A jó emésztés titkai

A stressz hatása hasi feszültségre és a bélmozgásra

Az emésztőrendszert nem lehet elkülöníteni a test többi ré­szétől, mint ahogy a testet sem az elmétől. A stressz-szintünk és a pszichológiai állapotunk tehát óriási befolyást gyakorol az emésztőrendszer egészségére. Az emésztőrendszer a túl­élésünk alapja, vagyis az önfenntartó ösztönt képviseli. Fi­zikailag a hasi üregben helyezkedik el, és a központja a has. A keleti harcművészetekben az életenergia központja négy­ujjnyira a köldök alatt és kb. 2,5 cm-re befelé található.

Hol található a hasüreg?

A hasüreget a rekeszizom, egy kupola alakú izom választ­ja el a mellkasüregtől, ahol a bordák védelmében helyezked­nek el a fő szervek: a tüdő, a szív és a vesék. Légzésünk mód­ja és a rekeszizom mozgása létfontosságú szerepet tölt be az emésztési folyamatokban. Egy nyugodt és egészséges ember rekeszizma belégzéskor lefelé húzódik, növelve a tüdő tér­fogatát a beszívott levegő számára, kilégzéskor pedig felfe­lé mozdulva összehúzódik, csökkentve a tüdő kapacitását. Vagyis belégzéskor a hasnak kifelé kellene tágulnia, ahogy a rekeszizom lesüllyed, kilégzéskor pedig el kéne lazulnia.

Kisbabák és állatok esetében pontosan ez figyelhető meg, ám ahogy idősödünk, sokan elveszítjük a természetes, mély légzés képességét, és ehelyett csak felszínesen lélegzünk. Olyan, mintha ez a két üreg elvesztette volna a kapcsolatot egymással, ami viszont azzal jár, hogy az emésztő szerveket már nem „masszírozza” a rekeszizom mozgása, így a hasi iz­mok folyamatosan feszült állapotban maradnak, akadályozva ezzel az emésztési folyamatot.

Míg a szívről, illetve a mellkasüregről azt tartják, hogy tár­sas kapcsolatainkat reprezentálja, a has, vagy hasi üreg az önfenntartás ösztönével, a „létezésünk”-kel hozható összefüggésbe. A fej illetve a koponyaüreg az alkalmazkodási ösztönünket, a világban zajló „cselekvésünket” reprezentálja. A cselekvéssel (a küzdés), a másokhoz való viszonnyal (vala­kihez való tartozás) és a létezéssel (biztonságérzet) kapcsola­tos pszichológiai feszültségek a testben fizikai feszültségként nyilvánulnak meg, melynek egyik fő területe a hasi izmok tájéka.

A hasi izmok feszültsége

Az itt tapasztalt (hasi izmoknál) feszültséget felfoghatjuk a létünkre fenyegetést jelentő vélt vagy valós probléma manifesztációjának. Olyan gondolatok futhatnak át az agyunkon, mint pél­dául: „Mi lesz, ha elveszítem a munkám?” vagy „Mi történik, ha nem tudom fizetni a lakáskölcsönt?” vagy „Soha nem lesz annyi pénzem, hogy biztonságban érezzem magam”, vagy­is a létezésünkkel (táplálék, egészség, otthon, pénz, bizton­ság) kapcsolatos kérdések.

Jegyezzük meg! A pszichológiai feszültség a testben fizikai feszültségként tárolódik, amely jelentős mértékben ki­hat az emésztésünkre, és meggátolja a vékony- és vastagbelet körülvevő izmok normális perisztaltikus mozgását.

Normális esetben az izmoknak ez a kígyózó, hullámszerű összehúzódása az, ami a táplálékot továbbjuttatja az emésztő-csatornában. Azonban ha hasi feszültség, székrekedés vagy a vastagbél kitágulása elfojtja ezt az összehúzódást, akkor a pe­risztaltikus mozgás meggyengül vagy abbamarad, amely még fokozottabb székrekedési hajlamhoz vezet. Fordítva is igaz: a hasi izmok túlzott mértékű összehúzódása görcsös hasi fájdal­mat és hasmenésre való hajlamot eredményezhet.

A has ellazítása és a bélmozgás helyreállítása

A hasi izmok megfelelő izomtónusának és a perisztaltikus mozgás helyreállításának több módja is van, amelyek ma­gukban foglalják a légző-, és hasizomgyakorlatokat, masszázst, kolon-hidroterápiát és izomlazító gyógynövények használatát. Ezek a módszerek emésztési problémák széles körében alkalmazhatók, a hasi görcsöktől kezdve az irritábilis bél szindrómán keresztül a székrekedésig illetve emésztési zavarokig. Sokat segíthet a háttérben meg­húzódó, a hasi feszültséget kiváltó pszichológiai problémák és stressz oldása.

Légzőgyakorlatok

A jóga és a küzdősportok különböző iskolái különféle légzőgyakorlatokat tanítanak, amelyek alapvető célja, hogy elősegítsék a mély, teljes légzést, amely erősíti és teljes mér­tékben kihasználja a rekeszizmot. Az egyik ilyen módszert, a dia-kath légzésnek nevezik, és a pszichocalisthenics edzésmódszer egy részét alkotja. A gyakorlat alapvetően egy vizualizáció, amelynek során a kath pontot mintegy mágnesként képzeljük el, amely be­légzéskor lefelé húzza a rekeszizmot. Ez a módszer megfe­lelő irányítás mellett rövid időn belül sokkal mélyebb hasi légzést eredményez. Ez nemcsak az emésztést javítja, de nagy­mértékben növeli szervezetünk oxigénellátását is, egyúttal növeli ezzel vitalitásunkat.

Hasizomgyakorlatok

A hagyományos edzésformák a has behúzására összponto­sítanak, hogy karcsúnak tűnjünk, illetve a férfiak esetében szert tegyünk az áhított „kockahas”-ra, de a hasi régió szá­mára az is fontos, hogy képes legyen megfelelően ellazulni és kitágulni, miközben lélegzünk. Bár a felülésekhez hason­ló hasizom-erősítő gyakorlatok is hasznosak, szükségünk van másfajta módszerekre is, mint amilyen például az Uddiyana Bandha, egy klasszikus jógagyakorlat, amely segít stimulálni az emésztést és megmasszírozza a hasi régió szerveit.

A gyakorlat:

Hasi légzés

Hajlítsuk be a térdünket és tegyük a kezünket a combunk­ra, a térd felett. Az ujjaink befelé mutatnak. A vállak, ka­rok, kezek lazák. A gerincünk és a nyakunk egyenes. A helyes 45 fokos szög elérése érdekében hajlítsuk be a térdünket és hajoljunk előre, kezünkkel a combunkra támaszkodva. A fejünk egy vonalban van a gerincünkkel. Ne hajoljunk túl­ságosan előre. Ne feszítsük meg a fenékizmainkat. Erőtelje­sen fújjuk ki a levegőt, ürítsük ki a tüdőnket és nyomjuk ki a hasunkat. Üres tüdővel, gyors ütemben egymás után ki­lenc alkalommal húzzuk össze, majd lazítsuk el a hasizmain­kat.

Legyen minden egyes összehúzódás olyan mély, amilyen mély csak lehetséges. A has mozgása maradjon sima és szabá­lyos. A megfelelő pozitúra elősegíti, hogy az egyenes hasizom (rectus abdominis) a lehető leghatásosabban megmasszíroz­za a beleket. Érezni fogjuk a húzódást a szeméremcsontunk­tól a torkunkig. A gyakorlat nem javasolt terhes ill. menstruáló nők számára.

Lábfejek: csípőszélességben. Légzés: belégzés, háromig számolunk, kilégzés, háromig számolunk, kint tartjuk a levegőt, összehúzzuk, majd ellazítjuk az izmokat, kilencig számolunk. Háromszor megismételjük.

Ez azonban csak az egyike annak a 23 gyakorlatnak, amit a 20 perces pszichocalisthenics rutin magában foglal, s amely csodás módja a test felélénkítésének, a fittség, erő, hajlé­konyság megőrzésének és az emésztés javításának. Egy teljes jógagyakorlatsor is tartalmazza ezeket és más hasonló, meg­újulást elősegítő gyakorlatokat.

Masszázs

Bár a hagyományos masszások ritkán merészkednek odáig, hogy a hasi régió feszültségét feloldják, egy jó masszásterapeuta elő tudja segíteni a feszültségek oldását. A legtöbb ember sok feszültséget hordoz ebben a régióban, főleg, ha ki van téve a stressznek. Ám azok, akik gyulladásos bélbetegség­ben szenvednek, legyenek óvatosak.

Kolon-hidroterápia

A kolon-hidroterápia során óvatosan vizet vezetnek a vas­tagbélbe, amely stimulálja a perisztaltikus izommozgást. Egy jó terapeuta a kezelés közben lágy hasmasszázzsal segíti a fo­lyamatot. A normális bélmozgás – amelyet a szívritmushoz hasonlóan lehet érezni – helyreállítása érdekében célszerű 2-3 naponta felkeresni a terapeutánkat. Azok számára, akik régóta küszködnek székrekedéssel, ez egy nagyon hasznos módszer, bár a legjobb akkor elkezdeni, miután már néhány hónapja helyes táplálkozási szokásokat alkalmazunk.

Izomlazító gyógynövények

A borsmenta erőteljes izomlazító. A borsmentaolaj-kapszu­lák nagyon hatékonynak bizonyultak olyan emberek eseté­ben, akik hasi görcsöktől szenvednek, különösen az irritábilis bél szindróma esetében. A lenyelt kapszulák a gyomorban és az emésztőtraktus felső részében fejtik ki a hatásukat, és ha a problémát részben izomösszehúzódás okozza, akkor jelentős és szinte azonnali megkönnyebbülést biztosítanak. Azonban ne felejtsük el, hogy az ilyen jellegű izomössze­húzódásokkal a szervezetünk azt jelzi, hogy nem jut hozzá a szükséges gyógyító hatású táplálékokhoz. Úgyhogy vizsgál­juk meg alaposan, mit is eszünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.