Alvás javítás

Forgolódás egész éjjel? Mi lehet az ok?

Az éjszakai alvásnak alapvető része egy bizonyos mennyiségű mozgás. Ha például egyik oldalunkról a másikra fordulunk, kinyújtózunk, majd újra behajlítjuk karunkat, lábunkat, ha megigazgatjuk a takarónkat meg a párnánkat, az mind természetes, sőt szükséges mozgás. Az ilyen típusú mozdulatok éjjelente tizenöt-húsz percenként fordulnak elő, többnyire a mélyalvás vagy a REM szakasz vége felé, amikor az alvás felületesebb, és belépünk a szürkületi zónába, avagy felszínes alvásba.

Jegyezzük meg! Ezek a mozgá­sok általában nem olyan erőteljesek, hogy ébredést okoznának, így hát reggelre nincs tudomásunk róluk, még akkor sem, ha az egész éjszaka fo­lyamán tartanak.

Éjszakai forgolódás élettani szerepe

Ez a fészkelődés, forgolódás akadályozza meg, hogy a bőr a huzamo­sabb ideig tartó mozdulatlanság és nyomás miatt leépüljön. Ez a mozgás segít fenntartani a testhőmérsékletet is (a takaró megigazgatásával, illet­ve a láb megfelelő helyzetének megtalálásával), és megvédi a szerveze­tünket a huzamosabb mozdulatlanság ártalmaitól.

Ilyen egyszerű módon, a rendszeres helyzetváltoztatással szabadulunk meg olyan problémáktól, mint például a közvetlen nyomás miatt a felszíni idegeket érő károsodás, a rossz keringés miatt bekövetkező helyi vértolulás, amit a vér áramlásá­nak gátlása vált ki, valamint a huzamosabb ideig tartó nyújtás hatására az inakban és szalagokban bekövetkező károsodás

Ha a tökéletes alvást akarjuk leírni, olyan kifejezéseket használunk pél­dául, hogy „alszik, mint a bunda vagy mint egy darab fa”, s azt értjük alatta, hogy zavartalanul, mélyen alszik valaki. Valójában azonban, ha va­laki úgy alszik, mint egy darab fa – azaz teljesen mozdulatlanul, a kör­nyezetre semmivel sem reagálva -, az tragikus következményekkel jár­hat. Képzelje csak el, hogy a bal oldalán fekve aludt el, karja és keze a mellkasa alá szorult, és valóban úgy alszik mintegy hét és fél órát, mint egy darab fa, a szó szoros értelmében meg sem moccan egész idő alatt.

Ébredéskor…

Ébredéskor a keze és a karja igen fájdalmas lenne attól, hogy egész éj­jel meg sem mozdította, hanem görcsösen, mereven tartotta. Egész éjsza­ka pumpálta a szervezet az artériás vért a kezébe és a karjába, de a mell­kas súlya, nyomása akadályozta a vénás vér ürülését a végtagból, így az egész kar, de különösen az ujjak bedagadtak volna.

A matraccal érintke­ző bőrfelületre nehezedő nyomás elegendő lett volna ahhoz, hogy megszüntesse ezeknek a területeknek a vérellátását, így számos nagy véraláfutásos terület éktelenkedne a bőrén – sőt esetleg kifekélyesedett részek is akadnának, s lemenne a bőr is azokon a helyeken, ahol a bőr közvetle­nül a matraccal érintkezett.

A kar idegei is károsodhattak, és esetleg arra ébredne, hogy nem képes mozgatni a kezét, vagy netán valami furcsa, csiklandós érzést, zsibbadást tapasztalna, amit a felszín felé haladó ide­gekre gyakorolt helyi nyomás váltott ki (amit a test súlya váltott ki), mint­hogy ezeket az idegeket nem védi izom vagy más „párna”.

Az éjszaka során tehát igenis szükség van némi forgolódásra, mocorgásra, mert ez alapvető és védő tényezője az alvásnak.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.