszketése, olykor fájdalma.

Ha korábban volt már ilyen fertőzése, és felismeri a tüneteket, egy vény nélkül kapható gombaölő krémmel hamar megszabadulhat a problémától. De ha nem biztos a dolgában, ha a tünetek csak kicsit is különböznek a korábban tapasztaltaktól, ha a kezelés ellenére nem szűnnek meg vagy kiújulnak, ha nemrég váltott szexuális partnert vagy ha terhes, forduljon orvoshoz. Íme néhány ötlet a tünetek enyhítésére, a fertőzés felszámolására és a kiújulás megelőzésére:

  • Viseljen pamut alsóneműt! A műszálak helyett pamutból készült alsóneműben kevésbé izzad, a nemi szervek tájéka szárazabb marad, ami segít megelőzni a gombás fertőzést. Ugyanezen okból ne viseljen szűk nadrágot, és ne hagyja magán hosszú időn át a vizes fürdőruhát. Úszás után alaposan szárítkozzon meg, és mielőbb vegyen száraz alsóneműt.
  • Kerülje a vegyszertartalmú vagy illatosított termékeket! Ami irritálja a szeméremtest és a hüvely igen érzékeny bőrét és nyálkahártyáját, az elősegítheti a fertőzések kialakulását is, ezért ne használjon hintőport, intimdezodort vagy habfürdőt, sem illatosított, színezett WC-papírt. Tisztálkodáshoz illatmentes szappan vagy kifejezetten az intim testtájak ápolására kifejlesztett, megfelelő pH-jú mosakodógél ajánlott. A viszketés átmenetileg enyhíthető az érintett terület hűsítő borogatásával.
  • Szedjen probiotikumot! Vannak, akik azt állítják, hogy a hüvelybe juttatott élőflórás joghurt enyhíti a hüvelygomba tüneteit. Ez elméletileg azért lehet helyes, mert a joghurtban lévő hasznos baktériumok segítenek helyreállítani a hüvelyi baktériumflóra természetes egyensúlyát, és kiszorítják a Candidát. A kezelés hatékonyságát nem bizonyították tudományos módszerekkel, bár néhány kutató megállapította, hogy a hüvelyben és a joghurtban is természetesen előforduló Lactobacülus baktériumok valóban csökkentik a hüvelyben lévő élesztőgombák számát és enyhítik a tüneteket, akár szájon át bevéve, akár a hüvelyben helyileg alkalmazva.[brbr]Egy vizsgálat szerint napi 225 g élőflórás joghurt elfogyasztása harmadára csökkentette a hüvelygomba kiújulási gyakoriságát az arra hajlamos nőknél. A lényeg tehát, hogy egy Lactobacillust tartalmazó probiotikum – étrend-kiegészítő vagy joghurt – segíthet a kezelésben. Közvetlenül a hüvelyben csakis édesítés nélküli natúr joghurtot használjon, és előzőleg győződjön meg róla, hogy az valóban tartalmaz élő Lactobacillus-kultúrát. Kenjen be a joghurttal egy tampont vagy használjon műanyag applikátort.

Igaz vagy hamis?

Amennyiben hüvelygombája van, partnerét is minden esetben kezelni kell!

Hamis: A hüvelygomba nem tartozik a nemi úton terjedő betegségek közé, és a fertőzés kialakulhat szexuális érintkezés nélkül is. Ugyanakkor átadható orális vagy hagyományos nemi úton, s néha a férfiaknál is okozhat gyulladást a hímvessző hegyén – ennek tünetei a kivörösödés, a viszketés és a fájdalom. Ilyen esetben valóban szükség van kezelésre.

Jó tanács: A hüvelygombában szenvedőknek az illatmentes szappanok a legmegfelelőbbek.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.