Hátfájás

Viseljünk praktikus cipőt, mely csökkenti a hát fájdalmait!

Lehet, hogy olvasóm megütközik az alábbiakon, de vannak, akiknek a divat a mindenük. Ám én elmulasztanám a kötelességemet, ha elhallgat­nám, hogy olyan cipőt kellene hordani, amely­nek viselése nem okoz előbb vagy utóbb hátfá­jást.

Pronatio

Ez a neve a lábfej természetes, befelé forduló mozgásának, miközben a lábboltozat ellapul já­rás közben. Mindez a sarok földet érésekor, és a lábujjak fölemelkedésekor történik. Természetes lökésgátló mechanizmus ez, habár nem 100 szá­zalékosan hatékony, ezért járáskor az „ütközés” energiájának egy része eléri a lábon és a meden­cén át a hátgerincet is. A nem elégséges, de a túlzott pronatio is okoz­hat problémákat.

Az első esetben nem eléggé fordul befelé a láb­fej, és nem fogja föl hatásosan az ütközést. Az ilyen személyeknek általában magas a lábboltozatuk, amitől megfájdulhat a térdük, valamint a keresztcsontjuk, tehát rugalmas, jól kipárnázott cipőre van szükségük.

A túlzott pronatiónál a kelleténél erősebb a befelé forduló mozgás, és a talp minden lépésnél ellapul, ami megerőlteti az altestet, és állandó ke­resztcsonti fájdalmat okozhat. Az ilyen szemé­lyek lábboltozata lapos, és valamilyen betétet kell használniuk a cipőjükben. A lúdtalpbetét ellen­súlyozhatja a túlzott pronatiót.

Kérjünk segítséget, ha cipőt választunk!

Ez nagyon okos dolog; megéri olyan boltba men­nünk, ahol olyasvalaki szolgál ki, aki ért ahhoz, hogyan kell a cipőt a lábra igazítani. Lehet, hogy többet kell fizetni érte, de megéri a befektetés. Megfelelő nagyságú cipő kell mindkét lábra, amelyekben kellő (de nem túl sok) hely marad a lábujjaknak, alátámasztja a lábboltozatot, for­mája pedig követi a lábfejét. Sose hordjuk mások cipőjét! Az előző gazdája valószínűleg már kitaposta magának, ezért befo­lyásolja a járásunkat.

Sarok

Lábunknak ez a része különösen fontos a he­lyes testtartás és járás szempontjából. Lehet, hogy a magas sarkú cipő elegáns, formásabbá teszi a vádunkat, viszont eltorzítja a testtartást, és kimondottan hajlamossá tesz a hátfájásra. A jó cipősarok mérete 2,5 cm, vagy ennél ke­vesebb.

Azok, akik magas sarkú (minden 2,5 cm-nél magasabb sarkú) cipőt akarnak viselni, okosan teszik, ha azt különleges alkalmakra tartogatják, például, ha elmennek hazulról. A magas sarkú lábbeliket lehetőleg kerüljük, főleg, ha sokat kell gyalogolnunk.

Ha hosszabb sétára indulunk, pl. betonúton, a legideálisabb, ha ún. ergonomikus talpú (a láb­boltozatot megtámasztó) és lapos sarkú cipőt hú­zunk. Túrázáshoz, nehéz terephez speciális ed­zőcipőt vagy bakancsot használjunk.

A negatív sarok

Egyes hátspecialisták negatív sarkú lábbelit java­solnak. Negatív sarkúnak nevezik azt a cipőt, amelyben a lábujjak általában 3,7 fokkal maga­sabban helyezkednek el a sarokhoz képest. Ez másképp osztja el a testsúlyt a sarok fölött, és megváltoztatja a testtartást. Némi alkalmazkodás szükséges, hogy megszokhassuk a viselését: néhány napig kissé ké­nyelmetlenül érezhetjük magunkat benne, de úgy tűnik, hogy amint ez az idő elmúlik, a cipő hasznos segítségünkre válik.

Látogassunk el ortopéd szakorvoshoz!

Ha úgy gondoljuk, hogy probléma van a lá­bunkkal, bölcs dolog szakorvoshoz fordulni. Ha nem találjuk tökéletesnek a pronatiónkat, a szak­ember megvizsgál, és megfelelő lábbelit, segéd­eszközt javasol vagy lábbetét használatát írja elő, illetve el is készíttetheti ezeket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.