Alvás javítás

Mi az alvászavar?

Életünknek két fő állapota van, az ébrenlét és az alvás. Az alvás feladata a szervezet szellemi és fizikai készenléti állapotának mindenkori helyreállí­tása. Periodikusan visszatérő állapot, aktív agyi folyamatok következmé­nyeképpen jön létre, nem passzív jelenség. Az elalvást és felébredést agyi mechanizmus szabályozza.

Az alvászavar nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű alvás, mely maga után von kedvezőtlen nappali következmé­nyeket. Az alvászavaros betegek nappali álmosságra, fáradtságra, dekoncentráltságra, ingerlékenységre, memóriazavarra panaszkodnak. Meg­romlik a teljesítményük, gyakoribb a depresszió kialakulása, gyakrabbban hiányoznak a munkahelyükről, emiatt szociális hátrányba kerülhetnek.

Az alvászavarok – például az alvási légzészavarok – hajlamosítanak ma­gas vérnyomásra, agyi érbetegségekre. Tudományos felmérések igazolták, hogy az alvászavaros emberek között nagyobb a baleseti kockázat

Milyen típusai lehetnek?

Az alvászavarokat két fő csoportra osztják, az átmeneti és a krónikus al­vászavarokra. Átmeneti alvászavarról akkor beszélünk, ha a probléma pár naptól néhány hétig tart, a krónikus alvászavarok hosszú ideig – de minimá­lisan egy hónapig – állnak fenn, és csaknem minden éjszaka jelentkeznek. Az alvászavar igen gyakori.

Országoktól és népességtől függően a lakosság 20-40%-a szenved alvászavarban, azonban igen jelentős részük nem fordul orvoshoz a problémájával, hanem esetleg káros öngyógyítással (pl. alkohol­fogyasztás) kísérletezik.

Mennyi az előfordulási valószínűsége?

Alvászavar gyakoribb: nőknél, előrehaladottabb életkorban (65 év felett másfélszeresére nő), egyedül élő emberek között, azok körében, akik éjszaka dolgoznak, és igen jelentősen gyakoribb bizo­nyos belgyógyászati, ideggyógyászati és lelki betegségekben szenvedőknél.

Megkülönböztetünk elalvási, átalvási és korai ébredés okozta alváselégtelen­séget. Elalvási elégtelenségről akkor beszélünk, ha a lefekvéstől az elalvásig több mint fél óra telik el. Normálisan ez 5-10 perc között van.

Átalvási zavarról akkor, ha az alvásfolyamatot 3 vagy több alkalommal a betegben tudatosult felébredés szakítja meg, ami 1-2 perctől akár fél óra időtartamú is lehet. A reggeli alváselégtelenséget – átlagos életvitel mellett – a reggel 3-4 óra körüli végleges felébredés jelenti. Mindezek társulnak a fentebb már részletezett ébrenléti zavarokkal. A leggyakoribbak az átalvási zavarok.

Az alvászavarok nemzetközi osztályozása 4 fő csoportra osztja az alvászavarokat

1. Alvási elégtelenség

Oka a szervezeten belül van, valamilyen szabá­lyozó mechanizmus zavara okozza:

  • Alvással összefüggő légzés­zavarok (horkolás, alvási légútelzáródás); alvással összefüggő mozgászavarok (nyugtalan láb tünet), elsődleges alvási elégtelenség, nappali alvásrohamok;
  • Külső okok által okozott alváselégtelen­ség okai: nem megfelelő alváshigiéné, helytelen evési-ivási szoká­sok, környezeti zavaró tényezők, gyógyszerek, altatók, kábítósze­rek, alkohol okozta alvászavarok,
  • A napi biológiai ritmus zavara okozta alvási elégtelenség (időzónaváltás, „jet lag”, többműszakos változó munkabeosztás, előretolódott alvás, késleltetett alvás-ébrenléti ciklus).

2. Elalvási-felébredési…

Folyamatok kisiklásából származó alvászavarok (parasomniák) alvajárás, éjszakai felrettenés, ébredési zavartság, el-alvási izomrángások, beszéd alvás alatt, éjszakai lábgörcsök, ritmu­sos mozgások, éjszakai bevizelés, fogcsikorgatás, lidérces álom, alvási bénulás, hirtelen csecsemőhalál stb.

3. Más betegségekhez társuló alvászavarok

  • Pszichiátriai betegségek: elmezavarok, hangulatzavarok, szoron­gásos zavarok, alkoholizmus.
  • Ideggyógyászati betegségek: Parkinson-kór, elbutulások, alvás­függő epilepszia, alvásfüggő fejfájások.
  • Belgyógyászati betegségek: szívbetegségek, tüdőbetegségek, gyo­morfekély, fájdalommal járó betegségek.

4. Egyéb alvászavarok.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.