Allergia és asztma

Asztmagyógyszer – inhalátorok használata és gyakorlati tanácsok

Hogyan kerül a gyógyszer a tüdőbe?

Az asztmagyógyszerek legtöbbjét közvetlenül a tüdőbe kell belélegezni. Szerencsére a mai asztmásoknak már jóval többféle lehetőségük van, mint egykori sorstársaiknak, akik a 20. század elejéig cigarettákat, pipákat és más kezdetleges eszközöket voltak kénytelenek használni. Az alábbiakban bemutatjuk a külön­féle lehetőségeket és azok helyes használatát, amelynek révén a lehető legtöbb gyógyszer juttatható a szervezetébe.

Az asztmagyógyszerek legtöbbjét közvetlenül a tüdőbe kell belélegezni.
Az asztmagyógyszerek legtöbbjét közvetlenül a tüdőbe kell belélegezni.

Ködporlasztásos inhalátorok

Ezek az eszközök folyékony gyógyszert juttatnak a tüdőbe. Főbb részeik: a folyadékot finom permet­té átalakító porlasztó, a csővezetékek és a gyógy­szeres tartály. A porlasztó erejének köszönhe­tően nem kell mély lélegzetet venni ahhoz, hogy a gyógyszer kellően mélyre jusson, ezért különösen előnyös csecsemők és kisgyermekek számára (a kicsik az orrukra és a szájukra szorosan illesz­kedő maszkkal használják az eszközt, nem pedig szopókával).

Ködporlasztásos inhalátorok: ezek az eszközök folyékony gyógyszert juttatnak a tüdőbe.
Ködporlasztásos inhalátorok: ezek az eszközök folyékony gyógyszert juttatnak a tüdőbe.

A ködporlasztásos inhalátorokat rendszerint orvosi rendelőkben, elsősegélynyújtó helyeken és kórházakban használják, de otthon alkalmazható formájuk is létezik. Igen hasznosak, ha azonnal béta2-agonistákat, például szalbutamolt kell a szervezetbe juttatni. Ha ön vagy gyermeke a keze­lés ellenére is gyakran tapasztal asztmás rohamo­kat, akkor lehet, hogy otthon is szükségük van erre az eszközre.

Helyes használata a következő módon történik:

 1. Tegye a folyékony gyógyszert a porlasztó­csészébe!
 2. Csatlakoztassa a porlasztóegység megfelelő csövét a porlasztóhoz, ügyelve a biztos kap­csolódásra! Ellenőrizze, nincs-e idegen tárgy a szopókában!
 3. Vegye a szájába a szopókát, zárja rá teljesen az ajkát (vagy illessze a maszkot szorosan az orrára és a szájára), majd kapcsolja be a komp­resszort!
 4. Végezzen normális be- és kilégzéseket (sem­miképpen ne vegyen sűrűbben levegőt, mint máskor)! Minden ötödik lélegzetvételnél tartsa 5-10 másodpercig a tüdejében a gyógyszert, majd fújja ki! Addig folytassa, amíg az adag el nem fogy!
Léteznek kimért adagolású inhalátorok, nézzük meg mit is jelent pontosabban.
Léteznek kimért adagolású inhalátorok, nézzük meg mit is jelent pontosabban.

Kimért adagolású inhalátorok (MDI)

A kimért adagolásíi kifejezés azt jelenti, hogy a túlnyomásos tartályban lévő gyógyszert az inhalá­tor minden egyes használatakor egyetlen előre ki­mért adagban bocsátja ki. Erőteljesen fel kell rázni a tartályt, hogy az összetevők teljesen összekeve­redjenek, és megfelelő adag kerüljön a szervezet­be. Az inhalátorok e változatának alkalmazásakor nagyon fontos, hogy a légzését pontosan össze­hangolja a gyógyszer kieresztésével, máskülönben a hatóanyag a tüdeje helyett a szájába kerül.

Porlasztó: különösen előnyös csecsemők és kisgyermekek számára.
Porlasztó: különösen előnyös csecsemők és kisgyermekek számára.

Azok számára, akiknek ez gondot okoz, a belég­zés aktiválta inhalátorokat ajánlják, máskor egy „toldalék” használata is megold­hatja a problémát. 

A kimért adagolású inhalátor helyes használata a következő módon történik:

 1. Rázza fel az inhalátort!
 2. Lassan, 3-5 másodperc alatt fújja ki a tüdejéből az összes levegőt!
 3. Vegye a szájába a szopókát! Határozott mozdu­lattal nyomja le a fémtartály tetejét, s szívja tele a tüdejét a száján át! (A belégzést 1 másodperc­cel az előtt kell elkezdenie, hogy a tartály lenyo­másával kibocsátaná a gyógyszert.)
 4. Engedje le az inhalátort, szorítsa össze az ajkát, és tartsa vissza a lélegzetét, miközben magában lassan tízig számol! A gyógyszer ily módon a tü­deje minden részébe eljuthat.
 5. Fújja ki lassan a levegőt!
 6. Ha újabb adag szükséges, annak belélegzése előtt várjon az előírt ideig!

Toldalékok

Ezek az eszközök a kimért adagolású inhalátorok esetében segítik a gyógyszerek Iégutakba juttatá­sát, és különösen a gyulladáscsökkentő szerekhez ajánlottak.

A használatuk:

 1. Illessze az inhalátor szopókáját vagy a tartály nyílását a toldalékhoz, a gyártó utasításának megfelelően!
 2. Alaposan rázza fel az eszközt!
 3. Fújja ki lassan az összes levegőt a tüdejéből! Vegye a szájába a toldalék szopókáját, és por­lasszon egy adag gyógyszert a tubusba!
 4. Lélegezze be a gyógyszert lassan, mintegy 5 másodpercen át!
 5. Tartsa vissza a lélegzetét 10 másodpercig, majd lassan fújja ki a levegőt!
 6. Ha két adag gyógyszerre van szüksége, várjon az ajánlott ideig, majd ismételje meg a fenti lépéseket!

Szárazpor-inhalátorok (DPI)

Sokféle méretben és formában kaphatók, hörgő-tágítókat és gyulladáscsökkentő szereket juttatnak a tüdőbe. A használatuk egyszerű, mégis igen haté­konyak. A gyógyszerszemcsék annyira aprók, hogy könnyen bejutnak a legkeskenyebb légutakba is. A kimért adagolású inhalátorokkal ellentétben ezeknél az eszközöknél sokkal kisebb a valószí­nűsége annak, hogy használat közben megérzi a gyógyszer kellemetlen ízét, ráadásul toldalékra sincs szükség.

Ügyeljen arra, hogy pontosan a gyár­tó utasításai szerint járjon el, mert az egyes típusok között kisebb különbségek lehetnek.

A használatuk általában a következőképpen történik:

 1. Készítse elő az inhalátort a gyártó utasításai szerint, majd töltse be az előírt adagot!
 2. Lassan, 3-5 másodperc alatt fújja ki a tüdejéből az összes levegőt!
 3. Vegye a szájába a szopókát, majd mélyen és erőteljesen szívja be a levegőt!
 4. Tartsa vissza 10 másodpercig a lélegzetét, majd lassan fújja ki a levegőt!
 5. Addig ismételje, amíg be nem lélegezte az előírt gyógyszeradagot!
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.