Gyógyító természet

A változás korának természetes élet- és gyógymódja

Miként a leány életében a nemi érés, azaz a havi tisztulás megjelenésének ideje nagy jelentőségű fordulópontot jelent, úgyannyira döntő időpont, amikor a havi vérzés elmarad. Ez egyénileg, de fajok és klíma behatása alatt más és más, mégis körülbelül nagy általánosságban ez az ötödik évtized folyamán szokott bekövetkezni. Meg kell azonban jegyezni, hogy ugyanúgy a férfiaknál is beszélhetünk a változás koráról, a különbség csak az, hogy a férfiakon ez a kritikus idő lassú átmenetben következik be, és nem szokott olyan forradalmi tüneteket kiváltani, mint a nőknél.

Nő - válzotó kor

A változás korának tünetei

A változás korának legmesszebbmenőbb tünete nőkön a havibaj elmaradása, ami azt jelenti, hogy a petefészkek beszüntetik működésüket. Ritkább azon eset, amikor ez hirtelenül történik, és gyakoribb, amikor hónapokig rendetlen időközönként jelentkezik. Vannak asszonyok, akik már a harmincas éveikben vesztik havibajukat, míg mások még ötvenöt éves korukban is rendesen menstruálnak. A fentebb már említett faji jelleg és klímás körülményeken kívül, alkati tényezők játszanak szerepet, azonfelül betegségek, mint anyagcserebajok, fertőzések, lejátszódó ivarszervi gyulladások, vérszegénység, a belső elválasztású mirigyek rendetlen működése stb.

Petefészek és hormonok hatásai

A petefészkek maguk is a belső elválasztású mirigyekhez tartoznak, amelyeknek a váladékai, a hormonok, egyenesen a vérbe jutnak. E hormonok között bizonyos összefüggések vannak, így az egyik a másikat erősíti, mások meg ellentétesen működnek. A változás korában ezek az összefüggések megszakadnak, az egyensúly felborul, és ezáltal a legkülönbözőbb panaszok lépnek fel, amelyek sokfélék lehetnek. A legjellegzetesebbek közül felemlíthetjük a vértódulást, a hevülést, amikor melegség önti el az asszonyokat, a vér a fejükbe száll.

Ez rohamszerűen lép fel, egy-két percig tart, és sokszor ismétlődhet a nap folyamán, éjjel ritkábban. Néha izzadással is jár. A hevülés érzése igen kellemetlen, és a nők idegzetét nagyon is igénybe veszi. Gyakori a szédülés is, ami a járást, állást bizonytalanná teszi, fejfájást, szemkáprázást és fülzúgást okoz.

Vérkeringési zavarok a változás korában

Gyakoriak a szívpanaszok is, kihagyás érzete, szívdobogás, mellkasi görcsök, nagyfokú félelemérzésekkel, halálsejtelmekkel; gyomorfájdalmak, görcsök, hányingerek, hányások, émelygés, étvágytalanság, béltünetek, hasmenés és székszorulás, bélgörcsök, korgások. A vérkeringés zavarai, nyomásemelkedés az erekben. Az önműködő idegrendszerben felborul az egyensúly, amely a bolygó- és együttérző ideg között fennáll, ami a különböző szerveken e zavarokat kiváltja.

Mindezek a zavarok természetesen az asszony lelki egyensúlyára is kihatnak, álmatlanság, zavaros álomképzetek, de ezenfelül néha az elmebajig fokozódó nyugtalanság keletkezik. A szerencse csak az, hogy e panaszok múló természetűek, a legtöbb asszony tisztában van azzal, hogy a változás korában ez bekövetkezhet, és azt is tudja, hogy előbb-utóbb magától el is múlik. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a változás kora a szervezet összes szerveire kihat, az ízületekre, idegekre, vérképző szervekre stb.

Annak ellenére, hogy e panaszok múlóak, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ne vegyék magától értetődőnek a változás korát és azok panaszait, hanem mindenkor forduljanak orvoshoz, nehogy súlyos szervi megbetegedéseket a változásnak tulajdonítva, esetleg végzetes mulasztást kövessenek el. Itt csak egy gyakori példára hivatkozom. Épp a változás korában, ha a vérzés elmarad, majd hónapok múlva rendetlenül újra jelentkezik, azonnal forduljunk szakorvoshoz, mert ez a rosszindulatú rákos méhdaganatok tünete, amit egyedül a sebész kése tud meggyógyítani, de csak akkor, ha idejében észrevesszük. Ez a vészes betegség épp a változás idejében szokott fellépni, és a legtöbb áldozatot szedi a nők körében.

Panaszok kezelése

A változás korában fellépő panaszok gyógyítása és megelőzése sokoldalú, de a természetes élet- és gyógymód eszközei itt is vezető szerepet játszanak. Elsősorban is igyekszünk e bajokat megelőzni, így az idegrendszer ellenállását fokozni, az ivarmirigyekben keletkező gyulladásos folyamatokat meggyógyítani, az anyagcsere-megbetegedéseket elkerülni (elhízás). Mindezt a legcélszerűbben az ésszerű, természetes életmóddal tudjuk elérni: levegő, napfény, víz, diéta.

Vissza a természethez!

És eltávolodás mindattól, ami a kultúrélet árnyoldala, így a kártékony túltáplálás, a rafinált konyhatechnika és annak izgató fűszerei, festék, rúzs, cigaretta, feketekávé, dőzsölés és divatos ruházkodás. Egyszerű élet, ahogy ezt nem ükanyáink, de ősanyáink évezredekkel ezelőtt cselekedték. Amint már említettük, a nomád életet élő népek körében, akik még ma sem részesültek a kultúra „áldásaiban”, szinte ismeretlen a nehéz szülés vagy a változás kora.

Táplálékuk főzelék, gyümölcs, tejtermék, sok belőle nyersen. Kevés hús! Szellős, kényelmes ruházat, ami helyet enged a napnak és levegőnek. Jó a szabadban mozgás, enyhe sportok, sok fürdés, hideg víz, az alvási idő betartása! Reggelenként egész testi lemosás, este láb- és ülőfürdő, zuhanyozás. Székletrendezés ártatlan, enyhe teakeverékekkel, sok gyümölccsel. Mindez a vérkeringés, idegrendszer és anyagcsere, e három fontos szerv zavarát elhárítja, és a test ellenállóképességét és egészségét biztosítja.

Edzett testben a lélek is megtanulja a maga egyensúlyát. Mindezen természetes gyógytényezők mellett a modern orvostudomány még hormonokat is felhasznál, amelyek állati mirigyekből készülő kivonatok, és céljuk a hiányzó petefészek-működés helyettesítése az átmeneti időben. Amilyen helyes és szükséges e gyógyszerek alkalmazása az orvos megállapításai alapján, annyira biztos, hogy ezek hatása jobb ott, ahol a természetes életmód törvényei érvényesülnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.