Alvás javítás

Alvás – Mennyi az elég?

Hogy mennyi alvás elég, az nagymértékben az egyéntől függ. A szükség­let az egyes embereknél drámai módon különbözhet.

Salvador Dali, egy szélsőséges példa

Salvador Dali, a szürrealista festő úgy gondolta, hogy nem szeretné élete nagy részét alvással vesztegetni, így tehát abbahagyta az alvást a szó szokványos értelmében, és inkább naponta többszöri szunyókálásra tért át. Egy kényelmes fotelben ücsörögve szundikált például, kezében kulcs­csomót tartva egy fémlap fölött. Amikor elaludt, a kulcscsomó kicsúszott a kezéből és a fémlapon landolt, zajával felébresztve a művészt. Dali úgy érezte, hogy ez a pihenő elég ahhoz, hogy felfrissüljön.

Dali kivételnek számított

Az átlagos felnőtt éjszakánként hét-hét és fél órát alszik. A felnőttek mintegy 20%-a hat óránál kevesebbel is beéri, 10%-uknak pedig kilencnél is többre van szüksége. Általában annyi al­vásra van szükség, hogy aztán könnyedén tudjunk ébredni, és az élénk éberség állapotát egész nap fenn tudjuk tartani úgy, hogy a nap végén minden nehézség nélkül ismét álomba tudjunk merülni.

Ez ellen nem ér­demes harcolni. Egyeseknek több alvásra van szükségük, pontosan úgy, ahogy bizonyos emberek nagyméretű cipőt hordanak. Az a fontos, hogy kitapasztaljuk, nekünk mennyi alvásra van szükségünk, és tegyünk róla, hogy az mindig meg is legyen.

A mi fajunknak naponta szüksége van az alvásra

Általános sza­bályként minden huszonnégy órás periódusban a legtöbb időt ébren töltjük, a maradékot pedig alvással. Az ébrenlétnek és az alvásnak ezt a váltakozó ritmusát nevezzük „alvás-ébrenlét ciklusnak” vagy „ritmusnak”. Ez egy időhöz kötődő, velünk született biológiai prog­ram – belső ciklikusság vagy belső óra -, és ez roppant fontos az alvás­zavarok megértéséhez.

Nem maradunk napokon át ébren, és nem is alszunk napokon keresz­tül. Rendes körülmények között alszunk valamennyit, és ébren is va­gyunk, méghozzá huszonnégy órás periódust osztva fel ezzel, a felosztást pedig az alvás-ébrenlét óra végzi. Ez mondja meg, hogy ideje lefeküdni, mert fáradt vagy, később pedig szól, hogy ideje felébredni, mert kipihen­ted magad. Napról napra, évről évre érezzük annak szükségét, hogy az idő egy részét alvással töltsük.

Az alvás és az ébrenlét váltakozó ritmusa csak egyike a test sok-sok ciklusának vagy ritmusának. Például a kortizol, a stresszhormon kivá­lasztása szintén egyszerű, napi szabályosságot mutat. A kora reggeli órák­ban emelkedik, 7 órakor eléri a csúcsát, majd úgy éjfél körül mélypontra zuhan. Ennek a hormonnak a kiválasztása a mellékvesében nem heti vagy havi rendszerességgel történik, hanem minden áldott nap.

Hasonlóképpen a növekedési hormon kiválasztása az alvás elején éri el a napi maximumát, majd az alvás során csökken, és a nap többi részében végig alacsony szinten marad. A gyomorsav kiválasztása este tíz és haj­nali kettő között éri el a csúcspontját. A testhőmérséklet is változik, a haj­nali háromkor mérhető legalacsonyabbról fokozatosan emelkedve körül­belül este hétkor éri el a napi maximumát. Mindezeknek a ciklusoknak megvan a csúcspontja és a minimuma, melyek naponta előre kiszámítha­tó módon következnek be.

Cirkadián ritmusa

Az efféle ciklusoknak vagy ritmusoknak, melyek huszonnégy órás sza­bályossággal ismétlődnek „cirkadián ritmus” a nevük (a latin circa, azaz körül, valamint a dies, azaz nap alapján). Vannak más ciklusok is az em­beri szervezetben, melyeknek a hossza meghaladja a huszonnégy órát -ilyen a menstruációs ciklus de vannak ettől sokkal rövidebb ciklusok is – ilyen a lélegzés. Az alvás-ébrenlét ritmus, a hőmérséklet-változás, va­lamint a hormonkiválasztás cirkadián ritmusa azonban nagyon jelentős a megfelelő alváshoz. A pihentető alvás csak akkor lehetséges, ha mindezek a ciklusok egy­mással összhangban működnek.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.