Allergia és asztma

A por szerepe az asztmásokra és az allergiákra

Az otthonában található főbűnösök egyike sok esetben nem is látható – a porról van szó. Kutatók kimutatták, hogy egy háromszobás otthonban évente mintegy 8 kg por halmozódik fel.

Nem elég mindennap takarítani!
Nem elég mindennap takarítani!

Most azt gondolja: „De hiszen néhány naponként leporolok, felmosom a padlót, kitakarítom a fürdőszobát, s hetente cserélek ágyneműt. Ugyan hogyan lehetne nálam ennyi por?”

Valamennyi por persze elkerülhetetlen, és akkor is ott lenne, ha naponta sikálna tisztára mindent. Ezt elhalt bőrdarabkák, állatszőr, állati hámsejtek (még ha nem is tart állatot, a cipőjén beviheti ezeket az anyagokat), lebomló szövetek, kintről besodródott törmelék stb. alkotják. Ha pedig ez nem volna elég, az ebédlőasztalon, a tévé képernyőjén vagy a heverő mögött lévő porréteg csótányürüléket is tartal­mazhat, amely szintén igen erős allergén, s mind nagyobb mennyiségben fordul elő a belterületi lakásokban is. Nyilvánvaló persze, hogy van összefüggés a takarítás és a por mennyisége között: minél többet takarít, annál kevesebb por lesz az otthonában.

A porral a poratkát tápláljuk!
A porral a poratkát tápláljuk!

A por nemcsak esztétikai szempontból nem kívánatos

Hanem azért sem, mert bőséges táplálékforrást kínál a poratkáknak. Ezek a mikroszkopikus ízeltlábúak szó szerint mindenütt ott vannak az otthonunkban, s elégedetten majszolgatják a bőrünkről a természetes életfolyamatok révén lehámlott apró foszlányokat.

A poratkák jelentős allergiaforrások: a lakosságon belül 10 százalék, az allergiás asztmában szenvedők körében viszont 90 százalék azok aránya, akiknél a elektrometallurgiát vizsgáló bőrteszt pozitív eredményt ad. A gyerekek körében ennél is maga­sabb értékek mérhetők: a legújabb kutatások szerint legalább 70-80 százalékuk aller­giás a poratkákra.

Számos vizsgálat igazolta már, hogy ha az allergiás betegeket eltávolítják a magas poratka-fertőzöttségű környezetből, akkor a tüneteik enyhülnek, az asztmások ese­tében pedig csökken a légjáratok érzékenysége is. A poratkák számának radikális csökkentése tehát az asztmások legalább egy részének biztosan segít.

Csakhogy egy normális, viszonylag párás levegőjű háztartásban minden igyekezet ellenére rendkívül nehéz elérni az atkák számának jelentős mértékű és tartós vissza­szorítását.

Poratkák – kik ők?

Egyetlen gramm porban (ami nagyjából egy gemkapocsnyi súlyú) akár atka is lehet, s minden nőstény élete folyamán 25-30 újabb atkával gyarapít­hatja az állományt.

Ezek a lények remekül érzik magu­kat az átlagos otthoni környezetben, ahol 75-80 százalékos a relatív páratartalom, és legalább 21 °C a hőmérsék­let. Ha csökkenti a páratartalmat, azzal az atkák számát is csökkentheti, mivel 40-50 százalék alatti páratartalom ese­tén már elpusztulnak.

A poratkák valószínűleg abban a helyiségben nyüzsögnek a legnagyobb számban, ahol ön a legtöbb időt tölti: a hálószobában. Az ágy pazar környezet a számukra, a napi 1 grammnyi lehámló bőr, valamint a 300 ml, a verejtékkel és a lehelettel távozó nedvesség bőven elegendő ahhoz, hogy jól érezzék magukat és szaporodni tudjanak. Fölösleges igyekezet ro­varirtókkal küzdeni ellenük. Ezek a szerek nem segítenek, a kimondot­tan az atkák elpusztítására szánt úgynevezett akaricidek pedig bőr- és tüdőirritációt okozhatnak.

Bemutatunk néhány módszert, amellyel csökkentheti a poratkák (és a por) mennyiségét az otthonában

 • Tegyen védőhuzatot a matracokra és párnákra! Régebben nemigen volt más választásunk, mint a PVC-ből készült huzat. Ma azonban már kaphatók külön­legesen sűrű szövetből vagy „lélegző” poliuretánból készült változatok is, amelyek ugyanolyan kényelmesek, mint a hagyományos huzatok.
  Védőhuzat a matracra és párnákra!
  Védőhuzat a matracra és párnákra!
 • Felejtse viszont el az úgynevezett hipoallergén huzatokat és párnákat, mivel ezek ugyanúgy vonzzák a porat­kákat! A problémát persze még nem oldotta meg teljesen azzal, ha behúzta az ágyát: a huzatot legalább havonta egyszer le kell porszívózni, vagy át kell törölni nedves ronggyal. Ha ezt elmulasztja, a poratkák szaporodni kezdenek a huzat felszínén, ahol lehámlott bőrdarabkák találhatók. Ma már olyan vízálló matrac- és párnahu­zatok is kaphatók, amelyek felső oldala puha, nedvszívó frottírból áll, alatta pedig könnyű, a levegőt áteresztő, vízzáró poliuretánfólia húzódik – ez a réteg a hagyomá­nyos vízálló matracokkal ellentétben bizonyítottan nem engedi át a poratkákat.
 • Mosson forró vízzel! Ne hideg vagy langyos vízzel mossa az ágyneműket. Az atkák elpusztítására a legjobb megoldás a hetente legalább egyszeri forró vizes (60 °C-os) mosás. Az atkák java része akkor is elpusztul, ha az ágyneműt egy órára forró levegős ruhaszárítóba teszi, vagy ha a kezelendő darabokat nejlonzacskóba csomagolja, és egy éjszakára a mélyhűtőbe dugja (az utóbbi két módszer azonban nem szabadítja meg az atkák „melléktermékeitől”, a petéktől és az ürüléktől).
  A forró víz fertőtlenítő hatású!
  A forró víz fertőtlenítő hatású!
 • Tegye szárazabbá a levegőt! Télen ez általában nem gond, hiszen a fűtés miatt egyébként is száraz a levegő. Nyáron azonban néha egyáltalán nem egyszerű lejjebb szorítani a levegő páratartalmát és azzal együtt a poratkák számát. Ha olyan szerencsés, hogy légkondicionáló van az otthonában, akkor állandóan járassa azt, mivel így folyamatosan kering a levegő, amelyből a berendezés kicsapja a vizet.
 • Portalanítson eldobható elektrosztatikus kendővel! Ezekkel a szupermar­ketekben kapható kendőkkel sokkal hatékonyabban portalaníthat, mint egy száraz ronggyal, amely inkább csak felkavarja a poratkaallergéneket. Ügyeljen arra, hogy mindent letörölgessen! Ha különösen érzékeny a porra, kérje meg egy nem allergiás családtagját vagy barátját a munka elvégzésére. Szobanövényeit havonta egyszer állítsa a kádba, és zuhanyozza le – ez nemcsak az ön egészségének tesz jót, hanem a növényekének is!
 • Használjon megfelelő porszívót! Olyan porszívót használjon, amelyben két­vagy háromrétegű porzsák, illetve HEPA-szűrő (nagy hatékonyságú részecskeszűrő) van, mivel csak ezek tudják visszatartani a készüléken átáramló allergéneket.
 • Felejtse el a természetes anyagokat! A gyapjúval vagy tollal töltött párnákat cserélje mosható szintetikus anyaggal töltöttekre. Olyan plüssállatokat és más puha gyerekjátékokat válasszon, amelyeket ki lehet mosni.
 • Tisztítsa ki a szőnyeget! Ha megoldható, a hálószobából távolítson el min­den szőnyeget! Amennyiben ez nem lehetséges, négy-hat hónaponként kezelje a szőnyegeket poratkaölő szerrel. Ezután nagyon alaposan porszívózza ki őket, hi­szen a poratkatetemek ugyanúgy képesek allergiás reakció kiváltására, mint az élő példányok. Ne használjon azonban vegyi atkaölő szereket olyan felületeken – példá­ul plüssállatokon vagy párnákon -, amelyekkel rendszeresen vagy közelről érintkez­nek gyerekek.
 • Szedje fel a padlószőnyeget a beton­aljzatról! Az ilyen aljzat ugyanis magá­ba szívja, majd fokozatosan engedi ki a nedvességet, s ezzel kedvező körül­ményeket teremt a poratkák és a pe­nészgombák elszaporodásához. Először is kezelje a beton felületét párazáró szerrel, majd fedje le olyan, könnyen mosható anyaggal, mint a linóleum vagy a PVC.
 • Gőzöljön! A szőnyeg- és padló­tisztító berendezések által használt szárazgőz igen hatékonyan távolítja el a poratkákat és az egyéb allergéneket a szőnyegekből és bútorkárpitokból.
Eukaliptuszolajat a poratkák ellen!
Eukaliptuszolajat a poratkák ellen!

Tipp: az eukaliptuszolaj megöli a poratkákat!

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban publikált egyik tanulmány szerint, ha mosás előtt eukaliptuszolajat használtak az ágyneműk áztatásához, az a forró vizet túlélő poratkák 95 százalékát elpusztította.

A poratkák 95%-a elpusztult! A kutatók egy rész folyékony mosószert kevertek össze négy rész eukaliptuszolajjal, majd a ke­verékből egy teáskanálnyit kevertek el fél liter vízzel. Az így felhígított elegyet a mosógépbe öntötték, bele­tették a mosandó ágyneműt, feltöltötték vízzel, és a mosás előtt egy órán át áztatták azt.

Eukaliptusz­olaj a bioboltokban, egyes gyógyszertárakban, illetve gyógyhatású olajokat árusító helyeken kapható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.