Általános egészségi állapot

Az ibuprofen és más nemszteroid gyulladásgátlók hatása a szervezetre

A legtöbb ember az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítókat részesíti előnyben, ha fáj valamije. Ezek igen hatékony nemszteroid gyulladásgátlók. A gyógyszerek ugyanezen csoportjába tartozik a naproxen – mindkettő kapható vény nélkül. Az ibuprofen az 1970-es években jelent meg mint az aszpirin biztonságosabb alternatívája. Egyre inkább nyilvánvalóvá válik azonban, hogy a nemszteroid gyulladásgátlók fájdalomcsillapítóként való gyakori szedése nem veszélytelen.

Gyomorfekélyt kap-e a nemszteroid gyul­ladásgátlót szedők többsége?

NEM A kockázat viszonylag csekély, különösen ha csak időnként vesz be valaki ilyen gyógyszert. Mivel azonban e szerek igen elterjedtek, sokan kerülnek kórházba olyan gyo­morpanaszokkal, amelyeket ezek az orvosságok okoztak.

A nemszteroid gyulladásgátlók a prosztaglandin nevű vegyü­letek gátlása révén fejtik ki ha­tásukat – ezek védik a gyomor nyálkahártyáját a gyomor­savval szemben. Ha termelő­désüket blokkolják, a gyomor­nyálkahártya ki van téve a gyomorsav támadásának. A rendszeresen nemszteroid gyulladásgátlókat szedők felében eróziók találhatók a gyomor belső falán, 20 szá­zalékukban pedig fekély is ki­alakul. A káros hatás azonban nem mindig jár fájdalommal vagy más tünettel, legfeljebb gyomorégés- vagy gyomor­rontásszerű panaszok fordul­nak elő az esetek mintegy 10-20 százalékában.

A nemszteroid gyulladás­gátlók szedésének legaggasztóbb következménye a gyo­morvérzés és -perforáció (amikor valakinek a szó szoros értelmében kilyukad a gyom­ra). Ilyen súlyos szövődmények azonban a gyógyszereket rend­szeresen szedőknek csupán 1-3 százalékánál fordulnak elő. Ezek valóban súlyos ese­tek: a nemszteroid gyulladás­gátlók okozta gyomorvérzéssel kórházba kerülők 5-10 száza­léka meghal. A kockázat az időskorúak esetében a leg­nagyobb, különösen ha nagy adagban szedik ezeket a gyógy­szereket, ha többfélét is szed­nek egyszerre, ha már volt gyomorfekélyük vagy más emésztőszervi betegségük, vagy ha véralvadásgátlót, illetve kortikoszteroidokat szednek.

Bár érdemes megkérdezni a szakembert, hogy milyen fáj­dalomcsillapítót szedjen, a leg­több orvos egyetért abban, hogy a nemszteroid gyulladás­gátlók általában biztonságo­sak, ha valaki csak időnként szedi őket.

Növeli az ibuprofen és a többi nem­szteroid gyulladás­gátló a szívinfarktus kockázatát?

TALÁN Nincs rá közvetlen bizonyíték, de egyes kutatá­sok arra utalnak, hogy akik nemszteroid gyulladásgátlót szednek, azoknak nagyobb a kockázatuk, hogy szívinfark­tust kapjanak. Sokan megijedtek, amikor az ízületi panaszok ellen szedett, rofekoxib nevű gyógyszerről kiderült, hogy növeli a szív­infarktus és a szélütés kocká­zatát. Amikor a gyógyszert visszavonták, a legtöbben ibu-profenre vagy naproxenre tér­tek át.

Felmerül a kérdés, hogy ezek mennyire biztonságosak?

Ez viszonylagos. Egyes kuta­tások szerint lehet, hogy ezek sem biztonságosak, különösen ha valakinek már voltak szív­problémái, és nagy adagokat vesz be a gyógyszerekből.

Más adatok azt látszanak bizonyí­tani, hogy a nemszteroid gyulladásgátlókat használók közül nem kapnak többen in­farktust és nem halnak meg fiatalabb korban. 2005-ben dán kutatók azt állították, hogy azok, akik a megelőző hónapban naproxent vagy más, nemszteroid gyulladás­gátlót szedtek, legalább 50 szá­zalékkal nagyobb valószínű­séggel kaptak szívinfarktust, mint azok, akik nem szedtek ilyen gyógyszereket.

Egy évvel később dán kutatók egy másik csoportja kimutatta, hogy azok a szívinfarktuson átesett betegek, akik hosszasan szed­tek ibuprofent (átlagosan napi 1800 mg-ot 37 napon át), 50 százalékkal nagyobb való­színűséggel haltak meg vagy kaptak egy második infarktust. (Az ajánlott legmagasabb adag napi 1200 mg legfeljebb 10 napon át.) Más vénymentes nemszteroid gyulladásgátlók 29 százalékkal emelték a koc­kázati szintet. Egyik vizsgálat sem mutatta ki, hogy az alkal­milag szedett, vény nélkül kap­ható nemszteroid gyulladás­gátlók szintén hasonló veszélyt jelentenének.

Nem világos, miért károsít­ják az ereket a nemszteroid gyulladásgátlók

Nagy esetszá­mú vizsgálatok alapján azok­nak, akik ilyen gyógyszereket szednek, nőhet a vérnyomása. Ám egyes adatok szerint a paracetamolnak, amely nem ebbe a csoportba tartozik, szintén lehet ilyen hatása.

Az ibuprofen és a naproxen gátolja az aszpirin véralvadás­gátló hatását. Ha szíve védel­mében naponta szed aszpirint, kérdezze meg orvosát, hogy fájdalomcsillapításra használ­hat-e ibuprofent. Az FDA ajánlása szerint 400 mg ibu­profen, amelyet legalább 30 perccel az aszpirin előtt vagy nyolc órával utána vesznek be, nem fejt ki ilyen hatást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.