Alvás javítás

Alvás és táplálkozás – Mit együnk, hogy jól aludjunk?

Táplálkozási szokásaink jelentősen befolyásolják alvásunk minőségét. Az alábbiakban összefoglaljuk, mely ételek és italok hatnak kedvezően éjszakai nyugalmunkra.

Vacsorára egy sajtos pizza a tévéhíradó előtt ülve, hozzá sör vagy energiaital, aztán desszertnek egy fagyi tejszínhabbal, esetleg egy presszókávé. Sok elfoglalt üzletember vagy egyedül élő fiatal esti menüje néz ki hasonlóképpen. Nem csoda, ha ezek után nem alszanak jól.

Az alapszabály: este csak könnyű ételeket fogyasszunk, és 16 óra után már ne igyunk élénkítő hatású italokat.

Esti italok

Délután négy óra után már ne igyunk koffein- vagy guaranin- (dél-ame­rikai bogyós növényből származó, élénkítő hatású vegyület) tartalmú italokat. Tilos tehát a kávé, a kóla és az energiaitalok fogyasztása. Késő délután inkább igyunk vizet, hígított gyümölcslevet vagy gyümölcsteát (fekete- és zöld tea sem ajánlott). Inni természetesen lehet, sőt kell, hiszen a szervezetnek naponta legalább 1,5-2 liter folya­dékra van szüksége, intenzív sportolás esetén pedig még többre.

Az a legideálisabb, ha este olyan gyógynövény­teákat fogyasztunk, amelyek nyugtató, alvást elősegítő hatóanyagokat tartalmaznak.

GyógynövényHatásTea adagolása
macskagyökérnyugtat, altatidegesség, nyugtalanság esetén na­ponta többször egy csésze, alvászavar esetén lefekvés előtt egy csésze
komlónyugtat, altatdélután és lefekvés előtt egy-egy csésze
orbáncfűnyugtat, segíti az elalvást és az átal-vást, kedélyjavító (különösen ajánlott depressziós hangulat esetén)napi 2-3 csésze, az utolsó lefekvés előtt
kamillanyugtat, görcsoldó hatású (különösen ajánlott ideges gyomorpanaszok vagy irritábilis bél szindróma esetén)napi 3-4 csésze, az utolsó lefekvés előtt
levendulanyugat, segíti az elalvást és az átal-vást, kedélyjavítólefekvés előtt 1 -2 csésze
hársfavirágnyugtat, görcsoldó hatású, irritáció-csökkentő (nem ajánlott erősen izzadó egyéneknek, mert fokozza a verejtékezést)délben és este l-l csésze
citromfűnyugtat, segíti az elalvást, szélhajtónapi 3 csésze, lehetőleg étkezések után
golgotavirágnyugtat, segíti az elalvást és az átal-vást, meghosszabbítja az alvásidőt (különösen ajánlott ideges nyugtalan­ság esetén)napi 2-3 csésze, az utolsó lehetőleg más nyugtató hatású teával vegyesen
borsmentanyugat, görcsoldó hatású, szél hajtó (különösen ajánlott ideges gyomor­panaszok és irritábilis bél szindróma esetén)napi 1 -3 csésze, az utolsó lefekvés előtt
ibolyalevélnyugtat, altat, görcs- és szorongásoldó hatásúnapi 2 csésze (reggel és este)

A gyógynövényteák elkészítése

A gyógynövényteákat általában forrázással készítjük el: a felaprított, szárított növényi részeket leöntjük forrásban lévő vízzel, majd egy ideig lefedve állni hagyjuk. Azért kell lefedni, hogy megakadályozzuk az illó­olajok elpárolgását. Legjobb, ha az elkészítéshez porcelán- vagy kerá­miakannát használunk. A forrázatot a megfelelő idő eltelte után leszűr­jük, és máris ihatjuk a teát. Ez az elkészítési mód leginkább gyógynövénylevelek, -virágok, illetve -magok esetében ajánlott.

Egy csészére 1-2 teáskanálnyi (5-10 gramm) szárított növényi részt és 2 deciliter vizet számítsunk. Ha friss gyógynövényt használunk a teá­hoz, 1-2 maroknyi levelet vagy virágot kell leforrázni 2 deciliter vízzel.

Gyógynövénykeverékek esetében szintén 1-2 teáskanálnyit kell lefor­rázni 2 deciliter vízzel. A teát melegen igyuk meg, apránként kortyolva, lehetőleg nyugodt körülmények között. Közben lélegezzük be az italból párolgó jótékony hatású gőzöket.

Vásárlás, tárolás, felhasználás

A gyógynövényeket gyógyszertár­ban, gyógynövény- vagy bioboltban vásároljuk. Ügyeljünk arra, hogy biogazdálkodásból származzanak. Termé­szetesen magunk is gyűjthetünk vagy termeszthetünk gyógynövényeket. A szárított gyógynövényeket hűvös száraz, sötét helyen tároljuk!

El- és átalvást segítő tea /1.

Hozzávalók: Szárított citromfűlevél, komlótoboz és macskagyökér egy-egy arányú keveréke.

Elkészítés: 2 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le 2 deciliter vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Mézzel édesíthetjük.

Adagolás: Lefekvés előtt 1 csésze, vagy nyugtalanság, idegesség esetén napi 3 csésze, lassan elkortyolva.

El- és átalvást segítő tea / 2.

Hozzávalók: Kétféleképpen lehet elkészíteni. A fenti citromfűlevél, komlótoboz és macskagyökér alapkeverékhez adhatunk szagos mügét és kakukkfüvet, vagy narancsvirágot és fodormentát. A választott gyógynövényekből l-l teáskanálnyit adjunk a keverékhez.

Elkészítés: A keverékből 1-2 teáskanálnyit öntsünk fel 2,5 deciliter hideg vízzel, forraljuk fel, majd a tűzhelyről levéve és lefedve hagyjuk állni 10-15 percig .

Adagolás: Lefekvés előtt, lehetőleg édesítés nélkül, lassan elkortyolva. Tipp: Gyerekeknek jobban ízlik ez a tea, ha a hozzá használt víz felét tejjel helyettesítjük.

El- és átalvást segítő tea / 3.

Hozzávalók: 10-10 gramm (2-2 teáskanálnyi) szárított macskagyökér­ből, borsmentából és márciusi ibolyából álló keverékhez adjunk 15-15 gramm (3-3 teáskanálnyi) szárított cickafarkat és vidrafüvet.

Elkészítés: 2 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le 2 deciliter vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. A kihűlt forrázatból keverjünk 1 evőkanálnyit egy csésze langyos vízhez.

Adagolás: Lefekvés előtt kortyolgassunk el egy csészényi hígított főzetet.

Elalvást segítő tea

Hozzávalók: 1 evőkanál macskagyö­kér, 2,5-2,5 evőkanál kamilla, cickafark és permetezőszermentes narancslevél, 1,5 evőkanál kakukkfű.

Elkészítés: A macskagyökér kivételé­vel keverjük össze a szárított gyógynö­vényeket, és a keveréket tegyük félre. Körülbelül 8 órával lefekvés előtt önt­sünk 2 deciliter hideg vizet Vz-l evő­kanál macskagyökérre, és lefedve hagyjuk állni. Este 2,5 deciliter vízzel forrázzunk le 1 evőkanálnyit a félretett gyógynövénykeverékből (kamilla, cic­kafark, narancslevél, kakukkfű), hagy­juk 10 percig állni, majd szűrjük le. Szűrjük le a hideg macskagyökér-áza-lékot is, és keverjük össze a két teát.

Adagolás: Lefekvés előtt fél órával 1 csészényi, kortyonként elfogyasztva.

Nyugtató tea

Hozzávalók: 20-20 gramm (2-2 evőkanál) macskagyökér, orbáncfű, tavaszi kankalin és levendula keveréke.

Elkészítés: 1 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le 2 deciliter vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Adagolás: Elalvás előtt, kortyonként elfogyasztva.

Mit együnk, hogy jól aludjunk?

Köztudott, hogy evési szokásaink szoros összefüggést mutatnak egész­ségünkkel. Ugyanígy befolyásolják alvásunk minőségét is. Utóbbira leg­inkább az esti étkezések időpontja és összetétele van hatással.

A zavartalan alvás érclekében tartsuk be a következő egyszerű sza­bályt: minél később étkezünk, annál könnyebb ételeket fogyasszunk. Ha nem így teszünk, a szervezetnek lefekvés előtt nincs elegendő ideje az ételek megemésztéséhez, az aktív gyomorműködés sokáig nem enged elaludni bennünket. A vacsorát legjobb, ha lefekvés előtt 2-3 órával fogyasztjuk el. Az esti étkezés ne legyen túl kiadós, ele ne is maradjunk éhesek. Módjával szinte bármilyen ételt fogyasztha­tunk, de mindenképpen könnyű fogások formájában.

Ne együnk túl sokat!

A második szabály arra vonatkozik, összesen mennyit együnk naponta. A válasz: csak annyit, amennyire ténylegesen szükségünk van. Ha rend­szeresen több energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, nem­csak hízni fogunk, hanem az emésztésünket is megterheljük, és nem engedjük regenerálódni az anyagcserénket. Mindezek következménye­képpen alvászavarok is felléphetnek. Napi energiaszükségletünk aktivi­tásunktól függ. Az alábbi táblázat átlagos értékeket mutat be, irányadó jelleggel. Aki fizikai munkát végez vagy sokat sportol, annak több ener­giára van szüksége, mint annak, aki kevésbé aktív.

Alvást segítő élelmiszerek

Alvásunk minőségét azáltal is javíthatjuk, hogy kifejezetten olyan élel­miszereket fogyasztunk, amelyek – valamely összetevőjük révén – segí­tik a pihenést. Sok élelmiszer tartalmaz triptofánt, ami a fehérjék egyik építőköve, és serkenti a melatonin nevű alváshormon termelődését. A mangán és a B-vitaminok nyugtató hatásúak.

Csokoládé a kispárnán

A szállodákban gyakran fogadja a vendégeket kispárnára kikészített apró csokiszelet. Ez nem csupán kedves gesztus. A csokoládénak magas a triptofántartalma, s ez az aminosav közvetlen alvásjavító hatással bír. Viszont a csokoládé gyakran tartalmaz élénkítő hatású koffeint is, ezért ne fogyasszunk belőle nagyobb mennyiséget lefekvés előtt. Az előző oldalakon ismertetett gyógynövényteákon kívül segíthet az elalvásban □ 1 szem gyümölcsbonbon,

  • 1 kis csésze (1-1,5 deciliter) meleg kakaó,
  • 1 kis csésze meleg tej egy teáskanál mézzel,
  • 1 csésze meleg csipkebogyótea 1 teáskanál mézzel vagy juhar­sziruppal,
  • 1 szem vajas keksz,
  • 1 szem édes szilva,
  • egy fél érett, édes körte, □ egy fél érett banán,
  • 2-3 édes szőlőszem,
  • 4-6 szem mazsola.

Mindegy, hogy mi adja az édes ízt – répa-, szőlő- vagy gyümölcscu­kor, méz vagy valamilyen szirup -, a lényeg az, hogy az altató falatkának édesnek kell lennie. A kis mennyiségű cukor ugyanis gyorsan, de nem túl nagy mértékben megemeli a vércukorszintet. Ezzel a kis energia­többlettel gyakran könnyebb az átmenet az ébrenlétből az alvásba. Ahogy a kissé megemelkedett vércukorszint újra süllyedni kezel, vele mi is álomba merülünk, vagyis könnyebben alszunk el. Azért miután bekap­tuk az altató falatkát, ne feledkezzünk meg a fogmosásról se!

Ha elalvás előtt iszunk egy kis tejet, az a csontoknak is jót tesz: véd a csontritkulástól.

Kutatás: egy vizsgálatban 85 résztvevő (53 és 65 év közötti nő) két héten át 1 pohár (1,75 deciliter) savanyított tejterméket – kefirt vagy írót – fogyasztott el esténként. A megfigyeltek csontsűrűségében pozitív változásokat mutattak ki, ami a tej kalciumtartalmának köszönhető.

Végül: Az ellazító fürdő is segíthet az elalvásban!

Ha esténként meleg láb- vagy kádfürdőt ve­szünk, az ellazít és segít elaludni. A fürdővízbe tegyünk szárított citromfűleveleket levendu­lát, komlótobozokat, fenyőtűket, szalmavirá­got, hársfavirágot és cickafarkat, mindegyik­ből 1-1,5 csészével. Ha nem szeretnénk, hogy a gyógynövények a vízben úszkáljanak, tegyük őket géz- vagy muszlinzsákba, és azt dobjuk a fürdővízbe. Ez esetben a növényi részeket ne zsúfoljuk össze túlságosan! Ha kell, hasz­náljunk inkább több kis zsákot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.