Alvás javítás

Ön több műszakos munkát végez? Íme néhány tipp, hogy jobban kialudhassa magát!

A több műszakos munka nagymértékben megzavarja az alvás-ébrenlét ritmust. Az alábbi tanácsok segítenek abban, hogy az érintettek ennek ellenére képesek legye­nek kipihenni magukat.

Aki több műszakban dolgozik, gyakran akkor megy haza, amikor mások munkába indulnak, és olyankor indul el, amikor a többiek hazatérnek. A munkaidő állandó változása – hol reggel, hol délután, hol este kell szolgálatba állni – megzavarja a belső óra működését és ezzel a biorit­must.

Az eredmény: kevesebb alvás és testi-lelki kimerültség. A több műszakban dolgozók bizonyítottan gyakrabban és súlyosabban beteg­szenek meg, mint az átlagos napirend szerint élők.

Éjszakai műszak

Az éjszakai munka az, ami a legjobban megzavarja a belső óra működé­sét. Sokan azt állítják, hogy 2-3 nap alatt hozzá lehet szokni a „fordított” napirendhez, a kutatások azonban ennek ellenkezőjét igazolták. A testhőmérséklet, a pulzus, a vérnyomás, a bőrfeszültség és a szemmozgások megfigyelése azt mutatja, hogy a szervezet hosszabb idő után sem képes hozzászokni a változó alvásidőkhöz. Természetesen vannak, akik könnyebben alkalmazkodnak, de az érintetteknek mindenképpen hasznos megfogadniuk az alábbi tanácsokat.

Tanácsok több műszakban dolgozóknak

A kollégákkal és a munkaadóval együttműködve érdemes olyan munka­rendet kialakítani, amelyben a műszakok időben előrefelé rotálódnak, azaz mindenkinek először a délelőtti, majd a délutáni, és a ciklus végén az éjszakai műszakban kell dolgoznia.

Ehhez a sorrendhez a szervezet könnyebben tud alkalmazkodni. Ezenkívül a gyakrabban váltakozó műszakok előnyösebbek, vagyis egészségesebb, ha 3-5 naponként válto­zik a műszakbeosztás, mint ha csak hetente cserélnének a kollégák.

Az alvással kapcsolatban pedig mindenekelőtt az alábbiakat érdemes megszívlelni:

  • A hálószoba ne legyen túl meleg, és amennyire lehet, legyen sötét és zajmentes.
  • A nappali zajok kizárá­sára használhatunk füldugót is.
  • Az éjszakai műszak után jobb, ha két részletben alszunk: reggel, a munkából hazatérve négy órát, majd délután még 2-3 órát. Ez álta­lában könnyebben sikerül és haté­konyabb is, mintha egyvégtében akarnánk 6-8 órát aludni.
  • Lefekvés előtt ne együnk túl sokat vagy túl nehéz ételeket, de ne is feküdjünk le evés nélkül. Az üres gyomor rossz hatással lehet az alvás minőségére.
  • Lefekvés előtt 4 órával már semmi  esetre se fogyasszunk koffein tartalmú italokat. Az éjszakai műszakban dolgozók a hajnali órákban gyakran kávéval igyekeznek ébren tartani magukat, ám emiatt, amikor hazaérnek, nem tudnak elaludni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.