Alvás javítás

Készenléti ügyeletben dolgozóknak, hogyan aludjanak?

Hajnali 4.30 van, amikor a mentőautó villogó fényekkel befordul a sür­gősségi ügyeletre. A pizsamás beteget gyorsan betolják. Egyik karja er­nyedten lóg a hordágyról, tenyere nyitva, képtelen ellenkezni, mikor a mentős erőteljes, groteszk mozdulatokkal préseli a mellkasát. Az ügyele­ten végigsöpör a kétségbeesés és az igyekezet, miközben a kincset érő idő gyorsan múlik.

Az orvos kiront a szobából, szemeit dörgöli, a kórház egyik szobájában aludt éppen „ügyeletben”, készenlétben éppen az ilyen vészhelyzetekre. Az orvoscsapat gyorsan dolgozik, próbálja megmenteni a beteg életét.

Bár létezik egy megállapított protokoll, pillanatok alatt kell dönteni, bo­nyolult mozdulatokat kell másodpercek alatt, összeszokottan elvégezni, gyógyszeradagokat kell felidézni, a felelősség pedig óriási. Az egész csa­pat ennek az orvosnak az irányítása alatt dolgozik, aki csupán néhány má­sodperccel korábban ébredt fel. Mindeközben a tévedés következménye végzetes lehet.

A műszakos munka egy típusa ez a „készenléti ügyelet”

Ez egy általá­nos munkaforma, a sürgősségi személyzeteknél, úgymint a tűzoltóknál, egészségügyi dolgozóknál és vízügyeseknél. A „készenléti ügyelet” arra utal, hogy a dolgozók alhatnak ugyan, de készen kell állniuk, hogy hirte­len felébredjenek, és utána gyorsan cselekedjenek, s gyakran élet-halál kérdésében döntsenek. A dolgozóknak szó szerint megengedik, hogy aludjanak munka közben, de ez a fajta műszakos munka sokkal megterhelőbb, mint első látásra tűnik.

Alvás a készenléti ügyeletben

Orvosokat és más, ügyeletben dolgozó egészségügyieket megfigyelve tudni lehet, hogy az alvás ezekben a műszakokban rossz minőségű, né­hány esetben olyan rossz, mintha egyáltalán nem is aludtak volna.

Először is az alvás teljes ideje lecsökkent, egyértelmű, hogy ha már fel­keltik az embert, akkor kevesebb az alvással töltött idő, de a visszaalvás-hoz szükséges idő is sokkal hosszabb. Úgy tűnik, mintha belső békéjüket és nyugalmukat, ami lehetővé tenné, hogy elaludjanak, zavarná az a gon­dolat, hogy bármelyik percben riaszthatják őket. Az ilyen dolgozók gyak­ran később fekszenek le a szokásosnál, a miatt az idegesítő érzés miatt, hogy amint becsukják a szemüket, már érkezik is a riasztás.

Jegyezzük meg! A riasztás után visszaaludni nagyon nehéz, egyszerűen azért, mert az esetre adott érzelmi válasz annyira erőteljes.

A készenléti ügyeletben történő alvás minőségében is eltér a normális­tól

Általánosságban sokkal kevesebb mély alvást tartalmaz, és csökken a REM alvás mennyisége. A sorozatos ébresztések, ha elég gyakoriak, meggátolják az alvót, hogy egyáltalán belépjen a mély alvásba. Minden egyes alkalommal, amikor felkeltik őket, és amikor megpróbálnak visszaaludni, kénytelenek a szürkületi zónán áthaladni, hogy elérjék a mély alvást, de amint elérnék ezt a pihentető fázist, a csengő újra megszólal. Érdekes módon, még ha nem is hívják őket az ügyelet teljes ideje alatt, az alvás akkor is eltérő.

Általánosságban sokkal felszínesebb, mint a nor­mái alvás, és sokkal több szürkületi zóna alvást tartalmaz. Ez olyan, mint­ha a riasztás lehetőségének tudata elegendő volna ahhoz, hogy megaka­dályozza a megfelelő relaxációt, az alvás egyszerűen nem lehet normális, pihentető.

A készenléti ügyelet sokkal gyakoribb, mint gondolnánk

A társadalom sok csoportja, amely nem tart magánál személyhívót, vagy nem tartja magát ügyeletesnek, a valóságban éppen az – készenlétben áll az éjszaka során felmerülő krízisekre és problémákra.

Példa

Vegyük például, hogy van egy nyolcéves lánya, aki egész nap jól volt, de aztán vacsora után felszaladt a láza. Ad neki némi lázcsillapítót és le­fekteti, majd ellenőrzi, hogy van, mielőtt maga is lefeküdne aludni. A kis­lány kivörösödött, köhög, rosszul néz ki, a teste forró.

Milyen jól fog ezek után aludni? Valójában „készenléti ügyeletben” lesz – felszínesen pihen, érzékei a lánya szükségleteire vannak hangolva. Jó eséllyel egyáltalán nem fog a mély alvás fázisába lépni, hanem az éj­szaka nagy részét a szürkületi zónában fogja tölteni. Reggel kialvatlanul ébred.

Ez a szituáció más csoportoknál is elég gyakori. Mozgáskorlátozott személyek családtagjai, anyák és apák, akik a sokáig kimaradó tinédzser hazatértéig virrasztanak, bárki, aki idős szüleivel lakik – röviden, a társa­dalom sok tagja, aki felelősséggel gondoskodik másokról, mind „ügyelet­ben” vannak.

Még akkor is, ha soha nem történik riasztás, az előfeltevés is elég ah­hoz, hogy valaki krónikus alváshiánnyal küszködjön. Alapvetően a kör­nyezet érzékelése fokozott, így szükség esetén készen állnak. Ez a megnövekedett figyelem zavarja az alvásukat, még akkor is, ha valójában nem is ébredtek fel. Természetesen, ha „riasztás” történik, és az alvás megszakad, a kialvatlanság még fokozottabb lesz.

Tippek a készenléti ügyeletben alváshoz

  • Figyeljen oda arra a veszteségre, amit az ügyelet okoz. Szánja rá az időt, hogy bepótolja, ne hurcolja tovább az alváshiányt. Még ha nem is történik riasztás, az alvás kevésbé lesz pihentető. Ha nem pótolja az el­veszett alvásidőt, akkor ezt a teljesítménye és a hangulata fogja meg-sínyleni.
  • Próbálja elkerülni az ismétlődő ébredéseket. Utasítsa az ébresztéseit intéző személyt, hogy gyűjtse össze a hívásokat, hogy így egyszerre több problémával foglalkozhasson. Persze ez függ az adott probléma termé­szetétől, de próbálja meggátolni, hogy apró-cseprő problémákkal újra és újra felébresszék.
  • Ne erőltesse a visszaalvást. Ha a riasztásra adott reakció erőteljes volt, természetes dolog, hogy eltart bizonyos ideig, míg újra elalszik. Hasz­nálja ki ezt az időt arra, hogy ellazul vagy befejez valami mást, ahe­lyett, hogy küszködik az elalvással.
  • Kerülje a koffeint és a stimulánsokat, amelyek lórúgásszerűen feléb­resztik, ha riasztják. Ezek csak megnehezítik, hogy újra visszaaludjon.
  • Ne keverje össze az időhangolókat. Ha éjjel felébresztik, ne azzal tölt­se az idejét, hogy a napfelkeltét nézi, mikor éppen be kéne hozni az el­maradt alvásmennyiséget. Igyekezzen keveset enni, ha felébred. Ma­radjon a gyümölcsleveknél és a könnyű rágcsálnivalóknál, ha éhes, ép­pen az előbbi okok miatt.
  • Vegye figyelembe, hogy miután gyorsan felébresztették a mély alvás­ból, képességeinek vannak korlátai. Ha lehetséges, adjon magának egy kis időt, hogy teljes értékű legyen.
  • Készenléti ügyeletben lenni – nem hivatalosan, hanem például pici ba­ba szüleiként – megerőltető elfoglaltság. Tudomásul kell venni, hogy mindenkinél van egy határ, ami után ez már a teljesítmény és hangulat rovására megy. Ha rendszeresen ki tud kapcsolni, az segíthet. Fogadja el, hogy ilyen körülmények között, mivel az alvás minősége megválto­zott, önnek nagyon is szüksége van hosszabb alvásra. Fontolja meg, hogy szundít egyet napközben, hogy csökkentse a kialvatlanságot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.