Alvás javítás

El- és átalvási zavarok: horkolás okai (ábrával)

Az alvászavarok közül messze a leggyakoribbak az el- és átalvási zava­rok. Óvatos becslések szerint a magyar lakosság 10-20 százaléka szen­ved krónikus álmatlanságtól. Az érintettek között különösen sok a több műszakban dolgozó felnőtt, illetve az idős ember és a gyermek.

Az érintettek nehezen alszanak el, éjszaka többször fölébrednek, vagy reggel túl korán kelnek. Ennek következtében napközben kialvat­lanok, fáradtak és idegesek.

Az álmatlanság akkor tekintendő súlyosnak és kezelendőnek, ha valaki hetente legalább négy éjszaka felébred álmából, és több mint 30 percig nem tud újból elaludni, valamint panasza legalább egy hónapja fennáll.

Horkolás, alvási apnoe

Éjszakánként sajnos nem minden hálószoba a csend és a nyugalom színtere. Sokak életét keseríti meg a horkolás, amelynek hangereje körülbelül 20 és 80 decibel – azaz az őszi falevelek susogásának, illetve egy hangos teherautó dübörgésének hangereje – között változhat. A 40 decibel fölötti hangerejű horkolás már megzavarja a hálótárs éjsza­kai nyugalmát.

Horkolás oka

Az érintettek többnyire nem észle­lik saját horkolásukat, ami enyhe vagy időszakos horkolás esetén nem is baj. A tartós horkolás azonban jelentősen befolyásolja a mélyalvás fázisait. Ez a jelenség ráadásul nemcsak az éjszakai regenerációt zavarja meg, sok horkoló­nál rövid légzéskimaradások is elő­fordulnak. Ha ezek 10 másodpercnéltovább tartanak, alvási apnoéról beszélünk, ami komoly, kezelést igénylő alvászavar, és nem szabad félvállról venni.

Az ismételten elő­forduló, hosszabb légzésszünetek során idegsejtek pusztulnak el, mivel ilyenkor a szervezet – elsősorban az agy – nem kap elegendő oxigént. A következmények ahhoz hasonlóak, mintha valaki minden éjjel holt­részegre inná le magát. Hosszú távon az értelmi képességek is jelentő­sen károsodhatnak.

Az oxigénhiány következtében az érintettek légszomjra és szívclobo-gásra ébrecinek, amire másnap reggel gyakran nem is emlékeznek. Nap­közben örökké fáradtak, nem képesek összpontosítani, idegesek, izga­tottak és csökken testi és szellemi teljesítőképességük.

A horkolás okai

Átlagosan minden második férfi és minden negyedik nő horkol. Mind­máig nem sikerült kideríteni, hogy a férfiakat miért érinti jobban ez a probléma. Az alváskutatók azt gyanítják, hogy ebben a nemi hormo­nok is szerepet játszhatnak, de hogy pontosan melyik, azt nem lehet tudni. Elképzelhető, hogy a férfiak horkolásának hátterében genetikai adottság áll.

A légutakat nappal mintegy húsz különböző izom tartja szabadon. Éjszaka ezek némelyike elernyed, ezért az érintetteknél a légutak kissé beszűkülnek. Ennek hatására automatikusan erősebben szívják be a levegőt, hogy tüdejük ekkor is ugyanannyi oxigénhez jusson, mint nap­közben. A lágy szájpad izomzata is elernyed, ezért a nagy erővel kiáram­ló levegő rezgésbe hozza. így keletkezik a horkolás jellegzetes hangja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.