A jó emésztés titkai

Mondjunk nemet az emésztőrendszeri daganatokra!

Az emésztőtraktus daganatai az esetek nagy részében az elégtelen étrend, fertőzések és emésztőrendszeri irritánsok hosszú távú támadásának következményei. Magának az emésztőcsatornának (száj, nyelőcső, gyomor, vastagbél és végbél) a daganatai kötődnek a legerősebben az étrend­hez, míg a máj- és hasnyálmirigyrák eredete kicsit homályo­sabb.

Száj-, torok- és nyelőcsőrák

Ezeknek a daganatoknak az elhelyezkedése elfogyasztott vagy belélegzett karcinogénekre mutat. Az ismert kockáza­ti tényezők közé tartozik az alkohol, dohányzás, gyümölcs-és zöldséghiányos étrend, a maté tea vagy tűzforró italok nagy mennyiségű fogyasztása. A dohányzás és italfogyasztás együttes kombinációja különösen megemeli a nyelőcsőrák kockázatát. A leghatékonyabb védelmet nyújtó tápanya­gok az antioxidánsok, különösen a C-vitamin, A-vitamin és szelén. Mindemellett a gyümölcsökben és zöldségekben gaz­dag étrend és a csökkentett alkoholfogyasztás is segíthet. Ne igyunk tűzforró italokat és kerüljük a dohányzást!

Gyomorrák

A gyomorrák az Egyesült Királyságban évente körülbelül 12 000 embert érint. Ez a típusú daganat nagyon szoros kap­csolatban áll az étrendi karcinogénekkel, így a megelőzésé­hez ajánlatos elkerülni a magas kockázatú ételeket, mi­közben megfelelő mennyiségű tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, amelyek segítenek legyőzni a táplálékban található rákkeltő anyagokat. Tényezők, amelyekről tud­juk, hogy hozzájárulnak a gyomorrák kialakulásához: túl­zott mennyiségű só, illetve sózott étel fogyasztása; grille­zett, olajban kisütött vagy égett hús fogyasztása; az étel nem megfelelő tárolása, amely növeli a patogének megjelené­sének kockázatát; alacsony gyümölcs- és zöldségtartalmú étrend.

A gyomorrák a gyomor nyálkahártyájában kezdődik

Amelyet normális esetben a képződő nyálka megvéd a ká­rosodástól, vagyis nagy valószínűséggel a fő kiváltó oka az irritáció. A következő tényezők bármelyike irritáció-hoz vezethet: túl sok gyomorsav, elégtelen mennyiségű tápanyag (pl. kevés A-vitamin, amely erősítené a gyomor falát), és „irritáns” anyagok (kávé, alkohol, olajban kisü­tött ételek) túlzott bevitele. A gyomorsav egyik felada­ta, hogy hatékonyan sterilizálja a gyomrot, így a kevés sav növeli az olyan patogének okozta fertőzések kockázatát, mint amilyen a Helicobacter pylori. Az antioxidáns tápanyagok, mint amilyen a béta-karotin, C-vita­min és szelén, segítenek a kockázat csökkentésében. A rend­szeres fokhagymafogyasztás szintén hatékony védelmet nyújthat.

Hasnyálmirigyrák és májrák

A hasnyálmirigy egyik feladata az emésztőenzimek terme­lése. Ez a kevésbé gyakori daganattípus gátolja az emész­tést, ami megnehezíti az optimális táplálékfelszívást. A be­tegséget gyakran diagnosztizálják azután, hogy a beteg krónikus emésztési zavaroktól kezd szenvedni, illetve je­lentős súlyveszteséget tapasztal. Hogy pontosan mi okoz­za, azt egyelőre nem tudjuk, bár a kockázati tényezők kö­zött ott szerepel a kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a kevés rost, a túlzott mennyiségű hús, a dohányzás, és ta­lán a túlzott kávéfogyasztás is, bár a vizsgálatok nem egy­értelműek.

A máj egy méregtelenítő szerv

A máj a legfőbb méregtelenítő szerv és daganatos meg­betegedése nagy valószínűséggel kapcsolatba hozható a kar­cinogénekkel való túlterheltség állapotával, és/vagy azzal, hogy a máj képtelen ezen anyagok méregtelenítésére. A méregtelenítési potenciál növelésével csökkenthetjük a kockáza­tot. A túlzott alkoholfogyasztás az egyik leg­nagyobb kockázati tényező, mint ahogy bizonyos gyógysze­rek, köztük a Tamoxifen (a leggyakrabban felírt gyógyszer mellrák esetében) használata is. A hepatitisz bizonyos fajtái szintén növelik a kialakulás kockázatát.

Tanácsok…

A cikkben felsorolt, az emésztőrendszer egészségének visszaállítására vonatkozó valamennyi tanács megfelelő arra, hogy minimalizáljuk a májrák kialakulásának kockázatát, beleértve a kávé és cigaretta elkerülését, a nagy mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztását, valamint az elfogyasztott hús és alkohol mennyiségének korlátozását. A hasnyálmi­rigyrák esetében az emésztés és a tápanyagfelszívás javítása érdekében szükség lehet emésztőenzimek, speciálisan elké­szített ételek, levesek, levek fogyasztására.

Kolorektális (vastag- és végbél-) rák

A kolorektális vagy vastagbél- és végbélrák a második leg­súlyosabb rákfajta az Egyesült Királyságban. Évente több mint 30 000 embert diagnosztizálnak vele, és körülbelül 18 000-en halnak meg ebben a betegségben. Ha sikerül a korai stádiumában felfedezni, akkor 85 százalékos az esély a gyógyulásra, ám sajnos nagyon sok embert túl későn di­agnosztizálnak. (Hazánkban a második leggyakoribb rossz­indulatú daganat. Műtéti kezeléssel a túlélési esély 70%-os!) Bár a betegek 5-10%-ának genetikai hajlama van a vastagbélrákra, kétségtelen, hogy kialakulása összefüggés­ben áll az étrenddel és az életmóddal.

Betegség kialakulásának okai

A betegség kialakulá­sában fontos szerepet játszanak az ételünkben fellelhető kar­cinogének, amit tovább súlyosbítanak a rothadó ételek (amit az elégtelen emésztés vagy székrekedés okoz) és az egészség­telen bélrendszerben lakozó mikroorganizmusok. A legna­gyobb kockázati tényezők: magas zsírtartalmú (különösen telített zsírsavakat tartalmazó) étrend, hústartalmú (kü­lönösen a grillezett, roston sült vagy égetett húsok) és ala­csony rosttartalmú étrend, a polipok (jóindulatú daganatok) jelenléte a szervezetben, dohányzás, túlzott alkoholfogyasz­tás, mozgásszegény életmód, kevés zöldséget tartalmazó étrend, magas kalóriabevitel és hosszan tartó stressz.

A magas rosttartalmú étrend lerövidíti a táplálék áthala­dási idejét az emésztőcsatornán, s ezáltal csökkenti a rákkeltő anyagokkal való túlterhelés esélyét. Más szóval minimali­zálhatjuk a vastagbél- illetve végbélrák kockázatát egy ma­gas rosttartalmú étrenddel, ami segít felgyorsítani a táplá­lék mozgását, valamint húsfogyasztásunk csökkentésével, mivel a húst hosszabb ideig tart megemészteni. A rost segít csökkenteni a karcinogén anyagok „elérhetőségét”. A vízben oldódó rost tápanyagként szolgál a jótékony baktériumok növekedéséhez, amely viszonzásul csökkenti a pH-értéket (vagyis növeli a savasságot) a vastagbélben. A nagyobb sa­vasság pedig csökkenti a kolorektális rák kockázatát.

Tanulmány:

Egy tanulmány megvizsgálta a dél-ázsiai, vegetáriánus, menopauza előtti életkorban lévő nők fekáliájának pH-értékét, és összehasonlította a fehér bőrű, vegetáriánus, illetve mindenevő nőkével, hogy megállapítsák, létezik-e összefüggés a pH-érték és a rost-, zsír-, és koleszterinbevite­lük között.

Eredmény:

Arra a következtetésre jutottak, hogy valóban kapcsolat áll fenn a magas rosttartalmú étrend és a fekália pH-értéke között. A tanulmányból az is kiderül, hogy ez a fajta diéta csökkentette a székletben található epesavak koncentrációját, ami csökkenti a kolorektális daganatok ki­alakulásának kockázatát.

Továbbá: a magas zsírtartalmú, alacsony rosttartalmú, nagy mennyiségű finomított szénhidrátot tar­talmazó étrend növeli a béta-glükoronidáz enzim aktivitá­sát, amelyet egy mérgező baktérium termel, s amely így rákkeltő anyagokat termelhet a vastagbélben. Az enzim ak­tivitását egy székletvizsgálattal lehet meghatározni.

A keresztesvirágú növények jótékony hatásai

Jól ismert tény, hogy a keresztesvirágú növények (pl. kelbim­bó, káposzta, karfiol, brokkoli) csökkentik az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának veszélyét. Egy nemrégi­ben végzett kettős-vak tanulmány a kelbimbóval kapcsolatban kimutatta, hogy a védőmechanizmus valószínűleg a glükozinolát természetes vegyületen alapszik. A tanulmány során az alanyok először hét napig glükozinolátot tartalmazó kelbimbót fogyasztottak, míg a következő hét során glükozinolát-menteset.

Az első hét során a vastagbél méregtelenítő enzimeinek száma 30%-kal magasabb volt a glükozinolát-mentes perió­dushoz képest. Ügy tűnik, a keresztesvirágú növényekben található glükozinolát elősegíti a méregtelenítő enzimek ter­melődését, amely növeli a szervezet ellenálló képességét a na­ponta bejutó mérgekkel és karcinogén anyagokkal szemben.

Fontos tápanyagok a megelőzésben

A különösen fontos tápanyagok közé sorolhatjuk a béta-karotint, C-vitamint, folsavat, D-vitamint, kalciumot és szelént. Az étrend azonban óriási szerepet tölt be a megelő­zésben. A rendszeres fokhagymafogyasztás csökkenti a koc­kázatot, mint ahogy az élő joghurt fogyasztása is, mivel a jog­hurt jótékony baktériumokat bocsát a szervezet rendelkezé­sére, amelyek javítják a bélrendszer egészségét.

Az antioxidáns tápanyag-kiegészítők használata – mint pl. C-vitamin, béta-karotin és E-vitamin – kimutathatóan visszafordította a po­lipok kifejlődését. Bár nem minden polip vezet kolorektális daganathoz, bizonyos típusai a folyamat megkezdődésére utalnak, ami – ha nem fordítják vissza – idővel rákos da­ganatokhoz vezethet. Vagyis a polipok jelenléte felhívja a fi­gyelmünket arra, hogy akcióba kell lépnünk, és egy étrend és táplálék-kiegészítő program segítségével vissza kell állíta­nunk emésztőrendszerünk egészségét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.