Alvás javítás

Mikor együnk, hogy jobban aludjunk?

Mark Twain azt mondta: „Az életben elért sikerek egyik titka, hogy azt egyen az ember, amit szeret, és a többit bízza a gyomrára.” Ez a tanács azonban akár álmatlan éjszakákat is okozhat.

Bizonyítékok támasztják alá, hogy amit elalvás előtt megeszik az em­ber, az befolyásolja az éjszakai nyugodalmát. Már évek óta tudjuk, hogy a lényeges tápanyagokban szegény táplálkozás elálmosítja, fáradttá teszi az embereket, és gátolja a megfelelő alvást.

Jegyezzük meg! Az anorexia nervosa és a bulimia, melyek krónikus táplálkozási elégtelenséggel kapcsolatos beteg­ségek, szintén rossz alvást okoznak.

Amikor hét-nyolc órát alszunk, éhezünk is, de a hosszasabb étlen-szomjan töltött időtől másnap reggel nem ébredünk kiéhezve. Világos te­hát, hogy táplálékigényünk más, amikor alszunk, s más, amikor ébren va­gyunk. Ebből következik, hogy ha elalvás előtt nehéz ételt eszünk, az megzavarja az egyébként alvás közben viszonylag nyugalomban levő emésztőrendszer szabályos tevékenységét.

Lefekvés előtti vacsora

Ha lefekvés előtt alaposan be­vacsorázunk, az beindítja azoknak az enzimeknek a kiválasztását, ame­lyek az étel megemésztését segítik az éjszaka folyamán, és ez a folyamat befolyásolja az alvást.

A Dagwood-szindróma

Éjszakai éhség

Dagwood, a komédiás minden este fosztogatta a hűtőt, és többemeletes szendvicsekkel csillapította farkaséhségét. Vannak olyan emberek, akik felébrednek az éjszaka közepén, és képtelenek visszaaludni, hacsak nem esznek valamit. Előfordul, hogy a háttérben valami orvosi probléma húzó­dik meg, de többnyire csak rossz szokásról van szó – nagyon rosszról.

Szerencsétlen módon, ha az éjszaka közepén felébredve eszik valaki, az több szempontból is megzavarja az alvást – először is kialakul egy feltéte­les reflex, felébred a szervezet, mert várja az ételt, másrészt beindul az emésztési folyamat, ami befolyásolja az alvás hátralevő részét azzal, hogy felszínesebbé, töredezettebbé teszi. Jobban tesszük tehát, ha napközben eszünk kielégítően és éjjel, ha nagyon szükséges, csak egy pohár vizet iszunk.

Ugyanígy a fokozott gyomorsav-termelést követelő ételtől éjjel ég a gyomrunk vagy nő a gázképződés. Kimutatták, hogy a fűszerek, a hagy­ma, paprika és más savtermelő étel akadályozza az alvást, viszont jobb al­váshoz segíti az embert, ha lefekvés előtt meleg tejet, gabonapelyhes te­jet, malátát tartalmazó italt vagy bármi más, magas triptofántartalmú (mint a tej) italt fogyaszt. A szénhidrátban gazdag táplálék (mint a tészta­félék) sokkal inkább altató hatású, mint a magas fehérjetartalmú.

Ebéd utáni fáradtság oka

Sokan úgy tapasztalják, hogy ebéd után nehezükre esik ébren maradni, különösen ha nehéz ételt ettek, ha előző éjjel rosszul aludtak, ha az ebéd utáni tevékenység unalmas vagy egyhangú, vagy ha az ebédhez alkoholt is fogyasztottak. A közhiedelemmel ellentétben, az ebéd utáni fáradtság oka nem maga az ebéd. Azok az önkéntesek, akiken az álmosság idősza­kát vizsgálták, a kora délutáni időszakban szintén álmosabbak voltak, mint a nap bármely más szakában, kivéve az éjszaka közepét, még akkor is, ha nem ettek rendesen, csak kétóránként valami könnyűt.

Az ebéd utá­ni szundikálásra való hajlam elsősorban azért jelentkezik, mert ez az idő­szak az alvás-ébrenlét ciklus mélypontja, s ha erre még rásegít a kiadós, nehéz ebéd, az ellenállhatatlan álmosságot okoz. Segít áthidalni ezt az ebéd utáni időszakot, ha könnyű ételt fogyasztunk, kerüljük az alkoholt, ha előző éjjel jól kipihentük magunkat, ha valami stimuláló dolgot, pél­dául testmozgást végzünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.