Általános egészségi állapot

Szükséges-e a gyógyszeres kezelés hasmenés esetén?

Sok minden okozhat hasmenést. A két leggyakoribb ok a vírusfertőzés és az étel­mérgezés, de más miatt is előfordulhat, hogy gyakran kell fölkeresni a fürdőszobát, például egyes gyógyszerek és emésztőszervi betegségek (például bélgyulladás) vagy stressz miatt. Nem mindegy, hogy ilyenkor mit vesz be az ember, ha egyáltalán bevesz valamit.

Használnak a hasmenés elleni gyógyszerek?

IGEN A recept nélkül kapató szerek is használnak, ha jól választunk.

Az Egyesült Államok gyógy­szer-felügyeleti hatósága, az FDA bevizsgálta a recept nél­kül kapható, hasmenés elleni orvosságokat, és csak két olyan akadt, amely mind ha­tékonyság, mind biztonság szempontjából megfelelő volt: a loperamid és a bizmut-szubszalicilát. A loperamid lelassítja az étel áthaladását az emésztőrendszeren, és ezáltal akadályozza a gyakori széke­lési, míg a bizmut-szubszalici-lát hatására besűrűsödik a széklet, továbbá ez a ható­anyag csillapítja a gyulladást és megöli a baktériumokat.

A loperamid egy vizsgálat adatai szerint körülbelül egy nappal hamarabb szüntette meg a hasmenést, mint a place-bo. A bizmut-szubszalicilát a loperamidnál gyengébb hatá­sú – inkább enyhébb hasmenés esetén javasolják: egy vizsgálat szerint mintegy hét órával rö­vidíti meg a hasmenést.

Mindig szükség van orvosságra hasmenés esetén?

NEM Nem az orvosság be­vétele a legfontosabb teendő, ráadásul néha még a kívánttal ellenkező hatása is lehet.

Mivel a hasmenés a legtöbb esetben csak néhány napig tart, lehet, hogy nincs is szük­ség gyógyszerre. Az orvosok­nak gyakran az a véleménye, hogy a legjobb, ha hagyjuk, hogy természetes úton kiürül­jön a vírus vagy az étel, amely a gondot okozta. Az orvossá­goknak egyébként is mellék­hatásaik lehetnek, a loperamid például székrekedést idézhet elő.

Ha lázas, vagy ha széklete nyákot vagy vért tartalmaz, ne szedjen be saját szakállára vény nélkül kapható gyógy­szert, hanem forduljon orvos­hoz, mert ezek a tünetek fertőzést jelezhetnek. A 12 év­nél fiatalabb gyerekeknek nem szabad bizmut-szubszalicilátot adni az orvos megkérdezése nélkül. Ugyancsak konzultálni kell a gyermekorvossal, mielőtt 6 évesnél fiatalabb vagy 22 kg-nál kisebb testsúlyú gyereknek loperamidot adna be.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.