Alvás javítás

10 mítosz az alvásról!

„Az időskorúak kevesebbet alszanak.”„Csak akkor alszunk jól, ha átalusszuk az éjszakát.” „Az éjfél előtti alvás a leg­egészségesebb.” Számtalan hasonló mítoszt ismerünk az alvással kapcsolatban. Egyik-másiknak van némi való­ságalapja, de sok tévhit él a köztudatban.

„Aki tud aludni, boldog ember lehet” – mondja Erich Kästner. Ám sokak számára nem adatik meg ez a boldogság – nem tudnak elaludni, órák hosszat hánykolódnak az ágyban, reggel pedig összetörten ébrednek. Magyarországon az emberek közel fele (47 százaléka) panaszkodik időszakos vagy visszatérő alvási rendellenességekről. Az enyhébb prob­lémáknak és az elhúzódó, súlyos alvászavaroknak sokféle oka lehet. Ezek egyike az, ha hibás elvárásaink vannak az alvással kapcsolatban.

A legtöbb ember azt tartja jó alvásnak, ha este kellemesen elszendere­dik, átalussza az éjszakát, szépeket álmodik és reggel frissen, kipihenten ébred. Ennek az elképzelésnek azonban vajmi kevés köze van a realitások­hoz. Az alvás a valóságban nem úgy zajlik, ahogy az éjszakai nyugalmat a legtöbben elképzelik. Az alábbiakban megismerkedhetünk az alvással kap­csolatos tíz legelterjedtebb hiedelemmel. Ha megtudjuk, mennyi a valóság­alapjuk, minden bizonnyal nyugodtabban hajtjuk álomra a fejünket.

1. Tévhit: csak a megszakítások nélküli alvás a jó alvás

Talán a legszélesebb körben elterjedt hiedelem az, hogy akkor alszunk jól, ha egyhuzamban végigalusszuk az éjszakát. A valóságban nincs olyan ember, aki erre képes lenne. Még a legjobb alvók is mintegy har­mincszor ébrednek fel éjszakánként. Az ébrenlétek időtartama azonban igen rövid, kevesebb mint három perc, így nem is vesszük észre őket. Ezért sokan úgy vélik, hogy megszakítás nélkül aludtak.

A rövid éber szakaszok jelenléte egészen addig nem befolyásolja az alvás pihentető voltát, amíg azok nem túl gyakoriak, illetve nem tudato­sulnak bennünk. Ha azonban visszatérően tudatosan éljük meg az ébre­déseket, és nem vagyunk képesek gyorsan újból elaludni, az alvászavar­hoz vezethet.

2. Tévhit: éjszakánként nyolc órát kell aludni

Minden embernek más az alvásszükséglete. Az esetek többségében az igényelt rendszeres alvásmennyiség 5 (kifejezetten keveset alvók) és 9 óra (sokat alvók) közé esik. Ritka az olyan ember, akinek ennél több vagy kevesebb alvásra lenne szüksége. Az alváskutatók úgy tartják, hogy alvásigényünket örökletes tényezők is meghatározzák.

Ezen túlmenően számos tényező befolyásolja az elégséges alvás időtar­tamát. Például, a friss szerelmesek egy ideig kevesebb pihenéssel is megelég­szenek, mégsem érzik magukat fáradt­nak. Ha valaki egész nap kemény fizikai munkát végez, amihez nincs hozzászokva, valószínűleg másnap reggel a szokásosnál később tud csak kikecmeregni az ágyból. Amikor pedig nyaralunk és teljesen ellazulunk, oly­kor egy-egy órácskával tovább mara­dunk ágyban – vagy épp ellenkezőleg: a kalandvágy és a kíváncsiság arra sar­kall bennünket, hogy szokásunkkal ellentétben a kelő nappal ébredjünk.

Mennyit kell aludnunk?

Az alvás időtartamával kapcsolatban nincsenek objektív ajánlások. Megállapítható azonban egy átlag: az emberek többsége éjszakánként 6-8 órát alszik.
Az alvásigény ráadásul nem csak attól függ, hogy örökletesen a kis vagy a nagy alvásigényű emberek közé tartozunk-e. E tulajdonságunk az életkorral változik, a legjelentősebb mértékben az ifjúkorból a felnőttkorba való átmenet idején.

3. Tévhit: az éjfel előtti alvás a legjobb

A mély, pihentető alvás szempont óránk szerinti éjfél a meghatározó. Utóbbi biológiai teljesítőképességünk mélypontját jelenti. Ez a legtöbb ember esetében nem a nap 24. órájára, hanem valahová hajnali 3 és 4 óra közé esik. Az átlagos alvónak ez előtt az idő­pont előtt már 4-5 órát kellene alud­nia. Ez növeli az úgynevezett mélyal­vási stádiumok részarányát a mélypont előtt – és ez az, ami fontos az alvás minősége szempontjából. Ezekben az alvási stádiumokban ugyanis különö­sen hatékonyan működnek a szervezet regenerálódását biztosító mechanizmusok.

Ez pedig azt jelenti, hogy az éjfél utáni alvás ugyanolyan pihentető lehet, mint az éjfél előtti.

4. Tévhit: az idős embereknek lényegesen kevesebb alvásra van szükségük

Még szakértői körökben is régóta tartja magát az a nézet, miszerint az öregek kevesebbet alszanak, mint a fiatalok. A legújabb kutatások azon­ban ezt cáfolni látszanak. Bizonyára vannak olyan idősebb emberek, akik nyugdíjba vonulásuk után kevesebb alvással is beérik, mert például már nem végeznek fárasztó fizikai munkát. Általános érvénnyel azonban nem beszélhetünk az alvásidő csökkenéséről, csupán az alvás-ébrenlét szakaszok átrendeződéséről.

Tény, hogy már a harmincas éveinktől egyre többször ébredünk fel éjszakánként. A hatvan év felettiek többsége pedig úgy véli, hogy kevésbé pihentető az alvása. Az alváslaborokban jól kimutatható, hogy mi ennek az oka: az életkor előrehaladtával megszaporodnak azok az alvási stádiumok, amelyekből könnyebb felébredni. Ez részben az öre­gedéssel kapcsolatos hormonális változások eredménye.

5. Tévhit: az alvás a nyugalom időszaka

Ha alvó emberekről készült, gyorsított filmfelvételeket nézünk, rögtön szembeötlik, hogy az alvás minden, csak nem a zavartalan nyugalom ideje. Éjszakánként akár több tucatszor is megváltoztatjuk testhelyzetünket, kezünk-lábunk meg-megrándul, fejün­ket ide-oda dobáljuk. És ezek csak a kívülről megfigyelhető aktivitások.

A szervezet éjszakai munkájának nagy része a külső szemlélő számára láthatatlanul zajlik. Már az elalvás ide­jén sokféle folyamat veszi kezdetét, melyek nélkül nem lenne lehetséges szervezetünk regenerációja.

6. Tévhit: néhány korty alkohol csak jót tesz

Az igaz, hogy az alkohol segíthet az elalvásban, mivel ellazít és fáradt­ságérzetet kelt, összességében azonban rossz hatással van az alvás minőségére. Ennek két oka van. Egyrészt, ahogy szervezetünk lebontja az alkoholt, agyunk a csökkenő véralkoholszintet érzékelve ébresztő impulzusokkal reagál. Másrészt az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid is ébresztő hatást fejt ki.

7. Tévhit: a hálószoba legyen hűvös

Az egészséges alváshoz a 18 Celsius-fokos hőmérséklet tekinthető ideá­lisnak. Hálószobánkban semmi esetre se legyen azonban olyan hideg, hogy fázzunk. Ezt megakadályozandó, válasszunk meleg takarót, vagy használjunk ágymelegítő vizes palackot (termofort), illetve felmelegített cseresznyemaggal töltött kispárnát. Ám nem csak a hideg rontja az alvás minőségét. Elengedhetetlen az alapos szellőztetés is. Elhasznált, oxigénben szegény levegőjű szobában nem tudunk igazán pihenni, mivel az oxigén anyagcserénk legfonto­sabb kelléke. Az anyag­csere pedig alvás közben sem áll le.

8. Tévhit: a telihold zavarja az alvást

Kérdőíves kutatások tanúsága szerint sokan vélik úgy, hogy a telihold hatással van az éjszakai alvásukra. A kutatóknak erről más a véleménye, ők nem találtak egyértelmű összefüggést az alvászavarok és a holdtölte között.

9. Tévhit: az esti testmozgás után jobban alszunk

A mozgás serkentőleg hat a szervezetre, ami rontja a jó alvás esélyeit. Legalább két órával lefekvés előtt már válasszunk inkább nyugodt időtöltéseket. Hagyjunk fel a nagy szellemi koncentrációt igénylő mun­kákkal is. A szervezetnek időre van szüksége ahhoz, hogy kikapcsoljon. Ideális esetben 4-6 órának kellene eltelnie az aktív testi vagy szellemi tevékenység befejezése és a lefekvés között. Ám azoknak sem kell lemondaniuk a testmozgásról, akik csak este érnek rá sportolni. Célzott relaxációs gyakorlatokkal ugyanis felére rövidíthető ez a bizonyos kikapcsolási idő.

10. Tévhit: a tévé segít az elalvásban

Sokan – különösen az egyedül élők – rászoknak arra, hogy a tévé előtt alszanak el. Idővel aztán úgy gondolják, a televízió andalító esti meséi nélkül nem is lehet elaludni. A valóság ezzel szemben az, hogy a tévézés zavarja a pihenést: a villódzó fények és a hangok az alvó ember tudatát is elérik, és az alvás nem válik igazán méllyé.

Ha nem tulajdonítunk jelentőséget a jó alvással kapcsolatban széles kör­ben elterjedt hiedelmeknek, már meg is tettük az első lépést a pihentetőbb éjszakák felé. Az orvosok és a pszichológusok egyetértenek abban, hogy az alvászavarok hátteré­ben gyakran az e tévhitek talaján kiala­kuló indokolatlan elvárások állnak.

Például, ha valakinek szent meg­győződése, hogy márpedig nyolc órát át kell aludnia egyvégtében, bosszús lesz, ha éjszaka felébred. Az ideges­ségtől aztán nem tud újra elaludni. Ha azonban tisztában lenne azzal, hogy a rövid ébredési periódusok az egész­séges alvás természetes velejárói, nem mérgelődne, és könnyedén újra elaludna.

A következő oldalakon röviden bemutatjuk az alvással foglalkozó kutatások legújabb eredményeit!

Hogyan zajlik valójában az alvás? Milyen anyagcsere- és agyi folyamatok mennek végbe éjszakánként a testünkben? Mennyi alvásra van szüksé­günk? Miért kell egyáltalán aludnunk? E kérdések mindegyikére választ kaphatunk, lapozzon tovább!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.