Alvás javítás

Az alvászavarok ördögi köre

Szerencsére az alvással kapcsolatos problémák többsége átmeneti és viszonylag hamar rendeződik. Olykor azonban alvászavarhoz vezethetnek. Az alábbiakban a folyamat hátterében álló ördögi körről olvashatunk.

Könnyű megmagyarázni, hogy miért alszunk rosszul, ha rengeteg, a megszokottól eltérő benyomás ér bennünket új munkahelyünkön, kis­babánk születik vagy felbomlik a párkapcsolatunk. A probléma általában magától megszűnik, amikor hozzászokunk a megváltozott körülmények­hez.

De mi a helyzet akkor, ha az alvással kapcsolatos gondok okai nem ennyire egyértelműek?

Az alvászavarok sokszor csak akkor válnak nyilvánvalóvá, amikor a kiváltó ok már régóta nem is áll fönn. Gyakran előfordul, hogy valakinek nehéz időszak köszönt be az életében, ami miatt éjjelente nyugtalanul hánykolódik és kínzó gondolatok gyötrik. Aztán a problémás élethelyzet megoldódik, az érintett megnyugszik, esténként ellazult állapotban tér nyűg óvóra, mégsem jön álom a szemére vagy nyugtalanul alszik. Ennek vajon mi lehet az oka?

Aztán vannak olyan betegségek, amelyek napközben talán nem is okoznak panasz!

Éjszaka azonban az alvást zavaró tünetekkel jelentkez­nek. A légúti betegségben, például asztmában szenvedők gyakorta tapasztalják, hogy légzési nehézségeik éjjelente súlyosbocinak, ami aztán az alvásukat is zavarja. A szívelégtelenségben szenvedők gyakran szorító mellkasi fájdalomra riadnak fel álmukból.

Ennek többek között az az oka, hogy napközben víz gyülemlik föl a lábukban, ami éjjel, fekvő hely­zetben a vénás áramlással visszajut a szívbe. Ennek hatására a meg­gyöngült szívizom a kelleténél jobban kitágul, és szorító szívtáji vagy mellkasi fájdalom jelentkezik.

Az alvászavarok okai és tünetei gyakran ördögi kört alkotnak, amint az az alábbi ábrán is látható:

Alvászavar oka

A zavar a kör bármely pontjáról elindulva kialakulhat

A nem megfelelő alvási szokások például gyakran vezetnek fáradtsághoz és a teljesítőképesség csökkenéséhez. Akinek romlik a teljesítőképessége, az feszülten reagál a mindennapok kihívásaira, és könnyen ingerültté, idegessé, haragossá válik. Az ilyen feszültségek talaján ébredő negatív gondolatok azután akadályozhatják az elalvást. Az érintett ébren hánykolódik, ezáltal tovább romlik alvásának minő­sége, teljesítőképessége pedig nem tud helyreállni.

Mit mond a beteg!

Gizella (64 éves, nyugdíjas):

Az utóbbi hetekben rosszul aludtam. Éjjel a szokásosnál egy-két alkalom­mal többször kellett kimennem vécére, és utána nem tudtam visszaaludni. Ahhoz, hogy levegőt kapjak, három párnát kellett a fejem alá raknom. Amikor végre elaludtam, ismét felriadtam, és fel kellett ülnöm. Arra gondol­tam, hogy altatót kellene szednem, és ezt megemlítettem az unokaöcsém­nek, aki betegápoló. Azt mondta, lehet, hogy a szívem miatt nem alszom jól, és sürgősen keressem föl a háziorvosomat. És valóban, kiderült, hogy szív­elégtelenségem van. Amióta megkaptam a megfelelő gyógyszereket, jobban érzem magam és megint jól alszom.

Ha valaki belekeveredik az alvászavarok ördögi körébe, előbb-utóbb komoly negatív következményekkel kell hogy számoljon. Ezek lehetnek mind a testi egészséget érintő problémák (legyengült immunrendszer, emésztési zavarok vagy szív- és érrendszeri betegségek), mind pedig pszichés jellegűek (depresszió). Sokan orvosságok segítségével próbál­nak kitörni ebből a körből.

Ezekkel azonban óvatosan kell bánni! Fontos tisztában lenni azzal, hogy a gyógyszerek nem szüntetik meg a kiváltó okokat. Sőt éppen ellenkezőleg: az altatók nyakló nélküli szedése hamar függőséghez vezethet, ami újabb komoly gondot jelent az érintett számára.

Ahhoz, hogy újra jól aludhassunk, meg kell szakítani az ördögi kört. Ebben segíthetnek az előző nagy fejezetben felvázolt életmódbeli vál­toztatások, hiszen az alvászavarok hátterében sokszor rossz szokások állnak. Amennyiben az egyszerű praktikák nem vezetnek eredményre, orvoshoz kell fordulni. A szakember először is felállítja a pontos diagnó­zist, ami nem mindig egyszerű, mivel az alvászavarok igencsak sok­félék lehetnek. Az következő cikkekben megismerkedhetünk a leggyakoribb problémákkal.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.