Alvás javítás

Jó tanácsok az altatók használatához!

Íme, néhány jó tanács:

  • Próbáljon ki előbb minden más lehetséges módszert! A legtöbb alvási probléma nem igényel gyógyszeres kezelést, lehet, hogy elég csak megérteni ennek a természetes jelenségnek a folyamatát és részleteit. Sokszor az alvási probléma valami hirtelen, váratlan napközbeni válto­zásnak az eredménye – lehet ez egy új munkahely, egy közelgő ese­mény, egy kellemetlen veszekedés -, és nincs szükség gyógyszerre, csak némi időre. Sokkal célzottabb és kevésbé bonyolult, ha odafigye­lünk olyan dolgokra, mint a helyes alváshigiénia, a megfelelő lazítás, a biofeedback, a helyes fizikai és szellemi környezet és az élettel szem­ben támasztott mértékletes elvárások.
  • Alkohol, kávé. Vizsgálja meg gondosan, hogy mennyi alkoholt, mennyi kávét fo­gyaszt, mert ezek okozhatnak alvásproblémákat, vagy súlyosbíthatják a már meglevőt.
  • Az erős horkolás, a légzésmegállás vagy a krónikus tüdőbetegségek esetén az altató vagy az alkohol súlyosbíthatja a helyzetet. Feltétlenül ki kell kérni az orvos tanácsát.
  • Betegség. Végig kell gondolnia, hogy nincs-e valami olyan orvosi problémája, ami nem hagyja elaludni, vagy ami miatt korábban felébred álmából.

Az alvászavar az azt kiváltó ok kezelését igényli – például az ízületi gyulladás esetén a fájdalomcsillapítást – nem pedig altatótablettát. Nézze át az orvosával együtt, hogy milyen gyógyszereket szed, nincs-e köztük olyan, ami az éberséget fokozza.

Legenyhébb módszerrel kezdje

Ha semmiképpen nem tud az alváson javítani gyógyszer nélkül, a lehe­tő legenyhébb gyógyszerrel kezdje a terápiát, gyógyteával vagy a triptofánokkal. Ezeknek a szereknek a hatása csak néhány éjszaka után mutatkozik teljes mértékben, ne csüggedjen hát. Ha ezek az egyszerű gyógyszerek nem hatnak, akkor szükségessé vál­hat valami erősebb szer – esetleg az antihisztaminok. Nem tanácsos az altatót hosszabb ideig szedni. Sokaknak teljesen természetes, ha egy­szer-egyszer rosszul alszanak, s úgy vélik, egy kis délutáni szundikálás helyrebillentheti az egyensúlyt.

Ha nincs javulás

Ha az enyhébb altatópirulák nem hoznak javulást, orvoshoz kell for­dulni, hogy ki lehessen deríteni a kiváltó okot. A receptköteles altatók rövid távú kezelésre alkalmasak, nem szabad őket egyhuzamban egy hónapnál hosszabb ideig használni.

Amikor hozzászokik a szervezet…

A gyógy­szerhez gyorsan hozzászokik a szervezet, ami azt jelenti, hogy hama­rosan elmúlik az áhított hatás – a visszacsapás jelensége miatt lehetet­lenné válik a gyógyszer abbahagyása (ha hosszabb használat után von­ják meg valakitől a gyógyszert, az súlyosbítja az álmatlanságot, ami az­tán állandósítja a gyógyszer használatát).

Ezeket a gyógyszereket nem szabad az alvási higiénia helyett alkalmazni, csak akkor, ha az alvási higiénia, a testmozgás, az étrend, az alkohol- és a kávéfogyasztás és a relaxációs terápia nem elegendő az alvás javítására. Sohasem szabad másféle nyugtatót vagy idegcsillapítót szedni az alta­tóval egyidejűleg, sőt más olyan gyógyszerrel sem, amelynek nyugta­tó mellékhatása lehet. Fatális túladagolást okozhat az altató és az alko­hol együttes hatása.

Figyeljen gondosan, hogy milyen mellékhatást okoz az ön altatója

Tartsa különösen szem előtt a kedélyállapot, a gondolkodás és a szemé­lyiség változásait. Ha csökken napközben a teljesítőképessége, ha a já­rása bizonytalanná válik, az azt jelzi, hogy túl sok gyógyszer került a szervezetébe. Már néhány nap vagy hét múlva kialakulhat ez a jelen­ség, ha minden este folyamatosan szedi a tablettákat. Az időseknek ke­vesebb gyógyszerre van szükségük – általában elég a felnőttadag fele.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.