Anyagcsere

A csontritkulás megfelelő kezelése

A kezelés valamennyi formája a bőséges kalcium- és D-vitamin-bevitelen alapszik, amelynek célja a csontok erejének és ellenálló-képességének nö­velése. D-vitamin nélkül a kalcium nem sokat ér, ahhoz ugyanis, hogy felszí­vódjon a belekből és beépüljön a csontokba, szükség van erre a vitaminra.

A csontok számára fontos a D-vitamin bevitel!
A csontok számára fontos a D-vitamin bevitel!

A D-vitamint a szervezet napfény hatására maga is elő tudja állítani, de csak korlátozott mértékben. A legtöbb készítmény, mely a csontritkulás megelőzésére és kezelésére szolgál, a kalcium mellett D-vitamint is tar­talmaz.

A csontritkulás kezelését bízzuk orvosunkra!
A csontritkulás kezelését bízzuk orvosunkra!

 Hogy szükség van-e más gyógyszerek szedésére, azt az orvossal együtt kell eldönteni.

Végül is a csontritkulás csak tünet, amely magasabb kocká­zatot jelez a csonttörések szempontjából. A kezelés mikéntje és intenzitása attól függ, mekkora a rizikó. Az alábbi kérdésekre adott válaszok útmutatást adhatnak ebben a kérdésben:

  • Szed olyan orvosságot, amelyik megterheli a csontokat, például kortizonszármazékokat reumás panaszok vagy krónikus légúti betegség ellen?
  • Fordult már elő önnél vagy közeli hoz­zátartozójánál csontritkulás okozta csonttörés?
  • Nem túl fitt és aktív?
  • Túl sovány?
  • Dohányzik?
  • Mellékvese- vagy mellékpajzsmirigy-túlműködésben szenved?
  • Vannak egyensúlyi vagy mozgáskoordinációs problémái? (Ezt speciális esési próbával lehet tesztelni.)

Minél több az igenlő válasz, annál nagyobb a csontvesztés kockázata. Nincs olyan kezelés, amely általánosan minden esetben jó. Egyénre szabott kezelésre van szükség, ezért konzultáljunk orvosunkkal.

Kutatási eredmények: Egy friss felmérés tanúsága szerint az általában javasolt napi 800 egy­ség D-vitamin-bevitel nem elég. A vizsgálatban részt vevő idősek, akiknek korábban már volt csontritkulásból eredő törésük, 2000 egységet kaptak naponta. Ennek következtében ritkábban szenvedtek eleséskor sérülést, mint azok, akik a szokásos adagot szedték. Ráadásul kevésbé voltak érzé­kenyek a fertőzéses betegségekre.

Ha az orvos a gyógyszeres kezelés mellett dönt, elsőként egy biofoszfonát-készítményt ír fel. A biofoszfonátok feltartóztatják a csont­lágyulást, azaz gátolják a kalcium eltávozását a csontokból, és mérséklik az oszteoklasztok működését.

A gyakran felírt gyógyszerek közé tartozik az alenclronát- és a rizedronáttabletta. Az utóbbi előnye, hogy nem naponta, hanem csupán he­tente egyszer kell bevenni. Még tartósabban hat az ibandronát. Elegendő havonta egy tablettát lenyelni, vagy háromhavonta egy injekciót beadni. Ez azért is kedvező, mert a csontritkulás kezelése hosszú folyamat, nem zárul le két vagy négy hét elteltével.

Óvatosan a savgátlókkal!

Korábban gyakran figyelmeztették a csontritkulásos betegeket, hogy ne szedjenek olyan szereket, amelyek gátolják a gyomorsavképződést (például hisztamin-2-antagonistákat és protonpumpagátlókat). Egyes esetekben ugyanis ezektől a szerektől gyakoribbá váltak a combnyak­törések.

A csontritkulásos betegeknek ritkán kell kés alá feküdniük, a töréseket azonban sokszor kell műteni.
A csontritkulásos betegeknek ritkán kell kés alá feküdniük, a töréseket azonban sokszor kell műteni.

Mára részben megváltozott a kutatók véleménye ebben a kérdésben. A rizikó csak akkor nagyobb, ha más kockázati tényezők is jelen vannak, például vesebetegség vagy tartós kortizonterápia. így hát nem okvetlenül kell abbahagyni a gyomorsav-elválasztást gátló szerek szedését. A nyom-bélfekély, amelyre az említett gyógyszereket a leggyakrabban szedik, nem maradhat kezelés nélkül.

Mikor kerül sor műtétre?

A csontritkulásos betegeknek ritkán kell kés alá feküdniük, a töréseket azonban sokszor kell műteni. Jobb ugyanis, ha a törött csontokat csavarok­kal és fémlemezekkel rögzítik, vagy csípőprotézist ültetnek be, és a beteg nem kényszerül hosszú hetekre ágyba. A kényszerpihenő ugyanis tovább súlyosbítja a csontritkulást, hiszen az ember ilyenkor nem erőlteti a csont­jait. Már két nappal a műtét után el lehet kezdeni gyógytornával erősíteni a csontokat és izmokat. A műtét nincs semmiféle hatással a csontritkulásra mint folyamatra, ezért folytatni kell a gyógyszeres kezelést, vagy ha koráb­ban erre nem került sor, el kell kezdem.

Fájdalomcsillapítás

Heves fájdalmat elsősorban a csigolyatörés okoz, amit fájdalomcsillapítóval lehet mérsékelni. A bénulás vagy a kéz, a láb zsibbadása annak a jele, hogy az idegek is károsodtak. Ilyenkor nem tekinthetnek el az azonnali műtéttől, nehogy maradandó károsodás keletkezzen. A műtétet gyógytorna és fizio-terápia, például melegkezelés követi, és az is megeshet, hogy a betegnek támasztó fűzőt kell viselnie.

Mit tehet a beteg?

A csontritkulás megelőzhető. Bár a csontvesztést nem lehet teljes mérték­ben feltartóztatni, a folyamat lassítható. Ami még ennél is fontosabb: elejét vehetjük annak, hogy a csontritkulás törésekhez vezessen.

A csontritkulás megelőzhető. Figyeljünk oda hogy mit eszünk!
A csontritkulás megelőzhető. Figyeljünk oda hogy mit eszünk!

 Táplálkozás

Ügyeljünk arra, hogy a szervezet bőven jusson kalciumhoz és D-vitaminhoz. A kalciumbevitel legyen minimum napi 1000 milligramm (esetleg szedhe­tünk étrend-kiegészítőt is), de idősebb korban az 1200 milligramm sem túlzás, mivel a bélben csökken a táplálékokból történő kalciumfelvétel. Figyelem! Alá vesekövesedésre hajlamos, ne fogyasszon túl sokat ebből az ásványi anyagból, semmiképpen sem többet napi 2000 milligrammnál!

A legjobb kalcimmforrás a tej és a tejtermékek. Aki nem szereti vagy nem bírja a tehéntejet, kóstolja meg a kecske- vagy juhtejkészítményeket. Meg­oldás lehet a sok kalciumot tartalmazó ásványvíz vagy a kalcium-és D-vitairdn-tartalmú étrendkiegészítő. Konzultáljunk orvosunkkal!

A dohányzás elősegíti a csontritkulást!
A dohányzás elősegíti a csontritkulást!

Egy pohárka vörösbor és egy szál cigaretta az étkezések után hozzájárulhat ugyan a kellemes hangulathoz, ám sajnos a csontritkulást is elő­segíti. A dohányzásról mindenképpen le kell szoknia!

A C-vitamin részt vesz a kollagénképzésben, és hozzájárul a D-vitamin aktivizálódásához, a magné­zium maga is a csontok egyik építőköve. És ezzel még nem is teljes a lista. Újra csak azt mondhatjuk: ajánlatos változatosan táplálkozni, sok zöldséget és gyümölcsöt, tejterméket, valamint teljes kiőrlésű gabonakészítményt fogyasztani. Ezzel, mint már korábban megjegyeztük, nemcsak a csontrit­kulást, hanem egy sor más betegséget is megelőzhetünk.

Fontos a testmozgás a csontok egészségéért!
Fontos a testmozgás a csontok egészségéért!

 Testmozgással a csontok szilárdságáért

Aki sokat mozog vagy könnyű erősítő gyakorlatokat végez, fejleszti az iz­mait. A nagyobb izomtömeg azután megtámasztja és tehermentesíti a cson­tokat. Kezdjük heti kétszeri-háromszori tizenöt perces könnyű erősítéssel.

Nem kell mindjárt konditermet berendezni az otthonunkban!

Eleinte két zacskós tej is megteszi súlyzó gyanánt, lépcsőzőgép helyett pedig ott a lépcsőház.Egyes egészségközpontok, alapítványok, egyesületek és reumatológusok speciális tornát szerveznek csontritkulásban szenvedők részére. Beiratko­zás előtt kérdezzük meg orvosunktól, megfelelőnek tartja-e az adott foglal­kozást.

Természetesen hasznos minden olyan tevékenység, amely javítja az egyensúlyérzéket, hogy ne essünk el olyan könnyen. Ilyen a nyújtás, a rit­mikus gimnasztika vagy a könnyű aerobik.

Biztonságban otthon is!

A csontokat azzal is védjük, ha csökkent­jük az elesés veszélyét. Nézzünk körül otthonunkban, keressünk olyan akadá­lyokat, amelyekben meg lehet botlani. Ha vannak, távolítsuk el őket! Balesetet okozhatnak a szobán átfutó kábelek -ezeket könnyedén áthelyezhetjük más­hová. A felkunkorodó szőnyegszélek, a parkettán elcsúszó szőnyegek további veszélyt jelentenek. A kádhoz vagy a zuhanykabinba szereltessünk kapaszko­dót, használjunk csúszásgátló szőnyeget.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.