Anyagcsere

A zsíranyagcsere zavarai – Hogyan előzhetjük meg a székrekedést?

A rostok serkentik a bélműködést. Fogyasszunk tehát teljes kiőrlésű gabo­natermékeket, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget! Jó forrás a búzakorpa és a lenmag is. Keverjünk belőle két evőkanálnyit a müzlibe vagy joghurtba. Alihoz, hogy a rostok megdagadjanak, sokat kell inni.

Vigyázat! Ha egyik napról a másikra akarunk átállni a rostban gazdag étrendre, könnyen felfúvódás lehet a vége.
Haladjunk inkább kis lépésekben: kezdjük a változtatást napi egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel vagy egy adag korpás müzlivel, és csak fokozatosan váltsunk fel valamennyi szénhidráttartalmú köretet teljes kiőrlésű tésztákkal, barna rizzsel. Később teljesen áttérhetünk a teljes kiőrlésű kenyérre és a reggeli gabonapehelyre.

Mindemellett nagyon fontos a testmozgás; ha henyék vagyunk, a beleink is ellustulnak. A torna és a rendszeres sport egyéb formái nagyon haszno­sak. A hasizmokat erősítő gyakorlatok kifejezetten serkentik a bél műkö­dését. Feküdjünk hanyatt, és biciklizzünk naponta néhány percet!

A hasmasszázs mozgékonyabbá teszi a beleket

A legjobb, ha regge­lente, felkelés előtt hajtjuk végre. Kezdjük az alhas jobb oldalán, és tegyünk körkörös mozdulatokat a tenyerünkkel az óramutató járásá­val megegyező irányba mintegy öt percig. Utána igyunk meg egy pohár langyos vizet, ami szintén fokozza a bélműködést. A zöldségekben és zöld fűszerek­ben előforduló keserű anyagok ser­kentik az emésztőnedvek termelését és a bél perisztaltikáját. Ilyen anyagok találhatók az articsókában, a ci­kóriában, az endíviában, a gyermekláncfűben, a borsmustárban, a tárkony­ban, a turbolyában, a babérlevélben, a majoránnában, a rozmaringban és a kakukkfűben.

 A prebiotikumok táplálják a bél nyálkahártyáján megtelepedett baktéri­umflórát, amelynek a kórokozók elleni védelem és az immunrendszer erősítése a feladata. A prebiotikumok – amelyek nem tévesztendők össze a probiotikumokkal – részben nem emészthető rostok, mint például az oligofruktóz és az inulin. Főként növényi táplálékokban, többek között a cikóriában, a spárgában, a póréhagymában és a gabonafélékben fordulnak elő. Amikor a baktériumok lebontják őket, olyan anyagok keletkeznek, ame­lyek a kórokozók számára kedvezőtlen környezetet teremtenek, vagyis gá­tolják szaporodásukat. Ezzel csökken a hasmenés kialakulásának kockázata. A prebiotikumok a bélműködést is serkentik.

 Nagyon fontos a szabályozott életritmus!

Igyekez­zünk hozzávetőleg mindig azonos időpontban enni. Kezdjük a napot rostok­ban gazdag reggelivel, amelyet ülve, nyugodtan fogyasszunk el. Utána ne rohanjunk el azonnal otthonról, hanem keressük fel a mellékhelyiséget, és töltsünk ott valamennyi időt. Ne stresszeljünk, ha nincs eredmény! Teremtsünk megnyugtató légkört lazító gyakorlatokkal! Ugyanilyen fontos, hogy figyeljünk a belek jelzéseire. Ne nyomjuk el a székelési ingert csak azért, hogy a tévében végignézhessünk egy izgalmas filmet, vagy mert nem akarjuk félbehagyni a munkát!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.