Allergia és asztma

Asztmagyógyszerek – áttekintés a kezelésekhez

Az asztma kezelésének célja az, hogy a lehető legkevesebb gyógyszerrel érjék el egy­részt a légutak rohamok alatti, illetve hosszú távú átjárhatóságát, másrészt a beteg­séggel járó folyamatos gyulladás mérséklését.

Asztma kezelése

Az asztma ellen leggyakrabban felírt gyulladáscsökkentő szerek a belélegezhető kortikoszteroidok és leukotriénmódosítók. A légutak nyitva tartása céljából gyakran adnak rövid vagy hosszú távon ható hörgőtágítókat, úgynevezett béta2-agonistákat is.

Azt, hogy orvosa milyen módot választ az asztmája kezelésére, a betegsége súlyosságától is függ. Az Egyesült Királyságban a Brit Mellkasgyógyászati Társaság irányelveit veszik figyelembe. Ezek az irányelvek megegyeznek a Magyarországon is alkalmazott irányelvekkel, hiszen az asztma kezelési stratégiáját az úgynevezett GINA (Global Initiative for Asthma), egy nemzetközi összefogás keretében alakí­tották ki.

Az irányelvek a kezelésre a következő „lépcsőket” határozzák meg az orvos számára:

  1. írjon fel rövid hatású béta2-agonistát a rohamok idejére! Ha a páciensnek naponta egy vagy több adag rövid hatású béta2-agonistára van szüksége a tünetek enyhítéséhez, folytassa a 2. lépéssel!
  2. Írjon fel naponta használandó, kis adagú inhalálható kortikoszteroidot, vala­mint szükség szerint használandó, rövid hatású béta2-agonistát!
  3. Ha még mindig nem sikerül visszaszorítani a tüneteket, egészítse ki a kezelést naponta használandó, inhalálható, tartós hatású béta2-agonistával! További lehetőség a leukotriénmódosító és/vagy a hosszú hatású, retard teofillin, illetve aminofillin alkalmazása. Ezek kevésbé kiszámítható előnyöket kínálnak az asztmá­soknak, mint a rendszeresen szedett, tartós hatású béta2-agonisták, és alkalmazásu­kat csak az indokolhatja, ha dokumentálható javulást idéznek elő a tünetekben vagy a tüdőfunckióban.
  4. Ha a páciensnek még az inhalálható szteroid kis, illetve mérsékelt adagja és a rendszeresen szedett, tartós hatású béta2-agonista használata után is jelentkeznek a tünetei, szükségessé válhat az inhalálható szteroid adagjának a növelése és egyéb gyógyszerek beállítása is, például leukotriénmódosítóké és/vagy teofilliné, lásd fentebb.
  5. Amennyiben a páciensnél az inhalálható szteroid, a rendszeresen szedett, tartós hatású béta2-agonista és egy vagy több további gyógyszer (leukotriénmódosítók vagy teofillinek) maximális adagja ellenére is jelentkeznek zavaró tünetek, szteroidtabletták szedése válhat szükségessé. Ma már elérhető az IgE kötődését gát­ló kezelés is, amely szintén 5. lépcsőként vezethető be.

Az 1-3. lépéseknél reális cél a tünetek teljes megszüntetése. Ez sok esetben el is érhető, ha a pácienst pontosan tájékoztatják a gyógyszer – és főként az annak bevite­lére szolgáló inhalátor – használatáról. Miután sikerült visszaszorítani a tüneteket, a cél az, hogy beállítsák az alkalmazott gyógyszereknek az asztmája kezeléséhez szükséges legkisebb adagját, amit a mennyiség fokozatos csökkentésével valósítanak meg.

Egyes súlyos asztmában szenvedő betegeiméi nem érhető el teljes tünetmen­tesség – ilyenkor az a cél, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a gyógyszer mennyisége (és annak kellemetlen mellékhatásai), illetve az elérhető életminőség között.

A szteroidok széles spektrumú gyulladáscsökkentő gyógyszerek.
A szteroidok széles spektrumú gyulladáscsökkentő gyógyszerek.

Kortikoszteroidok

Az inhalálható készítményeket rendszeresen kell alkalmazni.
Az inhalálható készítményeket rendszeresen kell alkalmazni.

A szteroidok széles spektrumú gyulladáscsökkentő gyógyszerek – ami azt jelenti, hogy sokféle módon hatnak a gyulladási folyamat valamennyi elemére -, ezért az allergia és az asztma legenyhébb eseteit leszámítva mindig hasznosak. Az asztma ellen a következő fajta szteroid gyógyszereket alkalmazzák:

Inhalálható készítmények

Ezeket a gyógyszereket – az asztma legenyhébb eseteit leszámítva – rendszeresen kell alkalmazni. Hatóanyagaik: beklometazon, budezonid, flutikazon, mometazon, ciklezonid. Lehet, hogy egy hónapon át naponta kell használni őket, mielőtt a tüne­tek enyhülni kezdenének, és a gyógyszer teljes hatása érezhetővé válik. Idővel aztán csökkenteni lehet az adagot, mivel a kutatások szerint enyhe asztma esetén a napi szteroidbevitel a gyógyszer hatékonyságának veszélyeztetése nélkül is csökkenthető. Az inhalált kortikoszteroidokat általában kimért adagolású inhalátor (MDI – Métered Dose Inhaler), szárazporos inhalátor, turbuhaler vagy ködporlasztásos inhalátor for­májában használják.

Általános hatású készítmények

Orvosa csak ritkán fog szájon át szedett szteroidot (prednizolont vagy metilpredni-zolont) felírni: rövid távra (legfeljebb hét napra) azért, hogy enyhítsen egy hirtelen és heves rohamot, hosszabb távra (néha akár meghatározatlan időre is) pedig akkor, ha folyamatosan súlyos tüneteket tapasztal.

A hörgő tágító gyógyszerek megnyitják a tüdő kis és nagy légútjait.
A hörgő tágító gyógyszerek megnyitják a tüdő kis és nagy légútjait.

Hörgőtágítók

A hörgő tágító gyógyszerek megnyitják (és nyitva tartják) a tüdő kis és nagy légútjait. A rövid ideig ható típusokat a tünetek rosszabbodásakor vagy asztmás roham esetén kell használni, a tartós hatásúakat pedig naponta, hogy megakadályozzák az asztma rosszabbodását.

A hörgőtágítóknak nagyon csekély hatásuk van a gyulladásra, ezért nem adhatják meg az asztma esetén oly fontos tartós javulást. Ráadásul ronthatja a hatékonyságu­kat, ha más gyógyszerekkel együtt szedik őket, például a magas vérnyomás és a szív­betegségek esetén gyakran felírt béta-blokkolókkal.

Mondja el orvosának, milyen gyógyszereket szed. Ha cukorbeteg, szívbeteg, magas a vérnyomása, prosztatameg-nagyobbodása van, pajzsmirigy-túlműködésben szenved, vagy néha görcsrohamai vannak, kérdezze meg az orvosától, hogy használhat-e hörgőtágítókat. Bár általában nagyon biztonságos szerek, de – főként túlzásba vitt használat esetén – lehetnek mellékhatásaik, például remegés, rosszullét, szorongás és szapora szívverés.

Rövid hatású béta2-agonisták

A béta2-agonisták ellazítják és megnyitják az asztmás roham során beszűkült léguta­kat. Belélegezve (ködporlasztóval vagy egyéb eszközzel) kell használni őket, a hatá­suk 3-6 órán át tart. Az akut roham tüneteit enyhítik ugyan, de a betegséget okozó gyulladásra nincsenek hatással. Ha asztmás rohamai e gyógyszerek (szalbutamol, terbutalin, fenoterol, klenbuterol) használata mellett rosszabbodnak, önnek valószínűleg gyulladáscsökkentő szerekre is szüksége van.

Tartós hatású béta2-agonisták

A tartós hatású béta2-agonistákat, mint a szalmeterol, a formoterol vagy a bam-buterol, rendszeresen kell használni az asztmás rohamok megelőzésére.

Általában naponta kétszer kell velük inhalálni. Az asztmakezelési irányelvek (cikk elején a felsorolás) szerinti 3. vagy magasabb lépcső hatálya alá tartozó pácienseknek rendszeresen kell mellet­tük szteroidot is inhalálni. Léteznek kombinált készítmények is erre a célra. A szalmeterol szokásos adagja már maximális hörgőtágító hatást eredmé­nyez, a formeterolból azonban a továb­bi adagok alkalmazása további ellazu­lást eredményezhet a légutakban.

Leukotriénmódosítók

A leukotriének azok közé a molekulák közé tartoznak, amelyeket a hízósejtek, az eozinofil granulociták és a makrofágok az asztmát kiváltó anyagokkal találkozva a szervezetbe bocsátanak. Részben a leukotriéneknek tulajdonítható asztmában a fokozott nyálka termelés, a légutak beszűkülése és a gyulladás, allergia esetén pedig a bedugult és folyó orr.

A leukotriénmódosító gyógyszerek (zafirlukast, montelukast) különösen hatéko­nyak a terheléses asztma, valamint az allergének vagy az aszpirin kiváltotta asztma megelőzésére. Hörgő tágító hatásuk is van: a beszedéstől számított két órán belül szabadabbá teszik a légutakat.

A leukotriéngátlók nem használhatók a hagyományos, inhalálható gyulladás­csökkentő szteroidok helyett, ezért csak azoknál alkalmazzák őket, aldk már kapnak inhalálható szteroidokat és emellett általában tartós hatású béta2-agonistákat is.

Nem mindenki tapasztal kedvező hatást e gyógyszerek szedésekor, ezért eleinte mindenképpen figyelemmel kell kísérni a kiváltott reakciót. Kevés mellékhatásuk van.

Antikolinerg szerek

Az antikolinerg gyógyszerek, mint a rövid hatású ipratropium-bromid, csökkentik a nyálka termelést és a köhögést, és a légutakat is ellazítják, bár nem olyan gyorsan, mint a béta2-agonisták. Néha segítenek a különösen makacs köhögéssel vagy erőteljes nyálka termelődéssel küszködő asztmásoknak, de nem használják őket rutinszerűen. A tartósabb hatású tiotropium-bromidot idült hörghurutos betegek­nek is előírják. Van, hogy az antikolinerg szert és a rövid hatású béta2-agonistát kombinálják (ipratropium-bromid és fenoterol).

Nátnum-kromoglikát

A nátrium-kromoglikát gyenge gyulladáscsökkentő szer, amely enyhítheti az allergének által okozott és a testmozgás hatására fellépő terheléses asztmát. Nem olyan hatékony azonban, mint az inhalálható szteroidok, és manapság már csak ritkán használják.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.