Allergia és asztma

Asztma – macskák, kutyák és egyéb állatok a ház körül

Ha a családban bárki allergiás a lakásban tartott háziállatra, az egyetlen józan döntés megválni tőle, ám a gazdik némelyike ennek ellenére ragaszko­dik kedvencéhez. Az alábbiakban azok is találhatnak hasznos információ­kat, akik úgy döntenek, hogy nem ajándékozzák el háziállatukat.

A súlyos allergiában szenvedőknek eleinte általában nagyon hiányzik házi kedvencük, amelytől egészségük érdekében megváltak, állapotuk jelentős javulását látva azonban megér­tik, hogy döntésük hosszú távon nagyon is helyes volt. A kifej­lett háziállat számára új otthont találni nem egyszerű, mivel az emberek többnyire kiscicát vagy kiskutyát akarnak.

Macskák

A macskaallergén szabad szemmel nem látható – sokan téve­sen azt hiszik, hogy a macskaszőr vagy a levedlett bőrhámsej­tek allergizálnak.

A fő allergén egy fehérje, amely a macska testnedveiben, pl. a nyálában található. Ez a levegőbe kerülve az egész lakásban jelen van. A részecskék olyan parányiak és könnyűek, hogy hat óránál tovább is a levegőben lehetnek, akkor is, ha a lakás levegője teljesen mozdulatlan. Ha pedig leülepednek, a legki­sebb légmozgásra ismét a levegőbe kerülnek – már azzal is fel­kavarjuk őket, ha átmegyünk a szobán.

Ha megváltunk a macskától

Hiába szabadultunk meg macskánktól, allergénjei az egész la­kásban visszamaradnak – a fotelekben, kanapén, párnákon, polcokon, lámpaernyőkön, szőnyegekben, függönyökön, sőt még a falakon is. A matracban is benne vannak, ha az állat akár csak egyszer is aludt az ágyunkon, és valahányszor lefek­szünk, az allergének felhőszerűen szállnak fel belőle.

Amint kívül tudjuk a macskát, nagyon alaposan szellőztes­sük ki a lakást, hogy a levegőben lévő allergének távozzanak. Ezután várjunk néhány hetet, és figyeljük meg, hogy enyhül­nek-e a tüneteink. Ha problémáink továbbra is fennállnak, és a lakásban súlyosbodnak…

Az alábbiakkal próbálkozzunk:

 • Szerezzünk be nagy teljesítményű porszívót, amely ma­gába gyűjti az allergén részecskéket.
 • Mossunk ki mindent, ami mosható: a paplanokat, pap­lanhuzatokat, lepedőket, függönyöket, térítőket. A macskaallergénre a hő nem hat, ezért a mosás akár hideg vízben is történhet, és hogy az allergének biztosan kimo­sódjanak, a gépen kétszer futtassuk le az öblítőprogra­mot. Hogy vegytisztítással a macskaallergén eltávolítható-e, az egyelőre nem eldöntött.
 • Ha a macska valaha is aludt az ágyunkon, tanácsos új párnákat és paplant vásárolni, vagy pedig szerezzünk be olyan huzatot, ami megakadályozza, hogy a közepes vagy nagyobb méretű allergének kijussanak a levegőbe.
 • A kanapé, a fotelek és a székek ülőpárnáit befújhatjuk csersavas vagy poliszacharidos aeroszollal, amelyek közömbösítik az allergéneket.

A tünetek olykor azután sem múlnak el, hogy az állattól megszabadultunk és nagyon alaposan kitakarítottunk. Sajnos, a macskaallergén a macskatartók ruhájával mindenhová eljut, iskolákba, mozikba, járművekre, bankokba, sőt a rendelők vá­róinak párnázott székeire is. Az ilyen kis mennyiségre azonban csak a legérzékenyebbeknél léphet föl reakció.

Jegyezzük meg! Aki allergiás, a takarítás idején ne tartózkodjon a lakásban, és utána is várjon legalább hat órát, amíg hazatér.

Ha megtartjuk a macskát

Tisztában kell lennünk azzal, hogy ha megtartjuk a macskát, folyamatos és jelentős allergén hatásnak leszünk kitéve, akár­milyen lelkiismeretesen betartjuk az alábbi javaslatokat.

 • Javítsuk otthonunk szellőzését, mert ezzel csökkenthető a levegőben lévő allergének mennyisége. Otthonunkat rendszeresen szellőztessük, és egy ablakot mindig hagy­junk nyitva legalább résnyire, ha a macska, az allergi­ás családtag a lakásban tartózkodik. A levegőt HEPA szűrővel is tisztíthatjuk. Ez meglehetősen ha­tékony a macskaallergének ellen, melyekből, mivel igen aprók és könnyűek, szinte állandóan nagy mennyiség szálldos a levegőben. Persze a szűrők bizonyos helyze­tekben, pl. amikor a macska az ölünkben ül, semmiféle védelmet nem nyújtanak (bár a reklámokban néha ezt állítják).
 • Amikor a cica mosdani kezd, tegyük ki a lakásból, mert ilyenkor nagyon sok allergént juttat a levegőbe. Gondos­kodjunk számára a lakáson kívüli alvó- és tisztálkodó-helyről, ezzel is csökkentve a beltéri allergének mennyi­ségét. Kuckója legyen meleg és kényelmes, enni is ott adjunk neki.
 • Ha a cica ettől még bejárhat a lakásba, ajánlatos a puha bútorokat, padlószőnyegeket eltávolítani. Vásároljunk bőr- vagy műbőr bevonatú ülőalkalmatosságokat, me­lyekről a macskaallergének lemoshatok.
 • A hálószobába egyáltalán ne engedjük be a macskát. Ha korábban ott aludt, minden ágyneműt mossunk ki, és vá­sároljunk új párnákat. A matracot, paplant ajánlatos le­cserélni, vagy legalább atkabiztos huzattal ellátni.
 • Ha macskánk kandúr, célszerű kasztráltaim, mert ezt kö­vetően a hímek allergén termelése jelentősen csökken.

Olykor az alábbiakat is ajánlják, bár a gyakorlat azt mutatja, hogy nem sokat érnek:

 • A macska acepromazin nevű, állatoknak való nyugtató­szerrel való kezelése.
 • Speciális sprayk használata, melyek állítólag csökkentik a kibocsátott allergének mennyiségét.
 • A macska megmosdatása – azaz lezuhanyozása. Mivel a fürdetés után a mosóvíz tele lesz allergénnel, mindenki azt gondolta, hogy ettől kevesebb kerül a levegőbe.
Az újabb kutatások azonban kimutatták, hogy az ilyen mosdatás után a macska környezetében lévő levegő allergén-koncentrációja semmivel sem kisebb, mint für­detés előtt, ám az allergén mennyiség valóban jelentősen csökkenthető úgy, hogy az állatot három percre vízbe merítjük, majd tiszta meleg vízzel leöblítjük.

Sajnos, a je­lek szerint a macskák szőrén lévő „allergénkészlet” na­gyon hamar regenerálódik, akárcsak a fürösztött kutyáké, ezért a mosdatást legalább hetente egyszer is­mételni kell, hogy a levegőben lévő allergén koncentráció lényegesen csökkenjen.

Kutyák

A macskákról fentebb leírtak nagy része a kutyákra is érvényes, mert az ő allergénjeik is igen aprók és könnyűek. A kutyák azonban kevesebb allergént termelnek, s ezek – az eddigi adatok szerint – kevéssé allergizálnak. Ettől függetlenül, ha úgy döntünk, hogy megszabadulunk tőle, a kutya után is nagyon alaposan ki kell takarítanunk a lakást.

Ha megtartjuk a kutyát, nagyon jó szolgálatot tehetnek a HEPA-szűrők, de emellett egyéb intézkedések megtételére is szükség van, pl. az ebnek a hálószobából való kitiltására és minél inkább a lakáson kívül való tartására. A kutya alapos samponos fürdetésével csökkenthető a levegő allergénszintje, ám ez három napon belül visszatér az eredeti értékre. Az allergének mennyiségének hatékony csökkentéséhez a kutyát hetente legalább kétszer kell fürdetnünk.

Egyéb állatok a házban és a ház körül

A lovaknak igen erős allergénjeik vannak: akik allergiásak a lovakra, azok gyakran annyira érzékenyek, hogy már az is tünetekét vált ki náluk, ha lovaglóruhával kerülnek érintkezésbe. A lószőrrel töltött régi bútorok, ágybetétek is problémát okozhatnak.

Kisemlősöknél, pl. egereknél, tengerimalacoknál rendszerint ezek vizelete idéz elő allergiás reakciókat. A vizelettel ürített allergének a levegőbe kerülnek, és a lakás minden részébe eljuthatnak. Az ilyen állatokon csak akkor ne adjunk túl, ha lakáson kívüli ketrecben tudjuk őket tartani, vagy olyan jól elkülönített helyiségben, amely jól szellőzik. Kígyók, gyíkok és egyéb hüllők esetében az allergéneket a levegőbe kerülő apró bőrdarabkák tartalmazzák.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.