Allergia és asztma

Mennyire veszélyesek az inhalálható, illetve orrban használt szteroidok?

A szteroidoknak meglehetősen rossz hírük van, mert súlyos mellékhatásokat okozhatnak, egyebek közt csontritkulást és szürke hályogot. Az allergia és az asztma kezelése során használt inhalálható vagy orrba permetezendő kortiko-szteroidoknak azonban jóval kevesebb mellékha­tásuk van, mivel a szervezetnek csak egy kis részét, a légzőrendszert érintik – feltéve persze, hogy nem viszik túlzásba az alkalmazásukat.

A szteroidok csontritkulást okozhatnak!
A szteroidok csontritkulást okozhatnak!

Bár biztonságosabbak a szájon át szedett szteroidok­nál, a használatuknak van némi kockázata, és mel­lékhatásaik is lehetnek. Éppen ezért orvosa a lehető legkisebb adagot fogja alkalmazni a tüne­tek enyhítésére és az asztma kezelésére.

Azért a szájon át történő szteroidoknál is vannak mellékhatások például szembetegég.
Azért a szájon át történő szteroidoknál is vannak mellékhatások például szembetegég.

A lehet­séges mellékhatások a következők:

  • Fejfájás és orrvérzés. Ritkán fordulnak elő, de azonnal szólni kell róluk az orvosnak.
  • Növekedési zavar. A gyerekek esetében az egyik leggyakoribb aggodalom az, hogy az inha­lált szteroidok gátolhatják a növekedést Szinte egyáltalán nincs azonban olyan adat, amely sze­rint ténylegesen befolyásolnák a felnőttkori test­magasságot (az viszont bizonyított tény, hogy a súlyos gyermekkori asztma gátolja a növeke­dést). E téren további kutatások szükségesek.
  • Szembetegségek. Az inhalálható szteroidok használatának egyik lehetséges mellékhatása a zöld hályog, amely a szájon át szedett szteroidok esetében is felléphet. Egyes szemészorvosok emellett azt is megfigyelték, hogy némelyik, szteroiclos orrsprayt használó páciensüknél megnőtt a szemen belüli nyomás (ami a zöld hályog egyik rizikótényezője). Egyes kutatások szerint a szte­roidokat használó, 40 év feletti pácienseknél a szürke hályog kockázata is megnő, fiatalabbak esetében azonban nem tapasztalták ezt. Mind­azonáltal, ha bármilyen szteroidot használ, évente egyszer feltétlenül menjen el egy teljes körű szemészeti kivizsgálásra!
  • Az orr kisebesedése. Ha a szteroiclos orr­sprayt közvetlenül az orrsövényre (a kétoldali orrjáratokat egymástól elválasztó porcra) fújják, az kisebesedhet, s az orrsövény idővel átlyuka­dhat (bár ez a szövődmény igen ritka).kisebb_orr
  • Csökkent csontsűrűség. A szájon át szedett szteroidok ugyan valóban csökkenthetik a csont­sűrűséget, de a Journal of AIlergy and Clinical Immunology című szaklap egyik cikke szerint az inhalált szteroidok egyáltalán nem csökkentették a menopauzán túl lévő asztmás nők (a csontritku­lás szempontjából legveszélyeztetettebb csoport) csontsűrűségét.
  • Élesztőgomba-fertőzés. A helyileg alkalma­zott kortikoszteroiclok miatt valóban elszaporod­hatnak az élesztőgombák a szájban és a torokban, ezért minden inhalálás után mossa ki a száját, és gargarizáljon, a vizet pedig minden esetben köpje ki! Jó megoldás lehet egy újfajta inhalálható szte­roid, a ciklezonid is, amely csak a tüdőben válik aktívvá, a szájban nem hat.

Egyéb lehetséges mellékhatások

Az egyéb ritka és rövid távú mellékhatások közé tartozik például az eufória, a depresszió, a vízvisszatartás, a fokozott étvágy, a hiperaktivitás és a hízás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.