Cukorbetegség tanácsok

Szabályozza vércukorszintjét pihentető alvással!

A tartós alváshiány megnehezítheti a vércukorszint szabályozását, ugyanis csök­kenti a szervezet érzékenységét az inzulin – a glükózt a vérből a sejtekbe juttató hormon – iránt. Növeli egy sor, a cukorbetegséggel járó szövődmény kockáza­tát is, mint amilyen az elhízás, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke. Ha reggel, ébredés után nem érzi magát kipihentnek, akkor ideje cselekedni. A mély, pihentető alvás érdekében érdemes megfontolni az alábbiakat.

Mindennap ugyanabban az időben keljen fel és feküdjön le!

Szervezete szereti a kiszámítható ciklusokat, ezért örvendeztesse meg olyan napirenddel, amely nem okoz meglepetéseket. Ez azt jelenti, hogy minden este ugyanabban az időben feküdjön le, és minden reggel ugyanakkor keljen fel – még a hétvégé­ken is. Meglátja, így gyorsabban el tud majd aludni, és nagyobb valószínűséggel jut elegendő alváshoz minden éjjel.

Ha sokáig akar aludni, végezzen gyorstesztet!

A vércukorszint egyenletes szinten tartása és a hétvégi hosszú alvás egyenesen összeegyeztethetetlennek tűnhet azok számára, akik inzulinra szorulnak. Némi igyekezettel azonban mind­kettőt elérheti (de ne feledje, hogy hétvégén csak akkor aludjon sokáig, ha nem szenved álmatlanságban). Ha úgy dönt, hogy másnap szeretne sokáig aludni, le­fekvés előtt állítsa be az ébresztőórát egy viszonylag korai időpontra – mondjuk 6-ra. Amikor az óra megszólal, mérje meg a vércukorszintjét. Kérdezze meg az orvosától, hogy ha ilyenkor magasnak találja az értéket, beadhat-e magának nagyobb adag gyorsan ható inzulint. Ha az érték normális, adjon be egy vagy két adagot a szokásos inzulinból, túl alacsony vércukorszint esetén pedig igyon egy pohár tejet. Ezután feküdjön vissza, és aludjon még néhány órát abban a biztos tudatban, hogy a vércukra rendben van.

Aranyszabály: Aludjon naponta legalább nyolc órát!

Előfordulhat, hogy a nem megfelelő alvás mi­att ingadozik a vércukorszintje? A Chicagói Egyetem kutatói 161, 2-es típusú cukorbeteg­ségben szenvedő beteg körében végeztek vizsgálatokat. Csupán 6 százalékuk aludt éjje­lente legalább nyolc órát, s 70 százalékuk arról számolt be, hogy általában rosszul alszik. Az al­váshiány, illetve az alvászavarok szoros össze­függést mutattak a magasabb HbA1c-értékkel, amely a vércukorszint hosszú távú alakulásá­nak megbízható jelzőszáma. „Az már eddig is ismert volt, hogy az egész­séges embereknél a túl kevés alvás csökkent glukóztoleranciát eredményezhet – mondta a kutatók egyike -, de most már bizonyítékunk is van arra nézve, hogy a cukorbetegeknél a részleges alvásmegvonás negatívan befolyá­solja a vércukorszint-szabályozást.”

Napi 30 perc mozgás legalább hetente ötször

A testmozgás nagyon sok életműködésnek tesz jót, köztük az alvásnak is. A kellemes fáradtság jól felkészí­ti a testet a pihentető éjszakai alvásra. így tehát a számos egyéb előny mellett a jó alvás miatt is érdemes kitartani edzésprogramja mellett. Csak arra figyeljen, hogy néhány órával elalvás előtt már ne tornázzon.

Lefekvés előtti lazítás

Esténként fokozatosan csökkentse aktivitása szintjét. Há­rom órával lefekvés előtt már hagyjon abba minden erőteljes testmozgással járó tevékenységet. Egy órával alvás előtt csináljon valami megnyugtató dolgot, pél­dául vegyen egy kellemes fürdőt, végezzen kíméletes nyújtásokat, meditáljon, imádkozzon, olvasson vagy hallgasson kellemes zenét. Húsz perccel lefekvés előtt váltson hangulatvilágításra. Ha mindezt betartja, akkor csak magára kell húznia a takarót, és már alhat is.

Jegyezzük meg: A túl magas és a túl ala­csony vércu­korszint is ronthat az alvás minő­ségén.

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése

A legtöbb cukorbeteg csak évente két-három alkalommal, az orvosánál tett látogatáskor méreti meg a vércukor­szintjét, s a közbeeső időben semmit sem tud az értékeiről – ez nagyon rossz módszer. A túl magas és a túl alacsony vércukorszint egyaránt ronthat az alvás minőségén. Ha reggelente nem ébred teljesen kipihenten, térjen át a rendszeres önellenőrzésre, hogy az orvosnál tett látogatások közötti időben is gondoskod­hasson az egyenletes vércukorszintről.

Egy héten át mérje meg a vércukorszintjét minden éjjel!

Állítsa be az ébresztőórát minden éjjel 3 órára, s amikor az éjszaka közepén felébred, mérje meg a vércukorszintjét. Ha mindig normálértéket mér, megnyugodhat. Ha a mért érték 75 mg/dl (4,1 mmol/1) alatt van, kapjon be néhány falatot. Tartson néhány szem Graham-kekszet az éjjeliszekrényen, s készítsen oda egy pohár vi­zet is, és a keksz után igyon egy keveset. Ha minden éjjel alacsony értéket mér, kérdezze meg az orvostól, van-e lehetőség az esti inzulinadag vagy a lefekvés előtti étkezés (ha van ilyen) módosítására.

Teljes sötétségben aludjon el!

Húzza be a függönyöket vagy engedje le a redő­nyöket, hogy a hálószobában minél sötétebb legyen. A helyiségben ne legyenek fényt kibocsátó elektromos eszközök, például televízió, világító számlapú óra vagy éjjeli jelzőfény, amelyek zavarhatnák az álmát.

Tartson zseblámpát az éjjeliszekrényen!

Ha éjszaka fel kell kelnie, hogy ki­menjen a fürdőszobába, bizonyára nem szeretné felébreszteni a párját azzal, hogy felgyújtja az olvasólámpát. A sötétben való botorkálás szinte garantáltan azt eredményezi, hogy beleütközik valamibe, és beüti a lábujját. Ha a zseblám­pával lába elé világít, biztonságosan kitalál a fürdőszobába, majd onnan vissza az ágyba, és nem ébred fel senki.

Éjszakai zajok

Zajos környezetben nagyon nehéz aludni, és ilyenkor még a vérnyomás is megemelkedhet. Érdemes tehát időt és pénzt szánni arra, hogy a hálószobát a lehető leg­csendesebbé tegye. Ha a párja este az ágyból nézi a híradót, miközben ön már aludni szeretne, vegyen neki drót nélküli fejhallgatót. Ha horkol, szerezzen be füldugót. Az utcai za­jok kizárása érdekében feltehet egy a természet hangjait tar­talmazó CD-t vagy vásárolhat egy „fehérzaj-gépet”, amely monoton, de megnyugtató hangjával elnyomja a zajokat. Az is megoldás lehet, hogy bekapcsol egy ventilátort, hogy an­nak halk surrogása ringassa álomba.

A hálószoba hőmérséklete

Kutatók megállapították, hogy az álmatlanságban szenvedők testének belső, úgynevezett maghőmérséklete magasabb, mint azoké, akiknek nincs gondjuk az alvással. Az alvásszakértők szerint a szervezet el­alvás előtt 60-90 perccel kezd el hőt veszíteni. Ha rossz alvó, úgy segíthet szer­vezetének az ellazulásban, hogy viszonylag hűvösre – mondjuk 20-22 °C közé vagy még alacsonyabbra – állítja a hálószoba hőmérsékletét (ha a párja fázós, kérje meg, hogy húzzon melegebb pizsamát).

Ha megivott egy sört, egyen néhány egészséges falatot is!

Bármilyen fur­csán hangzik, a sör vércukorszint-csökkenést okozhat. Ha a lefekvést megelőző néhány órában akár csak egyetlen pohár bort vagy sört ivott, mérje meg a vér­cukorszintjét, és amennyiben az érték alacsony – és amúgy is szokott lefekvés előtt enni valamit -, kapjon be néhány falatot. Az alkohol megnehezíti a szerve­zet számára az alacsony vércukorszint korrigálását, de ha elfogyaszt pár darab extrudált kenyérkét valamilyen zöldséggel, akkor képes mérsékelni ezt a kedve­zőtlen hatást.

Lefekvés előtt két órával már ne igyon folyadékot!

Az éjszakai vizelési kény­szer elkerülése és így a zavartalan alvás érdekében az a legjobb, ha a lefekvést megelőző két órában már nem iszik semmit, így az éjszaka folyamán kevesebb vizelet gyűlik össze a húgyhólyagban.

Krónikus hátfájdalmak esetén ne sajnálja a pénzt minőségi matracra!

Ha fáradtan és összetörten ébred, lehet, hogy változtatnia kell a fekvőfelületen. Sokat számít a párna is, de először érdemes a testéhez jól illeszkedő matracot beszerezni, amely segíthet zavartalanul átaludni az éjszakát. Készüljön fel arra, hogy egy ilyen matrac nem olcsó mulatság. Ha a magas ár kizáró ok, keressen olyan, hagyományos matracot, amely viszonylag kemény, és jó alátámasztást nyújt a testnek.

Ha többnyire háton fekve alszik, használjon lapos párnát!

Ha túl magas a párna, akkor természetellenes lesz a testtartása, s ennek következtében a megfeszült izmok, komoly nyakfájást okozhatnak. Ha inkább az oldalán fekve szeret aludni, akkor a vastagabb párna jobban alátámasztja a nyakat, így nyugodtabb lesz az éjszakája.

Alvási apnoé

Ha a partnere azt állítja, hogy horkol, sőt néha mintha néha nem venne levegőt, lehetséges, hogy légzési apnoéja van. Ez olyan rendellenesség, amelynek következtében néhány másodpercre kimarad a légzés. Az alvási apnoé súlyosbíthat egyes, a cukorbetegséggel együtt járó állapotokat, például a magas vérnyomást vagy az impotenciát, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek koc­kázatát is növeli. Amennyiben egyedül alszik, s reggelente kimerülten ébred, ál­lítson be a hálószobába egy zajra bekapcsolódó hangrögzítő készüléket, hogy kizárhassa az alvási apnoét. Amennyiben az otthoni tapasztalatok alapján úgy gondolja, hogy alvás közben olykor kihagy a légzése, forduljon orvoshoz. Le­hetséges, hogy az orvos beutalja egy alváslaboratóriumba, ahol egy éjszakán keresztül műszerekkel figyelik meg az alvását. Amennyiben szükségesnek ítélik, folyamatos pozitív légúti nyomást (CPAP) biztosító levegőadagoló készüléket írnak fel. Ezt a maszkot elalvás előtt kell az orrához illesztenie, s általában megoldja a problémát.

Jótékony napfény

Az alváskutatók szerint a szervezet biológiai óráját főként a napfény (vagy egyéb erős fényforrás) szabályozza. Napsütés hatására a testben gátlódik az alvásra késztető melatonin nevű hormon termelődése; ebből az anyagból csak este keletkezik nagyobb mennyiség. Fia szinte állandóan a lakás­ban tartózkodik, és nem alszik jól, annak a szabadban a napfényen való tartóz­kodás hiánya lehet az egyik oka.

Koffeinmentes esték

A koffeinbevitel csökkentése vagy megszüntetése sokat segíthet az alvás minőségén. Tanulmányozza a különféle teák és üdítők címké­jét, és lefekvés előtt hat órával semmi olyat ne igyon, amiben koffein van.

Aranyszabály: Ellenőriztesse a lábfeje állapotát!

Az alsó végtagi amputációk megelőzésére különböző egyszerű eszközök állnak rendelkezésre, amelyek segítségével ellenőrizni lehet, hogy nem következett-e be a lábfejben érzéscsökkenés. Van olyan eszköz, amely meghatározott nyomást gyakorol a lábfejre, és azt kell megfigyelni, hogy a beteg érzékel-e nyomáscsökkentést valamilyen területen. Egy másik módszer hangvillával méri a vibráció érzékelését. Bonyolultabbak és drágábbak a hőérzetet vizsgáló eszközök.

Legfeljebb 30 perc szunyókálás

Fia napközben el-elbóbiskol, éjjel pedig nem alszik jól, könnyen lehet, hogy egyszerűen túl sokat szunyókál. Az alvás szakértői azt ajánlják, hogy a nappali szundikálások ne legyenek hosszabbak egy óránál, de ideális esetben csak 20-30 percig tartsanak, és legkésőbb délután 3-kor érje­nek véget.

Beszéljen az orvosával, ha levertnek érzi magát!

Az Amerikai Cukorbetegek Szövetségének egy jelentésében az áll, hogy a pácienseket fokozottan fenyegeti a depresszió, bár ennek okát egyelőre nem tudják. A depresszió megzavarhatja az alvást. Ha azt tapasztalja, hogy reggel korán ébred, s reményvesztettnek, le-vertnek érzi magát, beszéljen erről az orvosával. Lehetséges, hogy a depresszió elleni kezelés, amely lehet gyógyszeres, lehet pszichoterápiái vagy a kettő együtt, az alvás terén is javulást hoz.

Lefekvés előtt írja össze a másnapi teendőket!

Bizonyára előfordult már, hogy lefeküdt, és éppen elaludt volna, amikor hirtelen eszébe jutott egy befize­tetlen számla vagy hogy elfelejtett valami nagyon fontosat elintézni. Tartson jegyzettömböt az ágya mellett, hogy összeírhassa a másnapi teendőket vagy bármi egyebet, ami egész nap nem hagyta nyugodni, s így az agya is végre meg­pihenhet.

Mondja el az orvosnak, ha szúró fájdalmat érez a lábá­ban!

Ha éjszaka azért nem tud aludni, mert úgy érzi, mint­ha méhek csipkednék a lábfejét, kérdezze meg az orvostól, hogy ez nem a neuropátia (idegkárosodás) jele-e. Az állapo­tot gyakran „nyugtalan láb szindrómának” is nevezik. Egyes vényköteles gyógyszerek, például egyes antidepresszánsok és görcsoldók enyhíthetik ezt az alvást akadályozó rendellenes­séget, de az orvos javasolhat recept nélkül kapható fájdalom­csillapítókat, például acetilszalicilsav-, acetaminofen- vagy ibuprofentartalmú szert is. Egyesek úgy találják, hogy a rend­szeres gyaloglás vagy a rugalmas harisnya viselése is segít.

Paprikakrém.

A kapszaicint, azaz a paprika csípősséget adó anyagot tartalmazó krémek enyhülést hozhatnak azoknak, akiket idegkárosodás miatti lábfajdalom gyötör. Naponta három-négy alkalommal masszírozza bele a krémet a lábfej bőrébe. Ez eleinte meleg érzést kelt. Az idegi eredetű fájdalom néhány heti ke­zelés után valószínűleg elmúlik. A krémezés után azonnal kezet kell mosni, vagy használjon védőkesztyűt a szer felviteléhez, s ügyeljen arra, hogy ne kerüljön belőle az arcára. Ha pedig még tüzesebb kezelésre vágyik, kérje meg orvosát, hogy írjon fel nagyobb hatóanyagtartalmú kapszaicinkrémet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.