Veszélyes vagy biztonságos

Az altatók mellékhatásai

Csak bekap egy tablettát, és már jön is az édes álom. Ha Önt állandóan vagy csak néha-néha álmatlanság gyötri, akkor tudja, hogy ez túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen – és sajnos rendszerint nem is az. Akik csak időnként vesznek be elalvást segítő szereket, azokat általában azok hozzásegíthetik egy kicsivel több alváshoz (a kulcsszó itt a kicsi), mások viszont úgy találják, hogy a mellékhatások rosszabbak, mint az álmatlanság.

Veszélyesek lehetnek az altatók?

IGEN Bár a mellékhatások többsége inkább csak bosszantó, nem pedig veszélyes.

Az altatók forgalmának alaku­lásából ítélve jóval többen vá­lasztják a tablettákat, mint a bárányszámlálást. Egyvalamit azonban nagyon fontos tudni: e gyógyszerek (vénykötelesek és vény nélkül kapható altatók) nem valók hosszú távú szedésre.

Az altatók általában bizton­ságosak.

„Szedésük leggyako­ribb velejárója a nappali ál­mosság vagy a másnaposság”

mondja dr. Kari Doghramji, a philadelphiai egyetemi kórház Jefferson Alvászavar Központ­jának igazgatója. „A tabletta bevétele utáni reggelen az em­berek álmosnak, bódultnak, szédülősnek és feledékenynek élezhetik magukat, s olykor némileg a hangulatuk is levert lehet. Más szóval, úgy érezheti, az agya fele még alszik, s a má­sik fele sem örül, hogy föl kel­lett ébrednie.

A rövid felezési idejű altatók (amelyek gyorsabban ürülnek ki a szervezetből) kisebb való­színűséggel okoznak gyógy­szermásnaposságot a követke­ző reggel, s ezekkel általában hamarabb sikerül elaludni. A rövid (három óránál rövi­debb) felezési idejű altatók közé tartozik a zolpidem és a zaleplon. Ezek azok számára a legmegfelelőbbek, akik nehe­zen tudnak elaludni, de azután már nem nagyon ébrednek föl. Mind közül a zaleplon felezési ideje a legrövidebb.

Elég ritkák azok a valóban bizarr mellékhatások, amelyek nagy sajtóvisszhangot kaptak. A zolpidem egyes felhasználói például állítólag olykor alva jártak, esetleg teleették magu­kat, vagy autót is vezettek, ám másnap reggel egyáltalán nem emlékeztek erre. Mások hallu-cinációkra panaszkodtak. Ha kerültek elő a triazolámot, a zaleplont és az egyéb tablettá­kat szedőktől is. Az e különös mellékhatásokat tapasztalok aránya 1 százaléknál is kisebb.

Valóban függőséget okoznak?

IGEN De csak lelki, nem pedig testi jellegű függőséget.

A klinikai vizsgálatok – ame­lyek többnyire bevallottan rö­vid távúak, s legföljebb néhány hónapos időtartamúak – azt mutatják, hogy az altatók álta­lában nem alakítanak ki fizikai függőséget, az alvást segítő gyógyszerek mindegyike kap­csán jelentkezhet azonban ún. visszacsapásos álmatlanság. Ez azt jelenti, hogy ha a gyógy­szert túl sok ideig szedi valaki folyamatosan, az abbahagyása után talán még nehezebben fog elaludni, mint előtte. Emiatt az emberek hajlamosak egyre újabb gyógyszerekkel és nö­vekvő adagokkal kísérletezni. Az állapot furcsa mód gyako­ribb a rövid felezési idejű alta­tókat szedők körében.

Az altatók valóban veszélyesebbek az idősek számára?

IGEN Az altatók sok változa­ta tartalmaz valamilyen benzo-diazepint, amely a központi idegrendszer működését gátol­ja. A gyenge, rossz egészségi állapotú személyek különösen érzékenyek lehetnek erre. Amíg azonban valaki nem ada­golja túl az altatókat, a légzés­leállás veszélye csak az idős vagy nagyon beteg, már eleve legyengült embereket fenyegeti a leginkább.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.