Allergia és asztma

Az allergiás reakciók összetettsége

Keringő immunkomplexeknek

Mivel a vérrel vándorolnak, keringő immunkomplexeknek nevezték el őket. Gyakran túl nagyok ahhoz, hogy a véráram­ból a vesén át távozzanak a vizelettel.

Akár a patak, amelybe nagy tömegben hullanak bele a fale­velek, s ezek egy részét lerakja a part mentén, idővel a vérből is lerakódnak a keringő immunkomplexek. Többnyire a haj­szálerekben, elsősorban a bőrben, a vesében és az ízületek­ben rakódnak le, és ott gyulladást váltanak ki. A gyulladás itt egész sor tünetet idézhet elő.

Egyéb ellenanyagok (antitestek)

Az IgE-n kívül az antitesteknek négy fő típusa létezik: az IgA, IgD, IgG és az IgM. Ezek a bakteriális és vírusos betegségek leküzdésében segítenek, viszont nem hatékonyak a nagyméretű parazitákkal szemben. Rendszerint nem kapcsolódnak hízósejtekhez, s így nem okoznak IgE-jellegű allergiát. Ám aktív szerepet játszhatnak számos más túlérzékenységi reakcióban -a lisztérzékenység kialakulásáért például az IgG, a dermatitis herpetiformis esetében pedig az IgA antitestek a felelősek. A keringő immunkomp­lexekben bármelyik fajta részt vehet, összetett tüneteket okozva.

III. tí­pusú túlérzékenységnek

A problémát az orvosok szérumbetegségnek vagy III. tí­pusú túlérzékenységnek nevezik. Jól ismert velejárója számos fertőzésnek és bizonyos autoimmun betegségeknek.

Sajnos, a III. típusú túlérzékenység kialakulásának lehetősége az olyanfajta allergiáknál, mint a szénanátha, kevéssé is, mert a nem allergológus szakorvosok körében – amint azt Karén is tapasztalta. A szénanáthán kívül gyógyszer- (pl. penicillin-) érzékenység és rovarcsípés szövődményeként is fel-; léphet a szérumbetegség.

Ugyancsak erről a fajta hiperszenzitivitásról van szó, amikor kígyóméreg elleni szérum beadásakor lép fel allergiás reakció -: ez azonban csak olyanoknál fordulhat elő, akik korábban már kaptak ellenszérumot. A szérumot lovak véréből állítják elő, s annak a kígyómarást szenvedett személynek a szervezetében, aki korábban már kapott belőle, az újabb adag beadása után masszív immunreakció indulhat be – de nem a kígyóméreg el-; leni anyagokra, hanem válaszként a szérumban lévő fehérjékre. Számos nagyméretű, keringő immunkomplex jön létre, s bár a folyamatban IgE nem vesz részt, nagyon súlyos túlérzékenységi reakció léphet fel.

Késői reakciók

A keringő immunkomplexek a legtöbb allergiás beteget szerencsére nem érintik. Ám vannak más immunválaszok, amelyek az elsődleges allergiás válasz következményeként lépnek fel, mégpedig mindenkinél, aki allergiás –I késői (IV.) típusú reakciónak nevezik.

Az ilyen reakció akár az allergénnel való találkozást követő negyedik-tizenkettedik órában is felléphet, és kb. egy napig tart. Számos különböző fehérvérsejt (köztük az eozinofil granulociták, s nagyon sokféle hírvivő vegyület vesz benne részt, szinte átláthatatlanul összetetté téve a folyamatot. Idült, nehezen kezelhető allergiás tünetek esetén rendszerint ez a késői típusú allergiás reakció van a háttérben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.