Egészségügyi kérdezz-felelek

Vényköteles asztmagyógyszerek

Miért kell használnom a flutikazon inhalálómat, amikor nincs baj a légzésemmel?

A flutikazon és más belélegezhető kortikoszteroidok, mint a beklometazon vagy a budezonid célja a tüdő asztmás megbetegedést okozó gyulladásainak megakadályozása. Ezek a gyógyszerek az asztma hosszú távú kezelésére szolgálnak, s minden nap használnia kell őket, még ha jól érzi is magát. Ezzel szemben a gyors hatású hörgő tágítók, mint a szalbutamol, az asztmás roham idején a légutakat tágabbá téve megkönnyítik a légzést. Ezeket csak asztmás rohamok jelentkezése esetén kell alkalmazni.

Jelenleg azért nincsenek tünetei, mert a tartós kezelésre szolgáló gyógyszer jól végzi, a dolgát  tehát semmiképpen se hagyja abba a használatát! Egy tanulmány megállapította, hogy amikor asztmás gyermekek többévi használat után abbahagyták e gyógyszerek szedését, hamarosan kiújultak az asztmás tüneteik.

Miért lett olyan rekedtes a hangom, amióta szteroidos inhalálót használok?

Bár a belélegzett szteroidok sokkal biztonságosabbak a szájon át szedetteknél, lehetnek bizonyos nem kívánt mellékhatásaik, például a rekedtség és a hang egyéb változásai. Az ön esetében a szteroid a jelek szerint meggyengítette a gégefő izmait, és ezzel szteroidinhalálás kiváltotta gégefőgyulladást okozott. Az inhaláló használatának abbahagyása után vissza kell térnie az eredeti hangjának is. De ne hagyja abba az inhaláló használatát az orvosa jóváhagyása nélkül!

Az utóbbi időben naponta négyszer használtam a rohamoldó szalbutamol inhalálómat. Ez túl sok?

Igen. Megfelelően kezelt asztma esetén heti kettőnél nem lenne szabad többször szükségét éreznie egy olyan, gyorsan ható hörg tágító használatának, mint a szalbutamol. Amennyiben ön ilyen gyakran használja, kérje meg pulmonológusát, hogy változtasson a betegség kezelésén!

Miért írt fel az orvosom gyomorégés elleni szert az asztmámra?

Az orvosok éveken át úgy gondolták, hogy a rosszul kezelhető asztma hátterében gyakran az úgynevezett néma gyomorégés áll, amikor a gyomorsav visszatolul ugyan a nyelőcsőbe és a torokba, de csak köhögést, zihálást és légszomjat okoz, gyomorégést nem. Ebből a megfontolásból írnak fel protonpumpagátló gyógyszereket is a gyomorban termelődő sav mennyiségének csökkentésére.

Érdemes tudni: egyes cukorbetegség elleni gyógyszerek szívelégtelenséget okozhatnak

Két cukorbetegség elleni gyógyszer, a roziglitazon és a pioglitazon szívelégtelenséget okozhat a betegek­nél, függetlenül az életkoruktól és attól, hogy hasz­nálnak-e inzulint. A kockázat a roziglitazon esetében tűnik nagyobbnak.

Közel 40 000, a két gyógyszer valamelyikét szedő, 66 év feletti páciens vizsgálata alapján a kutatók megállapították, hogy a pioglitazont szedők csoportjában 23 százalékkal kisebb volt a szívelégtelenség miatti kórházba kerülés, és 14 szá­zalékkal kisebb e betegség miatti elhalálozás kocká­zata, mint a roziglitazont használók körében. Akinek magas a vérnyomása vagy volt már szívrohama, az e gyógyszereket csak nagy körültekintéssel szedheti!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.