Alvás javítás

Benzodiazepinek (altató) hatásai

Szorongás megszűntésétől az altatókig

A szorongás érzését, az esetleg bekövetkező események miatti félelmet vagy balsejtelmet mindannyian ismerjük. Nem minden szorongás rossz, és bár ez az érzelem csak ritkán kellemes, tekintélyes pszichés hajtóerőt is jelenthet a pozitív változás eléréséhez.

A szorongás azonban nagyon gyötrelmes is lehet, és ahelyett, hogy az alkalmazkodást segítené, romboló, bénító erőt is képviselhet. Az emberek évezredek óta keresnek olyan szert, ami az aggodalmaktól megszabadít­hatja őket; a gyötrelmet csökkentő ismert gyógyszerek egyik legősibb és még ma is használt hatóanyaga az alkohol (később még tárgyaljuk ebben a fejezetben).

A rendkívüli szorongás biztonságos, speciális gyógyszere utáni kutatás a szintetikus gyógyszerek új csoportjának felfedezéséhez vezetett, a benzodiazepinekéhez (a név egyszerűen csak a kémiai struktúra leíró neve).

Altatók

Ezek lettek a gyógyszertörténelem legnépszerűbb szerei, és ma is a leg­közönségesebb altatók. Az 1960-as években e szerek első darabja, a klórdiazepoxid (Librium) került piacra, amit leghíresebb unokatestvérként a diazepám (Válium) követett. Azóta több mint háromezer benzodiazepin vegyületet szintetizáltak, körülbelül 120-at vizsgáltak biológiai aktivitá­sukat illetően, és világszerte mintegy 35 van klinikai alkalmazásban.

Eze­ket a szereket eredetileg a szorongás csökkentésére tervezték, és az alvást javító hatásuk egyszerűen csak mellékhatás volt. Hatékonyságuk, vi­szonylagos biztonságuk, alacsony előállítási költségük miatt a leggyak­rabban felírt gyógyszerek közé számítanak a nyugati világban.

Ezek a gyógyszerek általában sokkal biztonságosabbak az agyra gya­korolt hatásuk tekintetében, mint a barbiturátok, amelyeket felváltottak. Az újabb benzodiazepineknél a növekvő adagok nem okoznak olyan súlyos depressziós hatást az idegműködésre, mint a barbiturátok, vagyis az agyban levő gyógyszermennyiség növekedése nem lassítja tovább az agyat, az agyfunkciók nem romlanak.

Mennyire biztonságosak?

Minthogy a központi idegrendszert érő depresszáns hatás kómát válthat ki, sőt akár halált is okozhat, a túladagolás esetében a benzodiazepinek sokkal biztonságosabbnak számíta­nak, mint a barbiturátok. Csak ritkán fordul elő önmagában a benzodia­zepin végletes túladagolása.

Figyelem! Más drogokkal, például alkohollal együtt alkalmazva azonban a túladagolás halálos is lehet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.