Anyagcsere

A zsíranyagcsere zavarai – Székrekedés

A székrekedést orvosi nyelven obstipációnak nevezik. Sokak számára kínos róla beszélni, bár erősen szenvednek tőle. Próbáljunk felülemelkedni a szemérmességen, hiszen a titkolódzás nem vezet sehova.

Az még nem székrekedés, ha valakinek nincs naponta széklete. A heti két-három székletürítés éppen olyan normális, mint az, ha valaki naponta kétszer-háromszor megy vécére. A gyakoriságnál sokkal fontosabb a széklet állaga (kemény vagy csomós). Lényeges, hogy erőlködni kell-e, netán fáj­dalmas-e a székelés, vagy úgy érezzük-e, hogy nem ürültek ki teljesen a beleink.

Az ok többnyire a renyhe bélműködés:

a belek nem húzódnak rendszere­sen össze, és nem továbbítják a táplálékot, illetve a megemésztetlen rosto­kat. Mivel a táplálék tovább időzik a belekben, egyre több víz távozik belőle, amitől a széklet még keményebb, a székrekedés meg egyre rosszabb lesz. Ez azonban nem betegség, hanem tünet, amely mögött különböző okok rejtőzhetnek, melyeket fel kell deríteni.

A helytelen étkezési szokások – túl sok finomított lisztből készült élelmi­szer, túl kevés gyümölcs, zöldség, folyadék és rost – állnak az első he­lyen. Magnéziumhiány is okozhat székrekedést, vagy súlyosbíthatja azt. A testmozgás hiánya ugyancsak dobogós helyet kap. A hasizmok erősí­tése a belek mozgékonyságát is növeli.

Vigyázat! Bizonyos gyógyszerek, például egyes fájdalomcsillapítók vagy vízhajtók is előidézhetik a problémát.

Bélbetegségek, többek között daganatok vagy divertikulumok (a bélfal kitüremkedései) szintén felelőssé tehetők érte. Más betegségek is közrejátszhatnak a székrekedésben, például a csök­kent pajzsmirigyműködés, amely valamennyi anyagcsere-folyamatot, így a bélműködést is lelassítja.

Az állandó székrekedés idővel negatívan befolyásolja a közérzetet: a be­teg fáradt, levert, étvágytalan lesz. Ezért aztán mind kevesebbet mozog, és egyre kiegyensúlyozatlanabbul táplálkozik, ami tovább ront a helyzeten. Az csak hiedelem, hogy a székrekedés miatt a bélben salakanyagok marad­nak vissza, amelyek mérgezést okozhatnak.

Az állandó székrekedés negatívan befolyásolja a közérzetet!

Hashajtók

Ha a székrekedésnek nincs kimutatható és kezelésre szoruló oka, ám nem segít sem a rostdús étrend, sem a több testmozgás, próbálkozhatunk hashajtókkal. Re­cept nélkül is kapható egy sor ilyen hatású gyógyszer, ám nem árt az óvatosság.

Alapjában véve szinte valamennyi hashajtó zavart okozhat az ásványianyag-háztartásban: elsősorban ká­liumvesztést idézhet elő. Ez izomrenyheséghez vezet, ami alól a belek izomzata sem kivétel. A másik hát­rány, hogy a belek hozzászoknak. így aztán egyre nagyobb adagokra lesz szükség, hogy elérjük a kívánt hatást. Ördögi kör alakul ki, és elérkezik az a pont, Az aszalt gyümölcsökben sok a rost, ezért amikor már semmi sem használ. Ezért még a növényi serkentik a bél működést eredetű hashajtókat is csak rövid ideig szabad szedni, hogy a pillanatnyi panaszokat enyhítsük.

Mielőtt hashajtót kezdenénk szedni, feltétlenül egyeztessünk orvosunkkal!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mielőtt hashajtót kezdenénk szedni, beszéljünk orvosunkkal, hogy kiderül­jön, valóban székrekedésről van-e szó, és ha igen, lehet-e kezelni a kiváltó okot. Amennyiben ez lehetséges, az okot kell megszüntetni. Ne folyamod­junk tüneti kezeléshez!

Az orvos alaposan megvizsgál, vér- és székletvizsgálatra küld, hasi ultra­hangot csináltat. Előfordulhat, hogy béltükrözésre is fel kell készülnünk. Nem kell megrémülni, ugyanis enyhén elkábítanak, hogy ne érezzük a kellemetlenségeket. A daganatos megbetegedések kizárásához nélkülözhetetlen ez a vizsgálat.

Hogyan előzhetjük meg a székrekedést?

A rostok serkentik a bélműködést. Fogyasszunk tehát teljes kiőrlésű gabo­natermékeket, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget! Jó forrás a búzakorpa és a lenmag is. Keverjünk belőle két evőkanálnyit a müzlibe vagy joghurtba. Alihoz, hogy a rostok megdagadjanak, sokat kell inni.

Vigyázat! Ha egyik napról a másikra akarunk átállni a rostban gazdag étrendre, könnyen felfúvódás lehet a vége.
Haladjunk inkább kis lépésekben: kezdjük a változtatást napi egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel vagy egy adag korpás müzlivel, és csak fokozatosan váltsunk fel valamennyi szénhidráttartalmú köretet teljes kiőrlésű tésztákkal, barna rizzsel. Később teljesen áttérhetünk a teljes kiőrlésű kenyérre és a reggeli gabonapehelyre.

Mindemellett nagyon fontos a testmozgás; ha henyék vagyunk, a beleink is ellustulnak. A torna és a rendszeres sport egyéb formái nagyon haszno­sak. A hasizmokat erősítő gyakorlatok kifejezetten serkentik a bél műkö­dését. Feküdjünk hanyatt, és biciklizzünk naponta néhány percet!

A hasmasszázs mozgékonyabbá teszi a beleket

A legjobb, ha regge­lente, felkelés előtt hajtjuk végre. Kezdjük az alhas jobb oldalán, és tegyünk körkörös mozdulatokat a tenyerünkkel az óramutató járásá­val megegyező irányba mintegy öt percig. Utána igyunk meg egy pohár langyos vizet, ami szintén fokozza a bélműködést. A zöldségekben és zöld fűszerek­ben előforduló keserű anyagok ser­kentik az emésztőnedvek termelését és a bél perisztaltikáját. Ilyen anyagok találhatók az articsókában, a ci­kóriában, az endíviában, a gyermekláncfűben, a borsmustárban, a tárkony­ban, a turbolyában, a babérlevélben, a majoránnában, a rozmaringban és a kakukkfűben.

 A prebiotikumok táplálják a bél nyálkahártyáján megtelepedett baktéri­umflórát, amelynek a kórokozók elleni védelem és az immunrendszer erősítése a feladata. A prebiotikumok – amelyek nem tévesztendők össze a probiotikumokkal – részben nem emészthető rostok, mint például az oligofruktóz és az inulin. Főként növényi táplálékokban, többek között a cikóriában, a spárgában, a póréhagymában és a gabonafélékben fordulnak elő. Amikor a baktériumok lebontják őket, olyan anyagok keletkeznek, ame­lyek a kórokozók számára kedvezőtlen környezetet teremtenek, vagyis gá­tolják szaporodásukat. Ezzel csökken a hasmenés kialakulásának kockázata. A prebiotikumok a bélműködést is serkentik.

 Nagyon fontos a szabályozott életritmus!

Igyekez­zünk hozzávetőleg mindig azonos időpontban enni. Kezdjük a napot rostok­ban gazdag reggelivel, amelyet ülve, nyugodtan fogyasszunk el. Utána ne rohanjunk el azonnal otthonról, hanem keressük fel a mellékhelyiséget, és töltsünk ott valamennyi időt. Ne stresszeljünk, ha nincs eredmény! Teremtsünk megnyugtató légkört lazító gyakorlatokkal! Ugyanilyen fontos, hogy figyeljünk a belek jelzéseire. Ne nyomjuk el a székelési ingert csak azért, hogy a tévében végignézhessünk egy izgalmas filmet, vagy mert nem akarjuk félbehagyni a munkát!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.