Alvás javítás

Gondolkodás az álmodás során

Fontos megérteni, hogy az a gondolkodás, ami álmainkban történik, szá­mos alapvető szempontból különbözik a valós életben zajló gondolkodás­tól. Álmainkban semmi sem lep meg bennünket, sokkal kevésbé vagyunk kritikusak, úgy fogadjuk el a dolgokat, amint azok megjelennek előttünk.

Világos tudatú álmodás

Előfordult már olyan, hogy álmában tudta, hogy most álmodik?

Ezt a jól is­mert és gyakori jelenséget „világos tudatú álmodásnak” nevezzük. A szak­emberek azt gondolják, hogy a nők gyakrabban álmodnak világos tudattal, mint a férfiak.

A világos tudatú álmodás különösen hasznos lehet önnek, ha ismétlődő rémálmoktól szenved. Ezeknek az álmoknak a többsége ugyanúgy kezdő­dik, folytatódik és végződik. Ha az embernek az álom során világos a tudata, akkor képes megváltoztatni az álom menetét, és egy jobb befejezés felé tudja irányítani.

Megtörtént álom és tudatos megváltoztatása

Egyik vizsgált páciensnek az volt az ismétlődő álma, hogy a házuk előtt bú­csúzik a kisfiától. Figyeli, amint a gyerek végigsétál a kocsifelhajtón, ki az útra. A gyerek megáll egy pillanatra, körülnéz mindkét irányba, hogy nem jön-e autó, és mert semmit nem lát, elindul az út túloldalára. Hirtelen a semmiből egy hatalmas kamion bukkan fel, és a védtelenül álló gyerek fe­lé dübörög. Az anyuka a borzalomtól és a félelemtől sikoltozva ébred az álomból. Az álom pedig újra és újra megismétlődött.

A mama az álma kezdetén tudta, hogy ez csak egy álom, de ebben az esetben a világos tudat csak még szörnyűbbé tette a tehetetlenség érze­tét.

Az álom analizálása során arra jutottak, hogy a mamának az jelentet­te a legszörnyűbb elemet, hogy képtelen volt megvédeni a gyermekét. Ezért aztán elhatározta, hogy megpróbálja megváltoztatni az álom lefolyá­sát. Legközelebb, amikor az álom elkezdődött, megfogta a gyerek kezét, és elkísérte a járdaszegélyig. Amikor a kamion, mint mindig, most is meg­jelent, képes volt megvédeni a gyereket a balesettől. Ez a fajta álomterápia, mely irányított, világos tudatú álmodásra épül, nagyon hasznos lehet azok számára, akiket ismétlődő rémálmok kínoz­nak.

Totális fantázia

Az álom világa sok vonásában a totális fantázia világának elemeit mutat­ja. Átélhetjük a hihetetlen erő áldásait, a repülés élményét, herkulesi ké­pességeket vagy más fantasztikus tulajdonságokat. A képek és jelenetek gyakran zökkenőmentesen egymásba folynak, egyidejűleg jelenhet meg a múlt, a jelen és a jövő. A jelenetek gyorsan változnak, még a szereplők is metamorfózison esnek át (a szemünk láttára változik át az egyik szereplő valaki mássá).

Gyakran tapasztalunk szokatlan érzelmi eltávolodást is az álombeli eseményektől. Míg egyes álmok erős érzelmi reakciót váltanak ki, sok esetben vajmi csekély az álmodó érzelmi érintettsége, függetlenül attól, hogy mennyire volt drámai az eseménysor.

Álmainkban máshol vannak a hangsúlyok is, mint a való életben. Ké­pesek vagyunk kizárólag arra koncentrálni, ami az álomban a lényeg, és elhanyagoljuk a másodlagos dolgokat. Az álmok világában nincsenek figyelemelterelő körülmények.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.