Allergia és asztma

Allergiagyógyszerek – amit róluk tudni érdemes!

A mai allergiások szerencséjére az elmúlt évtizedben hihetetlen mértékben gyarapodott az allergia elleni gyógyszerek fajtáinak a száma, sok készítmény pedig jelentős mértékben javult. Emiatt persze egyre nehezebb a választás, akár vényköteles, akár vény nélkül kapható sze­rekről van szó.

Az orvosok is más-más módon kezelhetik a tüneteket. Magyarországon egyre több helyen kérhet segítséget allergiája és asztmája kezeléséhez.

Antihisztaminok

A mindenkori egészségügyi kormányzat irányelvei világos útmutatást adnak, hogy az állapot és a tünetek súlyosságától függően mi az orvosok teendője. Nagyon fontos megjegyezni, hogy miután elmondta a tüneteit, az orvos önnel együtt dolgozik, és az egészségi állapotát, valamint az egyéb problémáit is figyelem­be veszi az ön igényeihez igazított kezelési terv kidolgozásakor.

Antihisztaminok

Mint a nevük is jelzi, az antihisztaminok az allergiás reakció során a szervezet hízósejtjei által felszabadított hisztamin nevű anyag hatását ellensúlyozzák. A hisztamin okozza a tüsszögést, az orr duzzanatát és váladékozását, a szem, a torok és az orr viszketését – vagyis az allergiás nátha jellegzetes tüneteit. Az antihisztaminokkal kapcsolatban manapság kétféle fontos jellemzőt szoktak megemlíteni: azt, hogy tartalmaznak-e nyugtatót, és hogy rövid vagy hosszú távon hatnak-e.

Antihisztamin orrspray-k: ezek a szerek gyorsan hatnak, és szükség sze­rint használhatók.
Antihisztamin orrspray-k: ezek a szerek gyorsan hatnak, és szükség sze­rint használhatók.

Első generációs, nyugtató hatású antihisztaminok

A szájon át szedhető – tabletta, kapszula vagy szirup formájában gyártott – antihisztaminokat már hosszú ideje az allergia elleni harc fő fegyverének tekintik, első változataik már az 1940-es években megjelentek. Igen hatásosak, de van velük egy komoly gond: egyes vény nélkül kapható antihisztaminoknak igen erős nyugtató hatásuk van, amelytől teljesen „kiütve” érzi magát a beteg. Ennek az az oka, hogy hatóanyagaik – dimetindén, oxatomid, ldórfeniramin, klemasztin, szetasztin, ciproheptadin, prometazin, difenhidramin – átjutnak a vér-agy gáton, és a központi idegrendszerre is hatnak.

A nyugtató hatású antihisztaminok többségét ma már inkább köhögéscsillapító­ként, nem pedig allergia elleni szerként árulják. Az egyes változataikban lévő difenhidramin például a vény nélkül kapható altatókban is megtalálható. Nem cso­da, hogy némelyek arra panaszkodnak: az ilyen köhögés elleni orvosságok használa­takor nem tudnak rendesen dolgozni.

Antihisztamin szemcseppek: szénanátha okozta súlyos szemtüne­tek ellen antihisztamint tartalmazó szemcseppek is kaphatók.
Antihisztamin szemcseppek: szénanátha okozta súlyos szemtüne­tek ellen antihisztamint tartalmazó szemcseppek is kaphatók.

Emellett több kutatásból is úgy tűnik, hogy még azoknál is romlik a reakcióidő, a látás és a mozgás összehangoltsága, az emlékezet és a tanulási képesség, valamint a számtani feladatok megoldására és a járművezetésre való képesség, akikre állításuk szerint ezek a szerek nem hatnak álmosítóan.

Tartós népszerűségük oka az, hogy viszonylag gyorsan hatnak, hamar enyhítik a tüneteket, olcsók, és számos változatuk vény nélkül kapható a gyógyszertárakban. Ha ilyen készítményt kíván szedni, feltétlenül olvassa végig alaposan a betegtájékoz­tatót! E szerek akkor a leghatékonyabbak, ha nagyjából félórával azelőtt veszi be őket, amikor feltételezhetően allergénnel fog érintkezni. Krónikus allergia esetén sokkal inkább ajánlottak a fokozatosan felszabaduló antihisztaminok, amelyek akár 12 órán át is hatnak.

Második generációs, nyugtató hatás nélküli antihisztaminok

Az újabb (úgynevezett második generációs), nyugtató hatás nélküli antihisztaminok – mint az alaivasztin, az asztemizol, a cetirizin, a deszloratadin, a fexofenadin, a lora-tadin, a levocetirizin és a mizolasztin – megjelenése a panaszok enyhülése mellett végre tiszta fejet is hozott az allergiában szenvedőknek. E hatóanyagok minimális mértékben hatnak csak a központi idegrendszerre, mert a molekuláik nagyobbak, ezért nem jutnak át a vér-agy gáton. így aztán nem is teszik a beteget fáradttá, ingerlékennyé vagy zavarttá. Manapság tehát első közelítésben ezeket a szereket ajánlják az allergiás nátha kezelésére.

Antihisztamin orrspray-k

A Magyarországon kapható antihisztamin orrspray-k kétféle hatóanyagot tartalmaz­nak: azelasztint vagy levokabasztint. Ezek a szerek gyorsan hatnak, és szükség sze­rint használhatók, bár a tablettákhoz hasonlóan hatékonyabbak, ha rendszeresen alkalmazzák őket. Az orrpanaszokat nagyszerűen enyhítik, de az antihisztamin-tablettákkal ellentétben nem szüntetik meg sem a tüsszögést, sem a test más részein fellépő viszketést, és akkor sem hatnak, ha az orr valamiért el van dugulva (például orrpolip miatt).

Az antihisztamin orrspray-knek két fő előnyük van. Egyrészt célzott kezelést nyújtanak, míg a szájon át szedett antihisztaminoknak előbb meg kell jár­niuk az emésztőrendszert és a vérkerin­gést. Másrészt allergiás és nem allergiás nátha esetén is használhatók, mivel segítenek megszüntetni a fokozott vála-dékozást is (amire a szájon át szedett antihisztaminok nem képesek).

Antihisztamin szemcseppek

A szénanátha okozta súlyos szemtüne­tek ellen antihisztamint (azelasztint, emedasztint, ketotifent, levokabasztint, lodoxamidot, olopatadint) tartalmazó szemcseppek is kaphatók. Ezek a rendszeresen szedett antihisztamin-tabletták mellett is hasznosak lehetnek.

Óvatosan az antihisztaminokkal

Ismert tény, hogy a nyugtatót tartalmazó antihisztaminok igen erős hatást gyakorolhatnak az agyra és a testre, ezért feltétlenül fogadja meg az adott termékkel kapcsolatos figyelmeztetéseket!

Nyugtató hatású antihisztamin szedésekor:

  • Ne vezessen gépjárművet!
  • Ne használjon motorral működő berendezéseket!
  • Ne fogyasszon alkoholt!
  • Ne szedjen semmiféle nyugtatót vagy altatót!
  • Figyeljen a mellékhatásokra, például a száj, az orr és a szem kiszáradására!
A legjobb gyulladáscsökkentők a szteroidok.
A legjobb gyulladáscsökkentők a szteroidok.

Dekongesztánsok

Az allergiás tünetek forrása – a hisztamin – hatástalanítása mellett nem árt átjárha­tóvá tenni az orrot. Erre valók a dekongesztánsok (nyálkahártya-lohasztók). Hatásu­kat azáltal fejtik ki, hogy korlátozzák az orr és az orrmelléküregek vérellátását, így csökkentik a duzzanatot, a túlzott váladékozást és a dugulást.

Szteroidok

Mivel az allergia és az asztma elsősorban gyulladásos betegség, az orvostudomány által ismert legjobb gyulladáscsökkentők – a kortikoszteroidok, az úgynevezett glükokortikoidok vagy szteroidok – alkotják a legfontosabb gyógyszercsoportot, amelyet a legenyhébb allergia kivételével szinte minden esetben alkalmazhatnak.

Jó tudni! Annak érdekében, hogy nazális kortiko-szteroiclok használata esetén kisebb legyen az orrvérzés kockázata, a permetet inkább kifelé, a füle irányába fújja. Igyekezzen kímélni az orr két felét elválasztó porcos orrsövényt. Ez úgy a legegyszerűbb, ha a permetező­fiolát az egyik kezébe fogja, és az ellentétes oldali orr­lyukba fúj be. Ilyenkor a fiola kissé kifelé fordul, így az orrsövényre kevesebb irritáló anyag kerül, és a vér­zés kockázata is csökken.

A szakemberek szerint a szteroidos orrspraykkel kapcsolatban két fontos dolgot kell mindig szem előtt tartani: a hatásuk nem azonnali, és csak akkor hatnak, ha naponta alkalmazzák őket, akár vannak tünetek, akár nincsenek (a használatukat lehetőleg néhány héttel a tünetek várható jelentkezése előtt célszerű elkezdeni).

Antikolinerg orrspray

Az ipratropium-bromid a fara nevű antikolinerg gyógyszerek családjához tartozik. E gyógyszerek a nyálkatermelést fokozó acetil-kolin nevű idegi ingerületátvivő anyag hatását blokkolják, ezért az orrfolyás ellen hatásosak, de az allergiás nátha

Több olyan, orrban alkalmazható szteroid is van – betametazon, budeszonid, flunizolid, flutikazon, mometazon -, amelyek a szezonális, illetve az állandó allergiás nátha keze­lésére is használhatók, és egy részük vény nélkül kapható.

Nátrium-kromoglikát spray

Ez az orrspray nem az allergiás roham tüneteit kezeli, hanem már csírájában elfojtja a rohamot azáltal, hogy gátolja a hisztamin és a hasonló anyagok felszabadulását a hízósejtekből, vagyis gyulladáscsökkentő szerként hat. Az utasítások szerinti haszná­lata esetén csak kevés mellékhatása van, és nagyon sokat segíthet az allergiásokon. A nátrium-kromoglikát akkor a leghatásosabb, ha használatát az allergénekkel való érintkezés előtt 2-4 héttel kezdik meg.

A teljes hatás kialakulásáig akár három hét is eltelhet, ráadásul a készítmény nem is mindenkinek használ egyformán. Hátránya az is, hogy a spray használatára na­ponta akár négyszer is szükség lehet. Időnként gyermekeiméi is alkalmazzák, de az enyhe allergiát leszámítva jobb, ha inkább orrban használható szteroidokkal végzik a kezelést.

Sóoldatos orrspray

A sós víz enyhítheti az orrdugulást. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható, de akár ön is elkészítheti, csak adjon Vi teáskanál konyhasót és csipetnyi szódabikarbó­nát egy pohár langyos vízhez. Ezután a gyerekek orrának tisztításához hasonló pumpás orrszívó segítségével permetezze az oldatot néhányszor az orrába. Miután végzett, jó erősen fújja ki az orrát!

Roham esetén adrenalin!
Roham esetén adrenalin!

Gyógyszerek vészhelyzetre

Aki súlyos allergiában szenved, az pontosan tudja, milyen óriás segítség lehet súlyos allergiás roham vagy anafilaxiás sokk esetén az injekcióban beadott adrenalin.

Figyelem! Ha önnek súlyos allergiája van – különösen akkor, ha rovarcsípéssel vagy bizonyos éte­lekkel szemben allergiás -, akkor sürgősségi segélykészlete részeként mindig tartson magánál adrenalint!

A készletnek ezenfelül tartalmaznia kell az ön által pillanatnyi­lag szedett, illetve az orvosa által anafilaxiás reakció esetére ajánlott gyógyszerek fel­sorolását, az anafilaxiás sokk önnél jelentkező tüneteinek leírását, az orvosa nevét és elérhetőségét, valamint az általa készített írásos kezelési programot.

Érdemes lehet egészségügyi adatokkal ellátott karkötőt viselni arra az esetre, ha a roham alatt kép­telenné válna a kommunikációra. Az asztmások különösen érzékenyek az anafilaxiás állapotban fellépő heves rohamokra, ezért orvosa arra kérheti önt, hogy a sürgősségi készlet egy szalbutamolos inhalátort is tartalmazzon – ezt többször is használhatja, ha az anafilaxiás reakció alatt úgy érzi, összeszorul a mellkasa.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.