Alvás javítás

Hogyan hat az alkohol az alvásra?

Az emberi fogyasztásra szánt szerek legkevésbé hatásos, ugyanakkor leg­egyszerűbb kémiai összetételű tagja, amelynek egészségügyi és társadal­mi szempontból is elképesztő mennyiségű áldozata van. A dohányt leszámítva ez egymagában több elkerülhető morbiditást és mortalitást okoz, mint az összes többi gyógyszer együttvéve.

Jegyezzük meg! Nincs olyan betegség vagy az egészséggel kapcsolatos probléma, melynek kezelésére alkalmas volna. Az alkoholt társadalmi gyógyszer­ként fogyasztják, az élet feszültségeinek oldására, és erre az egyetlen cél­ra nagyon is hatásos.

Maga az alkohol szó a kémiai tudományokban használatos, de azt a bi­zonyos elemet, amely jelen van a sörben, borban, tömény italokban, azt helyesen „etanolnak” vagy „etilalkoholnak” nevezik. Ez a drog nem iz­gatószer, ahogy a legtöbben feltételezik, hanem nyugtató – azaz, a drog­nak csillapító hatása van, tompítja a tudatosságot, az éberséget, csökken­ti az izgalmi állapotot, csökkenti a nyugtalanságot.

Jöhet a következő Martini?

Az alkohol nagyon hamar felszívódik a gyomorból, és már pár perccel a fogyasztás után bekerül a véráramba. Felszívódhat ugyan közvetlenül a vastag gyomorfalon át is, sokkal gyorsabban felszívódik azonban a vé­konybél falának vékony belső rétegén át, tehát ha bármi a gyomorban visszatartja az alkoholt, az lelassítja a felszívódást, mert az alkohol ké­sőbb jut a vékonybélbe, ahol a felszívódás folyamata gyorsabb.

Így tehát, ha alkoholfogyasztás előtt vagy közben eszünk, az késlelteti az alkohol megjelenését a véráramban, így csökken a hatékonysága is. Az alkohol­fogyasztás előtt vagy közben a szervezetbe vitt étel miatt az alkohol csak egy-másfél órán belül éri el csupán maximális koncentrációját a véráram­ban.

Az etanol gyorsan és egyenletesen oszlik el a szervezetben, könnyedén be tud lépni az agyba, ahol a legfőbb hatását kifejti. Bár az elfogyasztott alkohol egy csekély részét a vesén, egy kis részét a tüdőn keresztül vál­tozatlan formában választjuk ki (ezen alapszik az alkoholszonda), a leg­nagyobb része mégis acetaldehiddé alakul át a májban egy oxidációs fo­lyamat során. Ez egy meglehetősen konstans folyamat; az aktív alkohol­ból egy inaktív vegyület lesz. A felnőttek többsége képes az oxidációra vagy hatásos kémiai lebontásra, háromóránként körülbelül 30 milliliter alkoholt tud lebontani a szervezet.

Bár a drognak jelentős hatása van a májra, a szívre, a vérerekre, a gyo­morra és a béltraktusra, valamint sok más szövetre is, az alvásra követke­zetesen és megjósolhatóan hat, és ez az, amiért a lefekvés előtti pohár ital a néphagyomány szerint altatónak számít.

Piál vagy szundikál: ön dönt!

A közhiedelemmel ellentétben az alkohol ugyan elálmosít, de nem segíti az alvást, épp ellenkezőleg, rontja azt. Amikor megiszik valaki egy pohárral, álmosnak érzi magát; az alkohol kezdeti nyugtató hatása érvényesül, a tudatosság szintjét csökkenti az al­kohol, tehát álmosnak érezzük magunkat, néha még szédülünk is, forog velünk a világ – a szó szoros értelmében kábák vagyunk.

Egyeseknél ez a hatás erőteljesebb – már egy pohár bortól is elalszanak. Minthogy az al­kohol hatására gyorsabban és könnyebben merül álomba az ember, sokan úgy tartják, hogy az alkohol tehát segíti az alvást. Az elalvást megkönnyí­tő jótékony hatását azonban messze felülmúlja az éjszaka többi részében kifejtett romboló hatás.

Az alkohol hatása

Az alvás elején alkohol hatására a mély alvás mélyebbé válhat, keve­sebbet forgolódunk, és a korai REM fázis, azaz az álmodás nem jelenik meg. Amikor azonban a nyugtató hatás múlóban van, a drog következe­tesen rontja az alvást, ahogy telik az éjszaka. A szokásosnál egyre több időt tölt az alvó a szürkületi zónában, sokkal többször felébred, és sokkal kevesebb a REM szakasza.

Végeredményben sokkal rosszabbul alszik – kevésbé frissen ébred, az éjszaka során többször felébred (bár lehet, hogy maga ezt nem észlelte), és teljesen felborul az egészséges alvás normális ritmusa.

Horkolás, légzés

Az alkohol következetesen rontja alvás közben a légzéssel kapcsolatos problémákat is – különösen a légzésmegállást és a horkolást, s így az ad­dig enyhe esetből súlyos, esetleg életveszélyes állapot alakul ki. Sokan ta­pasztalják ezt a klinikai hatást, miután észreveszik, hogy a hálótársuk csak jelentős alkoholfogyasztás után horkol, vagy hogy a légzésleállás meghosszabbodik, még félelmetesebbé válik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.